Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPRIJEČILI MOGUĆE SPEKULACIJE

EU sankcije bez iznimke za Srbiju: Odbili im odobriti rusku naftu preko Hrvatske

Beograd: Aleksandar Vučić sastao se danas s državnom tajnicom Njemačke Franziskom Brantner
Foto: Amir Hamzagic
1/3
05.10.2022.
u 14:20

Nema nikakve potrebe da se Srbiji dozvoli uvoz ruske nafte preko Omišlja i Janafa nakon stupanja embarga na uvoz nafte morskim putem u EU (što stupa na snagu u prosincu), zaključeno je u Vijeću EU

Unatoč tome što je prijedlog Europske komisije u osmom paketu sankcija protiv Rusije predvidio iznimku za Srbiju na način da bi njezina naftna industrija do svoje rafinerije mogla vući rusku naftu s Omišlja preko Jadranskog naftovoda, Hrvatska i još nekoliko država članica koje su danas usuglasile taj novi paket sankcija u Vijeću EU nisu odobrile tu iznimku za Srbiju. Izglasavanje paketa događa se bez toga.

Nema nikakve potrebe da se Srbiji dozvoli uvoz ruske nafte preko Omišlja i Janafa nakon stupanja embarga na uvoz nafte morskim putem u EU (što stupa na snagu u prosincu), zaključeno je u Vijeću EU, jer je Naftna industrija Srbije (NIS) ionako već u protekle dvije godine imala dovoljno diverzificirane izvore nafte. Odnosno, preko Omišlja i Janafa je do svoje rafinerije u Srbiji ionako već uvozila dovoljne količine neruske nafte, tako da će s takvim uvozom moći nastaviti i nakon što europski embargo stupi na snagu. Bez izuzeća. 

- Ne može se govoriti da bi ruska nafta koja bi išla Janafom u Srbiju i nakon prosinca bila nužno potrebna zbog energetske sigurnosti - rekao nam je jedan upućeni izvor, koji je želio ostati anoniman dok prenosi raspravu koja se vodila iza zatvorenih vrata u Vijeću EU

- Osim toga, postoji i politički aspekt neusklađivanja Srbije s europskim sankcijama protiv Rusije. Jednostavno, ne vidi se potreba za takvom derogacijom - dodao je.

Ovakvim ishodom spriječen je i potencijalni rizik od spekulacija na tržištu nafte i naftnih derivata koji bi se povećao ako bi se u hrvatskom susjedstvu - najprije u Mađarskoj, a po predloženoj derogaciji i u Srbiji - trgovalo po različitim cijenama. Smanjuje se rizik od stvaranja nekakvog paralelnog tržišta s nelojalnom konkurencijom. 

Osmi paket sankcija Europske unije protiv Rusije dogovoren je i sastoji se od ograničavanja cijene ruske nafte za treće zemlje izvan EU, koje tu naftu od Rusije kupuju i dovoze do svojih rafinerija morskim putem. Ograničavanje cijene postignuto je kroz zabranu europskih brodarskih i osiguravateljskih tvrtki da sudjeluju u prijevozu ruske nafte za treće zemlje, ako se ta nafta trži po višim cijenama od dozvoljenih. 

>> VIDEO Ukrajinci su objavili preporuke što učiniti u slučaju nuklearnog napada: Kada koristiti jod, gdje se skloniti...

Ključne riječi

Komentara 91

Avatar sniper
sniper
14:31 05.10.2022.

Upsss, izmakla se jedna od dvije stolice za sjediti... Sta sad?

Avatar kmetovi.mračnih.sila
kmetovi.mračnih.sila
14:37 05.10.2022.

Odluka apsolutno i očekivana i potrebna i opravdana!

HE
Herceg56
14:40 05.10.2022.

Apsurd je isto što mnoge zemlje dolaze u Srbiju bez viza a iz Srbije putuju slobodno po EU a iz svoje zemlje bi trebali imati vize ili zabrane u EU.Srbija je izvoznik špiona,kriminala,lopova,kriminala,pranje novca...služi im samo za tranzit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije