Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Zelenski otkrio: Oslobodili smo još tri mjesta u regiji Herson; Putin dio studenata 'poštedio' mobilizacije

Newly-mobilised Russian reservists take part in a training on a range in Donetsk region
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
05.10.2022.
u 23:21

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je ukrajinska vojska ostvarila velik i brz napredak u borbi protiv ruskih snaga te da je u proteklih tjedan dana oslobodila desetke gradova na jugu i istoku zemlje.

Ukrajinske snage nastavljaju brzo napredovanje u regiji Herson i Donjeck. Energoatom bi mogao ponovno pokrenuti nuklearnu elektranu Zaporižja. 

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

23:21 - Ukrajinske snage oslobodile su još tri mjesta u južnoj regiji Herson u srijedu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

On je pojasnio da se radi o naseljima Novovoskresenske, Novohrihorivka Petropavlivka, koja se nalaze sjeveroistočno od grada Hersona.

Ta su naselja oslobođena u posljednja 24 sata, dodao je Zelenskij, rekavši da se ukrajinska protuofenziva nastavlja.

20:23 - Nakon proboja u južnoj regiji Herson, gdje je oslobođeno nekoliko sela uz rijeku Dnjepar, ukrajinske snage idu dalje na istok. 

Trupe su od utorka povratile šest sela u Luhansku, rekao je guverner Serhiy Haidai. Luhansk je jedna od dvije regije za koje Rusija tvrdi da ih "oslobađa" na istoku.


20:20 - Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se nekoliko kategorija studenata izuzima od mobilizacije. 

Govoreći na virtualnom sastanku s nastavnicima, Putin je rekao da se izuzeće odnosi na studente koji prvi put redovno i izvanredno studiraju na akreditiranim institucijama, kao i na određene vrste studenata poslijediplomskog studija, poput onih u području znanosti.

Stotine tisuća Rusa napustile su zemlju otkako je Kremlj prije dva tjedna najavio početak "djelomične mobilizacije", što je izazvalo strah zbog "odljeva mozgova".


20:17 - Potpredsjednik ruske vlade zadužen za energetiku Aleksander Novak osudio je bilo kakvo ograničenje cijene ruske nafte koje bi "kršilo tržišne mehanizme" i koje bi moglo imati "vrlo štetan učinak" na svjetska tržišta.

Govoreći o mogućim "nestašicama nafte" u slučaju donošenja takve mjere koju predviđa EU, Novak je još jednom upozorio da ruske tvrtke "neće isporučivati ​​naftu zemljama koje koriste taj instrument".

Početkom rujna G7 je najavio da će "hitno" uvesti ograničenje cijene ruske nafte kako bi se ograničili prihodi od prodaje čime se financira ofenziva Moskve u Ukrajini.

Novak je pozdravio i "povijesnu odluku" zemalja OPEC-a+ da drastično smanje proizvodnju, od studenoga za dva milijuna barela dnevno. OPEC i njegovi saveznici odlučili su u srijedu smanjiti proizvodnju, najviše od početka pandemije, unatoč protivljenju SAD-a i tijesnoj opskrbi.

Upitan i o curenju iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru, Novak je rekao da bi "Rusija mogla u kratkom vremenu isporučivati ​​plin" preko Sjevernog toka 2, ako Europa to želi.

Za to je, prema njegovim riječima, potrebno da "Europljani donesu potrebne pravne odluke o njegovoj certifikaciji i uklanjanju ograničenja" oko ovog plinovoda, koji nije ni zaživio zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Ruski je dužnosnik također pozvao na "objektivnu istragu" o uzrocima tog incidenta u Baltičkom moru čiji počinitelji još nisu poznati.


18:22 - Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu kojom naređuje ruskoj vladi da formalno preuzme kontrolu nad ukrajinskom nuklearnom elektranom Zaporižja i pretvori ju u "saveznu imovinu".

Nuklearna elektrana, najveća u Europi, pod kontrolom je ruskih snaga, ali je u njoj dosad radilo ukrajinsko osoblje.

Njezina blizina bojišnici izaziva strah međunarodne javnosti od nuklearne katastrofe.

Odmah nakon te objave, čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi, koji je ovaj tjedan imao u planu posjetiti Kijev i Moskvu, najavio je da kreće za ukrajinski glavni grad kako bi tamo razgovarao o uspostavi zaštitne zone oko elektrane.

Nuklearna elektrana Zaporižja nalazi se na ukrajinskom teritoriju koji je prošli tjedan Rusija anektirala.

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za bombardiranja blizu elektrane već nekoliko mjeseci, a s time rastu i strahovi od ponavljanja katastrofe kakva se dogodila u Černobilu 1986.


18:20 - Čečenski vođa Ramzan Kadirov objavio je da ga je ruski predsjednik Vladimir Putin unaprijedio te mu dodijelio čin general-pukovnika. 

- Želio bih s vama podijeliti još jednu ugodnu vijest. Predsjednik Rusije mi je dodijelio čin general-pukovnika. Vladimir Vladimirovič me obavijestio i osobno mi čestitao - naveo je Kadirov na svom Telegramu. 

>> OPŠIRNIJE


16:11 - Znanstveni suradnik na Institutu Royal United Service Ed Arnold analizirao je za Sky News trenutnu situaciju u Ukrajini.

Prvenstveno je kazao kako je Ukrajina postigla svoj ''politički cilj'', a to je da ''pokaže Zapadu da može vratiti teritorij i to korištenjem oružanih sustava koji su joj pruženi''.

- Sada kreću prema drugim vojnim ciljevima. Prvo, da oslobode mjesta i gradove, što je više moguće, prije nego što nastupi zima - kazao je.

Rekao je da su Ukrajinci oslobodili osam gradova oko Hersona na jugu u posljednja "24 do 48 sati".

“Zapravo, ruski front se počeo urušavati. Kada se vojske ovako raspadnu, trebaju im jako dobri zapovjednici da okupe trupe, a Rusi ih trenutno jednostavno nemaju - zaključio je.


15:58 - Predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da će Rusija stabilizirati situaciju u četiri ukrajinske regije koje je nedavno anektirala, čime je neizravno priznao izazove s kojima se suočava Rusija kako bi zadržala kontrolu.

Ruske snage pretrpjele su značajne gubitke u dvije od četiri regije od petka, kada je Putin potpisao njihovo uključivanje u Rusiju nakon referenduma koje su Ukrajina i Zapad osudili kao prisilne i nezakonite.

"Polazimo od činjenice da će se situacija stabilizirati, moći ćemo mirno razvijati ove teritorije", rekao je Putin.

Ranije je njegov glasnogovornik rekao da se četiri regije suočavaju s intenzivnim procesom prilagodbe i da će to biti teško.

Zbog uspješne ofenzive ukrajinske vojske Rusija više nema potpunu kontrolu nad nijednom regijom. U dvije od četiri Moskva još nije definirala granice teritorija na koji polaže pravo.

Putin je, govoreći na ceremoniji dodjele nagrada učiteljima, također rekao da ima veliko poštovanje prema ukrajinskom narodu.

"Uvijek, pa čak i danas unatoč trenutnoj tragediji, jako poštujemo ukrajinski narod, ukrajinsku kulturu, jezik, književnost...", rekao je.

Deseci tisuća ljudi su ubijeni, a milijuni Ukrajinaca napustili su svoje domove i svoju zemlju otkako je Putin naredio početak invazije na Ukrajinu 24. veljače.


14:23 - Ukrajinsko ministarstvo obrane tvrdi da su u jednom selu u Harkivu otkrili ''komoru za mučenje'', a na Twitteru su objavili i navodne fotografije plinskih maska i kutije zubnih krunica.

Mini Auschwitz, nazvali su Ukrajinci mjesto u selu Piski-Radkivski. Kako su napisali, plinsku masku ruski su vojnici stavljali na svoje žrtve i gušili ih plinom, nakon čega bi ih zakopali žive. 

Glavni istražitelj u regiji Kharkiv, Sergej Bolvinov, rekao je da su susjedi stalno čuli krike i da su istražitelji u selu pronašli komoru za mučenje.


14:21 - Unatoč tome što je prijedlog Europske komisije u osmom paketu sankcija protiv Rusije predvidio iznimku za Srbiju na način da bi njezina naftna industrija do svoje rafinerije mogla vući rusku naftu s Omišlja preko Jadranskog naftovoda, Hrvatska i još nekoliko država članica koje su danas usuglasile taj novi paket sankcija u Vijeću EU nisu odobrile tu iznimku za Srbiju.

Izglasavanje paketa događa se bez toga.

>> VIŠE OVDJE


14:03 - Ruska novinska agencija RIA prenosi izjave zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Veršinjina koji potvrđuje da će generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi posjetiti Moskvu.

- Grossi je iznio niz ideja o kojima se sada raspravlja sa stručnjacima. Zadatak je nuklearna sigurnost i isključenje granatiranja nuklearne elektrane Zaporizhzhia, koje provodi ukrajinska strana, te normalno funkcioniranje nuklearne elektrane - kazao je. 

IAEA je ranije pozvala na nuklearno sigurnosnu zonu isključenja oko elektrane, koju su od ožujka okupirale ruske snage.

Osim toga, šef ukrajinske državne energetske tvrtke Energoatom, Petro Kotin, rekao je da se postavlja na čelo nuklearne elektrane Zaporižje. Kotin je dodao da će sve daljnje odluke o radu elektrane donositi izravno Energoatom. 


13:39 - Zamjenik čelnika postavljenog od strane Rusije u ukrajinskoj regiji Herson Kiril Stremousov zanijekao je glasine da je napustio regiju, nakon što su to objavili ukrajinski mediji u utorak.

>> VIŠE OVDJE


13:26 - Rusija je prvi put dronovima kamikazama napala ciljeve pored ukrajinskoga glavnoga grada Kijeva, rekle su kijevske vlasti.

"Bilo je šest udara i eksplozija", rekao je kijevski guverner Oleksij Kuleba na Telegramu. Pogođena je infrastruktura, a jedna osoba je ozlijeđena u gradiću Biloj Cerkvi.

Zračne snage izvijestile su da je s juga doletjelo 12 iranskih dronova.

Pogođeno je i srušeno šest dronova, rekao je glasnogovornik Juri Ihnat na ukrajinskoj televiziji. Informacije se ne mogu neovisno provjeriti.

Prema medijskim izvješćima meta je bila vojarna u Biloj Cerkvi. Najbliži ruski vojnici nalaze se oko 380 kilometara južnije.

Bjelorusija, saveznica Rusije, udaljena je od grada oko 180 kilometara.


13:23 - Ukrajinska vojska napredovala je u Lugansku, regiji na istoku koja je do sada bila gotovo potpuno u okupaciji ruskih snaga, objavio je u srijedu ukrajinski guverner Serhij Gajdaj.

"Sada je to i službeno. Počelo je oslobađanje regije Lugansk. Nekoliko mjesta već je slobodno od ruske vojske", napisao je Gajdaj na Telegramu. 

U utorak je Ukrajina već ustvrdila da je izvela proboj u južnoj regiji Herson, a gotovo cijela regija Harkiva na sjeveroistoku čini se, sada je pod kontrolom Ukrajinaca.

To otvara put za Lugansk, uporište proruskih separatista od 2014. godine. 

Nakon mjesec dana vojnog napredovanja ukrajinske vojske i posljedično tomu odluke Moskve da mobilizira 300.000 ruskih pričuvnika, ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je i službeno dovršio aneksiju više od 15 posto Ukrajine iako se ruske snage bore da zadrže ukrajinsku protuofenzivu na tim područjima.  

U najvećem proširenju ruskog teritorija u najmanje pola stoljeća Putin je potpisao zakone o prijemu Donjecke narodne republike (DPR), Luganske narodne republike, regija Zaporižje i Hersona u Rusiju.


13:12 - Danas se predsjednik ne planira obraćati građanima Rusije, poručio je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov, prenosi RIA.

"Ne, nije. To su laži", rekao je glasnogovornik Kremlja odgovarajući na povezano pitanje novinara.

Ranije su mediji izvijestili da Vladimir Putin planira uputiti još jedan apel. Konkretno, razgovaralo se o mogućnosti "preformatiranja posebne vojne operacije u protuterorističku" nakon uključivanja regija Donbas, Hersona i Zaporižja u sastav Rusije.

Peskov je istaknuo da je određivanje statusa neprijateljstava prerogativ vrhovnog zapovjednika.

"Do danas takve odluke nisu donesene, govorimo o specijalnoj vojnoj operaciji koja se nastavlja", dodao je.


12:36 - Ruski plinski div Gazprom objavio je u srijedu da je ponovo počeo izvoziti plin u Italiju preko Austrije nakon što je riješen problem s jamstvom koje je tražio austrijski regulator.

Gazprom je prošle subote objavio da je tranzit njegovog plina kroz Austriju obustavljen, a austrijska vlada poručila je da ruska kompanija poručila nije potpisala potrebne ugovore.

U Austriji su 1. listopada na snagu stupili novi propisi koji nalažu uplatu jamstva za tranzit plina, objašnjava novinska agencija APA. 

Šef talijanske tvrtke Eni, kupca ruskog plina, naglasio je u ponedjeljak da obustava isporuka preko ulazne točke Tarvisio na sjeveru Italije "nema apsolutno nikakve veze s geopolitičkim čimbenicima".

"Uzrok je činjenica da bi Gazprom morao platiti novčano jamstvo za transport plina iz Austrije u Italiju koje se do sada nije tražilo", rekao je Claudio Descalzi, dodavši da jamstvo iznosi 20 milijuna eura.

Eni provjerava može li umjesto Gazproma i austrijskog operatera fizički preuzeti ruski plin koji je već u Austriji, naglasio je u ponedjeljak šef talijanske tvrtke, dodavši da su spremni platiti jamstvo umjesto ruske kompanije kako bi doveli plin u Italiju.

Gazprom je u srijedu objavio da je s talijanskim kupcima našao rješenje za blokadu plina koju su izazvale regulatorne promjene u Austriji.

Eni je u priopćenju na talijanskoj platformi GME potvrdio da je opskrba nastavljena, dodavši ipak da u srijedu očekuju tek dio naručenog plina.

"Nastavak opskrbe omogućilo je to što su Eni i uključene strane riješile ograničenja, proizišla iz novih propisa koje su uvela austrijska regulatorna tijela", izvijestila je talijanska kompanija u odvojenom priopćenju, ne navodeći pojedinosti.

Unatoč najnovijoj obustavi, opskrba je u Italiji nadmašila domaću potražnju, što je nekim dobavljačima omogućilo da plin prodaju izvan zemlje i iskoriste priliku koju nude više cijene u nizozemskom čvorištu Title Transfer Facility (TTF), rekao je Descalzi.

Kako bi spriječila izvoz dijela plina, Italija bi mogla povećati propisanu razinu zaliha prema 100 posto, rekao je šef Enija. 


12:17 - Kremlj je jutros priopćio da nema proturječja između uključivanja ukrajinskih teritorija u Rusku Federaciju i vojnog povlačenja, rekavši da će Moskva nastaviti sa svojim planovima za pripajanje četiriju ukrajinskih regija.

"Oni će zauvijek biti s Rusijom i bit će vraćeni", rekao je medijima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Reuters.

Predsjednik Vladimir Putin formalizirao je aneksiju četiriju ukrajinskih regija – oko 18% teritorija Ukrajine – jutros unatoč nizu velikih preokreta na bojnom polju posljednjih dana koji su smanjili količinu otetog teritorija koji Moskva može reći da zapravo kontrolira.


12:00 - Sabotaža plinovoda Sjeverni tok nalik je napadu američke CIA-e 1983. na naftnu infrastrukturu u Nikaragvi, rekao je saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina u srijedu dok Moskva zahtijeva da sudjeluje u istrazi istjecanja plina na Baltiku.

Podvodne eksplozije u rujnu izazvale su istjecanje ruskog plina iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru zbog čega se Rusija i Zapad međusobno optužuju za sabotažu.

Tako je predsjednik Vladimir Putin u petak okrivio Sjedinjene Države i njihove saveznike da su izazvale eksplozije što je Washington odbacio, a Europska unija tvrdi da su goleme količine isteklog plina posljedica sabotaže.

Moskva inzistira na tome da njezini stručnjaci sudjeluju u istrazi o istjecanju plina iz Sjevernog toka, prenose agencije.

Glavni tajnik Ruskog vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev izrijekom je spomenuo Središnju američku obavještajnu agenciju (CIA), prenosi Reuters.

"Podsjećam da se slična situacija dogodila 1983"., rekao je Patrušev, a prenijela je novinska agencija Interfax.

"Tada su saboteri koje je angažirala CIA organizirali napade na Nikaragvu što je izazvalo eksplozije na plinovodu u jednoj od luka", rekao je Patrušev. 

Još prošli tjedan Patrušev je rekao da je Zapad već izvodio napade na plinovode.

Rusija ponavlja da eksplozije na plinovodu Sjeverni tok idu na ruku Washingtonu, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će sada, nakon oštećenja plinovoda ispod Baltičkog mora, SAD moći povećati cijene i količine svojeg ukapljenog priroda (LNG) koji izvozi.

Švedska koja je zadužena za istragu, zabranila je pristup mjestu sabotaže u Baltičkom moru, piše agencija France presse.

"Potrebno je provesti istragu i naravno uz sudjelovanje Rusije", rekao je Sergej Veršinjin, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, prenose TASS i Ria Novosti.


11:56 - Članice Europske unije dogovorile su novi krug sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, objavilo je češko predsjedništvo u srijedu. 

„Veleposlanici su postigli politički dogovor o novim sankcijama protiv Rusije – to je snažan odgovor EU-a na Putinovu ilegalnu aneksiju ukrajinskog teritorija“, napisalo je na Twitteru predsjedništvo te zemlje koja trenutno predsjeda europskim  savezom.

>> VIŠE OVDJE


11:36 - Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će nuklearna elektrana Zaporižje raditi pod nadzorom ruskih agencija nakon što je Rusija tvrdila da je službeno anektirala širu regije, izvijestila je državna novinska agencija RIA.

Reuters javlja da je druga državna novinska agencija, Tass, prenijela vijest da će Rafael Grossi, čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju, posjetiti Moskvu u narednim danima kako bi razgovarali o situaciji u postrojenju koje su okupirale ruske snage.

Jevgenij Balitcki, vršitelj dužnosti "guvernera" Zaporožja, kojeg je nametnula Rusija, rekao da je jučer "bilo oko 40 udara na periferiju i grad Energodar", u kojem se nalazi nuklearna elektrana. 


11:24 - Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi se kasnije danas obratiti svojoj naciji, javljaju ruski mediji.

Ruska Readovka kaže da bi Putin mogao promijeniti status "specijalne vojne operacije", naziva kojeg ruski predsjednik koristi za rat u Ukrajini.

U prethodnom obraćanju Putin je optužio Zapad da se bavi "nuklearnom ucjenom" i rekao da ne blefira te da će upotrijebiti "sva sredstva koja su dostupna" ako ruski teritorij bude ugrožen.


11:14 - Ruska novinarka Marina Ovsjanikova koja je u prijenosu uživo prosvjedovala protiv napada na Ukrajinu u srijedu je potvrdila da je pobjegla iz kućnog pritvora u kojem je završila zbog navodnog ponovnog širenja lažnih vijesti.

„Smatram se potpuno nedužnom, a kako naša država odbija poštivati svoje zakone, ja odbijam poštivati mjeru zabrane koja mi je izrečena 30. rujna 2022. te se oslobađam iste“, napisala je na svom Telegram kanalu.

>> VIŠE OVDJE


10:49 - Institut za ratne studije (ISW) objavio je da su ukrajinske snage nastavile ostvarivati ​​značajne uspjehe u Hersonskoj oblasti, dok su istovremeno nastavile napredovanje u Harkivskoj i Luhanskoj oblasti.

>> VIŠE OVDJE


9:15 - Kirill Stremousov, jedan od vođa koje je nametnula Rusija u ukrajinskoj regiji Herson, rekao je ruskoj novinskoj agenciji Tass da je "napredovanje oružanih snaga Ukrajine u smjeru Hersona zaustavljeno".

Tvrdnja nije neovisno potvrđena, a novinska agencija nije pružila dodatne pojedinosti.


9:13 - Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je četiri zakona kojima se ratificira aneksija okupiranih ukrajinskih regija Donjecka, Luhanska, Zaporižja i Hersona od strane Ruske Federacije. Ruske snage trenutno ne kontroliraju u potpunosti niti jedno od četiri područja.

U najvećem proširenju ruskog teritorija u najmanje pola stoljeća Putin je potpisao zakone o prijemu Donjecke narodne republike ( DPR), Luhanske narodne republike, regija Zaporižje i Hersona u Rusiju.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je četiri federalna ustavna zakona o ulasku Donjecke i Luganske narodne republike, regija Zaporižje i Hersona u Rusku Federaciju", priopćio je donji dom ruskog parlamenta.

"Također je potpisao relevantne zakone o ratifikaciji", dodaje se.

Ruski državni medij Tass javlja da su dokumenti objavljeni sada kada ih je Putin potpisao.

"Granice novih subjekata Federacije, kako proizlazi iz ugovora, bit će određene granicama koje su "postojale na dan njihova formiranja i prijema u Rusku Federaciju". Do izbora čelnika novih regija, u skladu s ruskim zakonom, vodit će ih privremeni vršitelji dužnosti koje će imenovati Putin", stoji u dokumentu.

Denis Pušilin, koji je djelovao kao samoproglašeni vođa uglavnom nepriznate Narodne Republike Donjeck, i koji je prošlog tjedna bio u Moskvi na ceremoniji aneksije, odmah je imenovan kao Putinov izbor da vodi regiju Donjeck koja je prema ruskim zakonima pripojena Ruskoj Federaciji.


8:17 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je niz slika na društvenim mrežama iz nedavno oslobođenog Lymana, uz poruku: "Naš Lyman poslije okupatora. Ovdje su uništene sve osnove života. To rade posvuda na teritorijima koje zarobe. To se može zaustaviti samo na jedan način: što prije osloboditi Ukrajinu, život, čovječanstvo, pravo i istinu".

7:53 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva izvijestilo je da Ukrajina napreduje na istoku i jugu.

"Ukrajina nastavlja napredovati u ofenzivnim operacijama duž sjeveroistočne i južne fronte. Na sjeveroistoku, u Harkivskoj oblasti, Ukrajina je sada konsolidirala značajno područje teritorija istočno od rijeke Oskil", stoji u izvješću.

7:30 - Sjedinjene Države nemaju naznake da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje u sukobu u Ukrajini, unatoč Putinovom "zveckanju nuklearnim oružjem", rekao je glanogovornik Bijele kuće.

Neimenovani zapadni diplomat rekao je Reutersu da NATO nije upozorio članice saveza o bilo kakvoj ruskoj nuklearnoj prijetnji.

Kremlj je rekao da ne želi sudjelovati u "nuklearnoj retorici" koju je Zapad proširio nakon izvješća britanskih medija da se Rusija sprema pokazati svoju spremnost da upotrijebi nuklearno oružje u svom sukobu s Ukrajinom.

6:35 - Odluka Washingtona da pošalje dodatnu vojnu pomoć Ukrajini predstavlja prijetnju interesima Moskve i povećava opasnost od vojnog sukoba između Rusije i Zapada, rekao je ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

"Mi to vidimo kao izravnu prijetnju strateškim interesima naše zemlje", napisao je u srijedu Antonov u aplikaciji za slanje poruka Telegram.

"Opskrba vojnim proizvodima koju provode Sjedinjene Države i njihovi saveznici ne samo da donosi dugotrajno krvoproliće i nove žrtve, nego povećava i opasnost od izravnog sukoba između Rusije i zapadnih zemalja", napisao je Antonov.

6:30 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je ukrajinska vojska ostvarila velik i brz napredak u borbi protiv ruskih snaga te da je u proteklih tjedan dana oslobodila desetke gradova na jugu i istoku zemlje.

"Samo ovoga tjedna, nakon ruskoga pseudo-referenduma, deseci naselja su oslobođeni. Sva se ona nalaze na području Hersona, Harkova, Luhanska i Donjecka", rekao je Zelenskij u utorak navečer.

Prošloga mjeseca održani su referendumi o pridruživanju četiriju regija Rusiji, a Moskva je rezultate glasovanja iskoristila kao temelj za pripajanje regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja. Zapad je referendum osudio kao namješten.

Zelenski je u obraćanju naveo da je oslobođeno osam malih gradova na jugu zemlje, a u videu ukrajinskoga ministarstva obrane prikazana je ukrajinska zastava podignuta Davidivu Bridu, jednome od tih mjesta na području Hersona.

Ukrajinske snage u ponedjeljak su ponovno zauzele nekoliko sela u napredovanju duž strateški važne rijeke Dnipro, rekli su ukrajinski dužnosnici i čelnik toga područja kojega podupire Rusija.

Na istoku zemlje ukrajinske su snage proširile ofenzivu nakon zauzimanja glavnoga ruskog uporišta na sjeveru Donjecka, grada Limana, nekoliko sati nakon što je Putin prošloga tjedna proglasio pripajanje te pokrajine Rusiji.

Ruske snage u regijama Donjeck i Herson proteklih su dana bile prisiljene na povlačenje i čini se da imaju problema u zaustavljanju ukrajinske vojske, koja dobiva sve više opreme sa Zapada.

Ključne riječi

Komentara 94

PR
pravednik2
08:34 05.10.2022.

Rusi bi, da se Ukrajinci predaju, pa da onda vode pregovore. Jako ih smeta, što se Ukrajinci brane. U svojoj kući.

Königsberg
08:28 05.10.2022.

obzirom da rusofili uporno iznose laži o veličini deokupiranog teritorija, evo približno točnih podataka: Protuofenziva u Harkovu: 8 700 km² Protunapad u Donjecku/Lugansku: 2 400 km² Protuofenziva u Hersonu: 1 800 km² Sveukupno: 12 900 km²...ali deokupacija ide dalje!!!!

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:10 05.10.2022.

Velike su promjene na fronti u Ukrajini. HERSON -U potpunosti je osvojeno željezničko i cestovno čvorište Davidiv Brid koje su Ukrajinci skoro dva i pol mjeseca opsjedali. Čim se poprave pruge, a to je najbrže za 3 dana, moguće je izravno snabdjevanje željeznicom. Nakon kratkog odmora slijedi napredovanje cestom Davidiv Brid - Berislav u pravcu rijeke Dnjepar. Rijeka Ingulets u sredini Hersonske oblasti je s obje strane u ukrajinskim rukama. Ukrajinci napadaju u pravcu Dudčani-Milove duž Dnjepra prema jugozapadu. Rusi imaju tri skele na Dnjepru za cijelu opkoljenu rusku vojsku od 25-30.000 ljudi, Antonovski most u Hersonu je za pješački promet i manje automobile još moguć, a željeznički most trenutno neprohodan. Ostaje samo prelaz u Novoj Kahovki preko brane. Jako je kritična situacija za opkoljene ruske postrojbe. HARKOV - LUGANSK Rusi su objavili evakuaciju izuzetno važnog cestovnog i željezničkog čvorišta Svatove, što otvara pravac za Starobilsk i kasnije Lugansk. Ukrajinci se približavaju gradu Troice na sjeveru i Ribižne i Kremina na jugu. ODESA Ukrajinska zračna obrana oborila je iranski Šahid dron. REFERENDUM Sjeverna Koreja je priznala sva pripojenja Rusiji, to je jedina država za sada koja je priznala. Turska, Iran i Srbija su službeno i javno odbacili rezultate i pripojenja na temelju tog referenduma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije