Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velike promjene

Objavljene karte: Ukrajinske snage ostvaruju značajne uspjehe u vraćanju teritorija

Foto: ISW/Twitter
1/2
05.10.2022.
u 10:51

Ukrajinci postigli velike uspjehe u Hersonskoj oblasti, a napreduju i u Harkivskoj te Luhanskoj oblasti.

Institut za ratne studije (ISW) objavio je da su ukrajinske snage nastavile ostvarivati ​​značajne uspjehe u Hersonskoj oblasti, dok su istovremeno nastavile napredovanje u Harkivskoj i Luhanskoj oblasti.

- Ukrajinske snage su oslobodile nekoliko naselja na istočnoj obali rijeke Inhulec duž autoceste T2207, prisilivši ruske snage da se povuku prema jugu prema Hersonu. Ukrajinske snage također su nastavile napredovati na jugu duž rijeke Dnjepar i autoceste T0403, tjerajući Ruse južno od granice oblasti Herson-Dnjepropetrovsk prema području Berislav. 

Ukrajinske snage također su nastavile napredovati istočno od rijeke Oskil u Harkivskoj oblasti, a ruski izvori tvrde da se vode borbe u blizini autoceste R66 Svatove-Kreminna - objavio je Institut.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je ukrajinska vojska ostvarila velik i brz napredak u borbi protiv ruskih snaga te da je u proteklih tjedan dana oslobodila desetke gradova na jugu i istoku zemlje.

"Samo ovoga tjedna, nakon ruskoga pseudo-referenduma, deseci naselja su oslobođeni. Sva se ona nalaze na području Hersona, Harkova, Luhanska i Donjecka", rekao je Zelenski u utorak navečer.

Prošloga mjeseca održani su referendumi o pridruživanju četiriju regija Rusiji, a Moskva je rezultate glasovanja iskoristila kao temelj za pripajanje regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja. Zapad je referendum osudio kao namješten.

Zelenski je u obraćanju naveo da je oslobođeno osam malih gradova na jugu zemlje, a u videu ukrajinskoga ministarstva obrane prikazana je ukrajinska zastava podignuta Davidivu Bridu, jednome od tih mjesta na području Hersona.

Ukrajinske snage u ponedjeljak su ponovno zauzele nekoliko sela u napredovanju duž strateški važne rijeke Dnipro, rekli su ukrajinski dužnosnici i čelnik toga područja kojega podupire Rusija.

Na istoku zemlje ukrajinske su snage proširile ofenzivu nakon zauzimanja glavnoga ruskog uporišta na sjeveru Donjecka, grada Limana, nekoliko sati nakon što je Putin prošloga tjedna proglasio pripajanje te pokrajine Rusiji.

Video - Ukrajinski Vukovar, kako nazivaju Buču, ima i svoju Trpinjsku cestu

Ključne riječi

Komentara 19

ND
Necijepljeni degenerik
11:04 05.10.2022.

Kakva je ruska uspješnost u izvlačenju ukradene nacističke robe, bijele tehnike, televizora i ostalog?

Avatar Krim je Ukrajina!
Krim je Ukrajina!
11:39 05.10.2022.

ukrajina će se boriti dok ne vrati sve svoje, a rusi dok ne maknu putina...nadajmo se, što prije

PR
prokurator
11:09 05.10.2022.

ajmo dečki rojakte. jako je teško, ali treba još malo izdržati, kraj je blizu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije