Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komunalci i olakšica

Samo tri veća grada otpisuju komunalne dugove građanima

računi,pošta,pismo
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
25.08.2014.
u 08:00

Za otpisane dugove komunalci mogu umanjiti godišnju poreznu obvezu

Pula, Sisak i Varaždin jedini su veći gradovi koji su iskoristili zakonsku mogućnost i dijelu građana otpisali komunalne dugove male vrijednosti. Komunalcima je u posljednjoj izmjeni Zakona o porezu na dobit (studeni 2013. godine) država omogućila da za dugove otpisane do kraja kalendarske godine umanje poreznu obvezu za tu godinu.

Banke se ne izjašnjavaju

Porezna se olakšica može ostvariti samo za dugove do dvije tisuće kuna za koje tvrtke procijene da ih ne mogu naplatiti redovnim putem, pa i ovrhama. Uz komunalce i telekome, koji su se rijetko odlučivali na otpise, ta je mogućnost istom zakonskom promjenom dana i bankama i to za nenaplaćene stambene kredite. Bankama je socijalni element postavljen kao osnovni kriterij za priznanje otpisa stambenih dugova, no iako je propis na snazi deset mjeseci, banke još ne govore jesu li ikome od dužnika otpisale dugove. Država je stambeni otpis uvjetovala podacima o socijalnom i imovinskom statusu dužnika.

Iz razgovora s nadležnima u komunalnim tvrtkama jasno se vidi da čak i u gradovima u kojima su lokalne vlasti i uprave tvrtki spremnije na otpise nema masovnog oprosta dugova jer se svi boje da bi taj potez izazvao novu spiralu neplaćanja. Otpisi se i u Puli, Sisku te Varaždinu primjenjuju tamo gdje procijene da bi pokretanje postupka prisilne naplate bilo skuplje od oprosta duga s obzirom na to da dužnik nema imovine i prihoda iz kojih bi ih namirio.

Ostali veliki gradovi, uključujući i Zagreb, koriste redovne mehanizme naplate te idu na oproste samo tamo gdje je nastupila zastara. Premda nije zaživjela ni mogućnost oprosta duga do dvije tisuće kuna, iz Ministarstva financija najavljuju da će slično zakonsko rješenje primijeniti i na dugove do deset tisuća kuna.

Ne može se nikog prisiliti

Prema najavama, država bi svim vjerovnicima koji otpišu do deset tisuća kuna duga otpis priznavala kao poreznu olakšicu. No, ovog puta otpisivao bi se dug koji je pod ovrhom, jer se pokazalo da oko 60 tisuća građana duguje manje od dvije tisuće kuna, a njih oko 80 tisuća od dvije do deset tisuća kuna. Većinom je riječ o ljudima koji su ostali bez posla. Slično kao i s prvim rješenjem, i novo bi se uvelo kao mogućnost jer država ne može prisiliti vjerovnike da otpisuju svoja potraživanja ako oni to ne žele, nego samo porezno stimulirati da to učine.

Surađivali: S. Vuković, M. Flego, E. Čuljat, M. Vipotnik, M. Lovrenc, I. Barišić, I. Vrtarić, S. Bubalo, I. Jurčević, M. Bakić

Komentara 5

NV
novo vriijeme
09:28 25.08.2014.

Dugovi se ne bi smjeli opraštati samo zamrzavati dok netko ne postane platežno sposoban, u suprotnom bi građani koji su uredno plaćali režije umjesto da odu na odmor na Karibe bili bedaci.

OK
OKTOPOD
21:52 17.11.2022.

Čitam da je čak i premijer pustio suzu na konstataciju -- osobnu , da će ovaj zakon biti solidaran. Po meni , jer ja uvijek sumnjam kad je od vlasti, da će najnoviji namet samo bogatima, biti utjeha onima kojii to nisu. Pitam se : ne pretvara li se naš premijer u Robin Huda u najnovije vrijeme , u naše vrijeme.Osobno nisam u stanju vjerovati da bi se svjesno , Plenki, izložio ovakvom riziku. Ili pak njegovi gospodari-- gospodari sviju nas--SVIJETA, popuštaju , shvačaju , malo - po , malo , da su doveli raju do kraja životne izdržljivosti njihovom krivnjom -- raskošnim životom ne mareći za suze poniženih i ugroženih , samo zbog njihovog gurmanluka. Ili se pak Danajci spremaju da nam i ovo malo, nama raji , otmu što nam je ostalo, utješe nas poreznim zakonom. Hvala! fr.

TH
than
12:41 25.08.2014.

Oprastanje dugova je put bez povratka, jer se na kraju pretvori u to da vise nitko ne placa, jer sto bi netko placao, ako ne placa recimo Blaz, ali zato ima da sjedi ispred trgovine i pije pivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije