Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt Starlink

Satelitski internet: u Hrvatskoj više od 2000 Muskovih pretplatnika

storyeditor/2024-05-22/PXL_REU_140524_114531223.jpg
Reuters/PIXSELL
23.05.2024.
u 15:27

Satelitske veze koriste se, inače, uglavnom u situacijama gdje su ostale, zemaljske veze, nedostupne ili loše kvalitete. Osim na kopnu, na mjestima gdje ne postoji zadovoljavajuća zemaljska infrastruktura.

U Hrvatskoj je trenutačno osam registriranih operatora koji su prijavili satelitske mreže HAKOM-u, dominantan pružatelj usluge satelitskog interneta je Starlink, a u regulatornoj agenciji očekuju značajan porast te vrste usluga u RH... Satelitske veze koriste se, inače, uglavnom u situacijama gdje su ostale, zemaljske veze, nedostupne ili loše kvalitete. Osim na kopnu, na mjestima gdje ne postoji zadovoljavajuća zemaljska infrastruktura.

"Takve veze nužne su korisnicima koji su na brodovima da bi uopće ostvarili povezivost ili u zrakoplovima", pojasnili su ukratko bit satelitske povezivosti iz Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti, HAKOM-a, koji je nedavno i organizirao konferenciju pod nazivom Dan novih tehnologija, posvećenu upravo satelitskim komunikacijama.

U Hrvatskoj potreba za satelitskom povezivosti postoji kad su posrijedi određena privremena događanja, kao što su sportski događaji, pojašnjavaju iz HAKOM-a.

Jeftinije nego prije

Usluga za tvrtke jeftinija je nego prije, a primjena je idealna za dijagnostiku i područja "bez signala".

VEZANI ČLANCI

Također, ističu u HAKOM-u, ima svoju primjenu u logistici i sličnim djelatnostima, a potrebu za satelitskom povezivosti imaju i korisnici mobilnih satelitskih usluga putem satelitskih telefona. Iz HAKOM-a dodaju da, primjerice, putem satelitske infrastrukture postavljene i u Hrvatskoj funkcionira usluga stranih avioprijevoznika iako, zasad, ta usluga nije dostupna kod hrvatskog zračnog prijevoznika.

Kada se radi, pak, o klasičnim fiksnim vezama, putem kojih krajnji korisnici ostvaruju internetsku vezu, Starlink je dominantan pružatelj usluga u Hrvatskoj s više od 2000 korisnika, kažu iz regulatorne agencije za mrežne djelatnosti te dodatno objašnjavaju da se radiofrekvencijski spektar za satelitske usluge uglavnom koristi slobodno, odnosno temeljem općih dozvola.

"Stoga HAKOM ne izdaje pojedinačne dozvole za pojedine satelitske terminale te nema saznanja o točnoj lokaciji ni o točnom broju korisnika tih usluga u svakom trenutku na području Hrvatske. Podaci o broju korisnika prikupljaju se posredno putem statistike o pružanju usluga putem satelitske mreže fizičkim i pravnim osobama koje su nastanjene, odnosno koje su registrirane u Hrvatskoj", pojasnili su iz HAKOM-a te naglasili da je trenutačno u Hrvatskoj osam registriranih operatora koji su prijavili satelitske mreže HAKOM-u.

Kada se radi o regulaciji satelitske povezivosti, iz domaćeg regulatora kažu da je "pružanje satelitskih usluga na sličan način regulirano u Hrvatskoj kao i u EU, iako može biti određenih specifičnosti kod pojedinih država članica".

HAKOM kao regulator u potpunosti podržava razvoj te vrste povezivosti jer koristi krajnjim korisnicima u Hrvatskoj.

"Očekujemo značajan porast ove vrste usluga u Hrvatskoj, što prati razvoj i sve veću dostupnost tih usluga na svjetskoj razini. U tom smislu, nastavit ćemo davati potporu kompanijama na tom području, pogotovo potičući europske i hrvatske tvrtke."

VEZANI ČLANCI

Usluga Starlinka, poznatog dijela biznisa osebujnog svjetskog tehno milijardera Elona Muska, prema njihovim stranicama i dalje je poprilično skupa iako je cijena snižena od one prvobitne dostupne. Sada oprema košta 349 eura uz 24 eura za poštarinu, dok je cijena mjesečne pretplata 50 eura.

Lansirali 6000 satelita

David Goldman, potpredsjednik SpaceX-a za satelitsku politiku, ističe da na projektu Starlink radi gotovo od samog početka, sudjelovao je videolinkom na nedavnoj HAKOM-ovoj konferenciji, a govorio je o prednostima i planovima Starlinka.

"Lansirali smo više od 6000 satelita koji su već u orbiti i pružamo usluge globalno na više od 90 tržišta", kazao je.

"S druge strane, koliko smo bliže Zemlji, znači da nam je potrebno mnogo više satelita da bismo mogli isporučiti uslugu. Ono što smo uspjeli učiniti jest to da smo osposobili našu raketu Falcon 9 za višekratnu upotrebu i tako smo, primjerice, samo ove godine u prosjeku mogli lansirati dva puta svaka dva i pol dana. Nedavno smo u orbitu poslali 20 satelita, a 13 od tih 20 satelita zapravo je bilo opremljeno novim mogućnostima povezivanja izravno s uređajem. Tijekom ljeta lansirat ćemo dodatni novi set satelita koji će se razvijati i koji imaju mogućnost izravnog 'razgovora' s mobilnim telefonom", pojasnio je novitete Goldman te ustvrdio da uskoro u svijetu neće biti "mrtvih" zona jer pomoći će zatvoriti tzv. bijele (nedostupne) prostore u tradicionalnim zemaljskim mobilnim mrežama.

"Koristeći i naš postojeći sustav Starlink, možete vidjeti brojne slučajeve upotrebe. Primjerice, u području gdje nema pristupa odgovarajućoj zdravstvenoj skrbi, omogućili smo da se na licu mjesta testira vid pacijenata, a potom i isprintaju naočale – čak i ako u blizini nema drugih širokopojasnih veza", istaknuo je Goldman.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije