Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rohatinski može spasiti Korušku od tužbi za prijevaru s Hypom

Bayern LB zbog Hypa je imao 3,7 milijardi eura štete. Bavarska najavljuje da će od Koruške tražiti obeštećenje zbog prijevare.
15. svibnja 2010. u 21:40 15 komentara 1 prikaza
rohatinski
Foto: Patrik Macek/VLM

Guverner HNB-a Željko Rohatinski mogao bi imati ključnu ulogu u svođenju računa između Bavarske i Koruške zbog afere Hypo jer je Rohatinski Bavarce upozoravao na pranje novca i čudne kredite još uoči kupoprodaje Hypa 2007.

Austrijski Kurier, koji već neko vrijeme iznosi podatke iz internih bankovnih dosjea, citira Rohatinskog koji je šefu Bayern LB-a Werneru Schmidtu dopuštenje kupnje Hypa uvjetovao poboljšanjem menadžmenta koji je odobravao kredite i time da “obje Hypove banke kćeri u Hrvatskoj odmah moraju zadovoljiti sve odredbe o sprečavanju pranja novca”. Priopćenje HNB-a od 12. rujna 2007. spominje čak “primjenu smjernica HNB-a za sprečavanje pranja novca i financiranje terorizma”.

Rohatinski je opet u žiži zato što je u četvrtak Süddeutsche Zeitung najavio da će Bavarska od Koruške tražiti namirenje 3,7 milijardi eura štete koju je kupnjom Hypa pretrpio Bayern LB, i to zato što je bavarsko tužiteljstvo zaključilo da je riječ o prijevari jer se namjerno prodalo “mačka u vreći”.

Dok se podižu optužnice protiv menadžera, što se predviđa i umiješanim političarima i poduzetnicima, činjenica da je Rohatinski upozorio Bayern LB značila bi da je vodstvo Bayern LB-a znalo za rizike. Koalicijska vlada Koruške, Koruški slobodnjaci i Austrijska narodna partija pozivaju se i na to da su Bavarci “slali cijele odrede kontrolora” u Hypo prije kupnje.

No, Rolf Holub, koji vodi istragu koruškog parlamenta, nedavno je u intervjuu za Večernji izjavio da bi, zbog njihovih uloga u aferi, rado ispitao i mnoge od tih istih vladajućih koruških političara. On je tada najavio i svjedočenje guvernera HNB-a, koje bi moglo biti jako zanimljivo pravosudnim organima Austrije i Njemačke i zbog iskustava Rohatinskog s Ivom Sanaderom te političkih pritisaka bavarskog premijera Edmunda Stoibera.

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • EUPatriot:

    Rohatinski Korušku može spasiti od tužbi za prijevaru s Hypom tako da joj savjetuje da se poziva na Haaški sud i najavljuje kako neče dati ni milimetra ničega..Iako ako Bavarci prate poteze viteza Boruta brzo če to završiti na arbitraži ... prikaži još! i moglo bi od onih nedamo ni milimetar nastati pokoji kilometar..

  • -obrisani-:

    Rohatinski bi najbolje uradio kad bi pomogao istragu u RH ,koja bi ustanovila,koliko je Hypo opljačkao hrvatsku državu u suradnji sa domaćim političarima ala Ivo urar i ostali.Znamo koliko samo zemljišta na obali ima Hypo pod sobom ,a koje je ... prikaži još! stečeno mutnim poslovima i makinacijama.To bi trebali napraviti naši jer Austrijanci i Njemci sigurno neće jer im nije u interesu.

  • Ugo Kajvez:

    Lopov krade od lopova .. hahahaha ..... BLB je ista ko i Hypo banka ..... lopovi ....