Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEREDI DILJEM SAD-A

Hrvati u New Yorku: 'Situacija je stvarno zastrašujuća, nakon korone još i nasilje'

prosvjedi u SAD-u
Foto: REUTERS
1/7
03.06.2020.
u 21:39

Užasnu nelagodu stvara mogućnost da se aktiviraju lokalne skupine Ku Klux Klana, kaže Nena Komarica

Nažalost, da, nismo u Hrvatskoj. U žiži smo. A situacija je stvarno zastrašujuća. Od utorka je u New Yorku, Washingtonu, Los Angelesu, Minneapolisu i Dallasu na snazi policijski sat, koji će trajati cijeli tjedan. U New Yorku nema prometa od 96. ulice do kraja Manhattana, uhićeno je 400 demonstranata, a u Los Angelesu, gdje vojni helikopteri nadlijeću demonstracije, u zatvoru je završilo čak 2700 demonstranata, javila nam se iz New Yorka Nena Komarica, negdašnja predstavnica Hrvatske turističke zajednice u SAD-u.

– Demonstracija je u SAD-u bilo i prije zbog nekih većih incidenata između građana bijele boje kože i Afroamerikanaca i svaki put su se kao i ove sada, nažalost, pretvorile u pljačku i uništavanje. Užasan je način na koji je policajac ubio Georga Floyda. Za nama je osma noć velikih protesta svuda po Americi i divljanje je uzelo maha. Među prosvjednike su se, očito, ubacili i kriminalci koji pljačkaju trgovine i robne kuće – kazuje naša sugovornica koja dobro pamti i nerede otprije 18 godina.

Amerikanci s oružjem

– Sad svjedočimo groznim slikama, a i te 1992., kada su četvorica policajaca pretukla tamnoputog Rodneya Kinga, neredi su trajali tjedan dana, poginulo je čak 63 ljudi, 2383 ih je bilo ozlijeđeno, a 12.000 uhićeno. Štete od uništene imovine i opljačkanih trgovina tada su iznosile milijardu dolara – javlja gospođa Nena iz grada u kojem su mnogi izlozi trgovina i restorana trenutačno čvrsto okovani daskama.

Poput svih Njujorčana, i ona strahuje u što se nemiri u kombinaciji s koronom, mogu izroditi. Mnogim Amerikancima, frustriranima zbog gubitka posla i donedavno zbog virusa “zarobljenim” u kućama, dozlogrdio je osjećaj nemoći. Bez novca su i nezaposleni, kaže naša sugovornica, a došlo je toplije vrijeme i sad su vani.

VIDEO Kćer ubijenog Georgea Floyda: “Moj tata je promijenio svijet!”

– Atmosfera je zapaljiva, natalitet među Afroamerikancima, Portorikancima, Španjolcima... puno je veći, pogotovo u gradovima, nego kod bijelaca i bijelci su svjesni da bi mogli postati manjina. Pritom, većina Amerikanaca ima oružje i užasnu nelagodu stvara mogućnost da se aktiviraju lokalne skupine Ku Klux Klana – dijeli naša sugovornica bojazni mnogih Amerikanaca.

Sakupljena milijarda

Kod nekih su se Amerikanaca, govori, primile i razne teorije zavjere, a dežurni krivci su kod mnogih, po običaju, Kinezi i Rusi.

– Ali, mnogi ovdje misle i da neredi Trumpu i bijelim republikancima odgovaraju. U Americi nije zaboravljeno što je bankar Baron Rothschild rekao u 18. stoljeću: “When there is blood on the street there is money to be made” (Kad na ulici ima krvi, tad se novac zarađuje). Teško je bilo što prognozirati. Možda “pobijedi” korona pa će za dva tjedna svi završiti u bolnici... – kaže gospođa Nena, koja priznaje da je ovih dana zalijepljena uz televizor i vijesti. – Evo, kažu da je, dok se sve ovo ružno događa, već sakupljeno milijardu dolara za obnovu Minneapolisa. Što reći, nego “only in America”...

Situacija je potresla i Daniela Pedisicha, Hrvata rođenog u Americi, koji na Long Islandu drži Konobu Huntington.

– Nije dobro, danas ne radimo, ne znamo što će biti sutra. Nismo se oporavili ni od korone, a sad ovo..., kratko nam se javio Daniel.

VIDEO Prosvjedi diljem SAD-a: Građani se sukobili s policijom

Ključne riječi

Komentara 12

PE
PeroJoso
06:32 04.06.2020.

Pojam rasizma krivo se veze uz bjelu rasu i stvara osjecaj krivnje. Crnci su barem jednako toliki rasisti dok su arapi i kinezi daleko vecio rasisti od bijelaca. Zato multieticnost i jest problem. Nitko nije, barem ne u stranim novinama napisao zasto su policajci covjeka uopce lisili slobode, ako je to samo zato sto je crnac onda su svi za elektricnu stolicu, ako je bio u pitanju kriminal onda su postupili vise nego neprofesionalno i zasluzuju drakonske kazne. Ponasanje crnackog entiteta nakon smrti jednako je razocaravajuce kao i od policije, pljacke, palez, ubojstva.

JA
jadranko111
23:05 03.06.2020.

Gledajući i čitajući iz više izvora o svemu ovome što se događa ovih dana u SAD i kako se mirni dnevni prosvjedi,protiv kojih nitko nema ništa,navečer pretvaraju u rušilačke,može se vidjeti dublja pozadina svega ovoga,a to je da ovaj nesretni događaj iskorišten kao dobar povod s krajnjim ciljem da se sve ovo pretvori samo u jedno a to je rušenje predsjednika Trumpa svim sredstvima.Njjegovim neprijateljima vrijeme curi,ne mogu ga baš 'maknuti' kao Kennddyja,nervozni su, a on ima veliku podršku običnih Amerikanaca,reizbor mu je vrlo izgledan i oni moraju sve učiniti da se to spriječi.Pri tome imaju punu podršku medija,samozvanih boraca za ljudska prava,poznatih javnih osoba,antifa plaćenika...koji su svi silno zabrinuti zbog 'policijske represije'.Ma kakva briga za crnu populaciju,ma kakav strah za demokraciju,to su priče za malu djecu,Trumpa se mora rušiti i to je to.

NE
Nepokolebljiv
22:31 03.06.2020.

Bistra neka “sugovornica”! Brine ju KKK a crnci I bjeli “antife” sto su posljednjih godina u NYC prisuljali se policajcima s leda i ubili ih metkom u zatiljak ili policajcu u parkiranom autu dok je bio na pauzi metak u sljepoocicu ju ne brinu. Ne brinu ju revolucionari sto su se prisuljeli starcima s leda na ulici i zviznuli ih baseball palicom po glavi. Me brinu ju mirni “ protestanti” sto pljackaju robne kuce i male trgovine pa kada vise nema sta za ukrasti ih potpale. Zabrinjavaju ju bjeli Amerikanci koji imaju oruzje ali ju ne zabrinjavaju naoruzani crni i antife. Mogu ju umiriti i pouciti: u velikim gradovima gdje operiraju crni protestanti i antife nema KKK a bjeli su rjetko naoruzani jer su pretezno liberalni “intelektualci”.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije