Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAĆE

Sindikati poručuju premijeru Sanaderu: Zamrzavanje samo uz kolektivni ugovor

19.11.2008.
u 19:38

Zamrzne li Vlada plaće u 2009. godini, Matica hrvatskih sindikata tražit će sklapanje Kolektivnog ugovora za javne i državne službe do 2012. godine prema kojemu bi plaće već od 2010. godine rasle kao u privredi, a povrh toga i usklađivale se sa svim zaostacima.

Promašene subvencije
Međutim, iznos od 1,4 milijarde kuna za plaće u 2009. godini nije problem, iznosi Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti, već Vlada želi pokazati međunarodnim financijskim institucijama da je odgovorna i radi refinanciranja dugova spremna “stezati remen”. Ima i računicu po kojoj se lako može naći iznos za plaće odgode li se neki projekti.

– Po pola milijarde kuna iznose promašene subvencije za električnu energiju i gradnja pelješkog mosta, 400 tisuća kuna stoje besplatni udžbenici koje također treba odgoditi u sljedećoj godini. I eto novca za plaće – kaže Ribić. Matica želi znati je li se u državi i dosad štedjelo, a ako jest, na čemu te je li zamrzavanje plaća prva ili krajnja mjera, tj. ima li u državi još prostora za štednju. Traži uvid u financiranje deset najvećih investicijskih projekata te ponovno ističe potrebu odgode gradnje pelješkog mosta dogodine “kao simbola neodmjerenih ambicija”. Cesta pak prema Dubrovniku nije upitna, ali i njezina gradnja treba pričekati, kao i plinofikacija prema Splitu.

Revizija branitelja
Nužna je i revizija branitelja. Među 45 zahtjeva Matice jest i uvođenje 90-postotnog poreza na razliku onih primanja koja premašuju primanja predsjednika države i Vlade, dvaju radnih mjesta koja su, ističe Ribić, najodgovornija u državi. Traži se i uključivanje plaća u lokalnoj upravi i samoupravi u jedinstveni sustav plaća državnih i javnih službi, jer Hrvatska je jedina zemlja, ističe Ribić, čiji lokalni činovnici imaju 50 posto veću plaću od državnih.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije