Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
govorio o gorućim temama

Reakcije na Kissingerov intervju: 'Ne razumijem kako netko s njegovim obrazovanjem...'

FILE PHOTO: Kissinger, chairman of Kissinger Associates, attends the annual meeting of the World Economic Forum in Davos
Foto: PASCAL LAUENER/REUTERS
1/3
18.05.2023.
u 21:29

Komentar smo zatražili i od Tvrtka Jakovine koji je rekao kako je jedna stvar postati tampon zona između Rusije i Europe, a druga dio NATO-a. Podsjetio je kako su svojevrsne tampon zone u vrijeme hladnoga rata bili Švedska, Austrija, SFRJ, u Aziji Nepal i Butan te da su sve te države bile u sjeni moćnih susjeda i pri tome jako ovisni o njima

Intervju Henrya Kissingera očekivano je izazvao brojne reakcije, a jedan od razloga njima je i činjenica da je u njima govorio o nekim gorućim temama poput rata u Ukrajini, Rusiji, odnosu SAD-a i Kine… Komentirajući izgovorene riječi Kissingera hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski rekao je kako je sve izneseno na tragu onoga što je ovaj američki dužnosnik već govorio ili radio.

Kada je riječ o njegovoj zamisli da Ukrajina uđe u NATO i postane svojevrsna tampon zona između Rusije i Europe rekao je kako osnovno načelo međunarodnog prava da svaka država odlučuje što je za nju dobro, a što nije. Prema njegovim riječima nije nigdje nije vidio takvu želju Ukrajinaca, a ne vidi ni da u Rusiji, neovisno o Putinu, odobravaju da Ukrajina bude dio NATO-a.

Smatra i da su Moskva, Sankt Petersburg i drugi gradovi oduvijek bili dio Europe te da ne vidi kakva bi to bila Europa bez tih europskih dijelova Rusije. Složio se s razmišljanjem Kissingera kako je zapadni svijet Ukrajinu iznimno naoružao modernim naoružanjem, ali i da nema strateško vodstvo. Dodao je kako se nikada u povijesti nije dogodilo da mediji najavljuju kada će biti neka ofenziva te da mu sve to izgleda kao loš vic, ali i da se tako ne vodi rat.

- Jednu brojnu naciju i prostorom veliku državu proglasiti područjem koje služi da zaštiti euro zonu, da služi da se Europa zaštiti od barbara s istoka, a pri tome ne pitati same Ukrajince što misle o tome je neozbiljno i na tragu onoga što je i kako radio Kissinger. Isto tako ući u NATO je jedna stvar pri čemu treba znati kako je Ukrajina na neki način već dio NATO-a, ali je nešto sasvim drugo postati dio EU. Činjenica je da je s ratom i razaranjem Ukrajina svakim danom sve dalje od članstva u EU – rekao je Puhovski.

Prokomentirao je i Kissingerove riječi o odnosu SAD-a i Kine pri čemu se složio kako je potrebno da te dvije države imaju dobre i kvalitetne odnose, ali i napomenuo kako misli da ne postoji ozbiljna opasnost od ratnog sukoba dvije vojne sile.

GALERIJA  Strah, tuga i jad: Ovo su razmjeri štete koja je u Hrvatskoj dosad nastala od poplava

FILE PHOTO: Kissinger, chairman of Kissinger Associates, attends the annual meeting of the World Economic Forum in Davos
1/71

- Ne razumijem kako netko s Kissingerovim obrazovanjem, znanjem i iskustvom može misliti da netko tko želi rast moći ne želi nadmoć kako je on rekao za Kinu. Logika moći da se ona širi sve dok ne naiđe na prepreku. Kako god mislim da Kina teži nadmoći s tim da to ne može postići u dogledno vrijeme, ali i da vrijeme radi za Kinu – rekao je Puhovski.

Komentar smo zatražili i od Tvrtka Jakovine koji je rekao kako je jedna stvar postati tampon zona između Rusije i Europe, a druga dio NATO-a. Podsjetio je kako su svojevrsne tampon zone u vrijeme hladnoga rata bili Švedska, Austrija, SFRJ, u Aziji Nepal i Butan te da su sve te države bile u sjeni moćnih susjeda i pri tome jako ovisni o njima. Po riječima Jakovine nije siguran niti da sve članice EU žele da jedna razorena i opustošena zemlja, kakva će biti Ukrajina poslije rata, postane dio EU jer su svjesni da će u jednom trenutku postati teret i problem. Usporedio je to i s izborima u Turskoj rekavši kako nije siguran niti da sve članice EU nemaju isti stav niti želje kada je riječ o željenom pobjedniku.

- Kada je riječ o odnosima Kine i SAD-a suradnja te dvije države je toliko velika i rastuća da je bilo kakav nagli prekid te suradnje nemoguć iz perspektive bilo koje države. Kissinger ne govori ništa drugo nego ono što jeste, a to je da je bio i ostao real političar – rekao je Jakovina.

Smatra i da Kina nema viziju globalne dominacije te da to proizlazi iz kineske tradicije koja nije tradicija zemlje koja je imperijalna na drugačiji način.

- Kina se ponaša na način da pokušava očuvati svjetski poredak od trenutka kada se ona ugradila u taj svjetski poredak posebno ekonomskom dominacijom. Oni trenutno nemaju viziju kako dominirati svijetom ili preteći SAD ali im isto tako odgovara svijet u kojem mogu koristiti istim tim svijetom u svakom segmentu i u svakom trenutku – rekao je Jakovina. 

Komentara 26

SE
senior12
22:08 18.05.2023.

Pitali komentar "stručnjake" Puhovskog i Jakovinu. Ja im nebi da ni da mi horoskop čitaju...

Avatar Tombstone
Tombstone
22:30 18.05.2023.

Ovo je otprilike kao da clanove Leta 3 trazite da prokomentiraju novu plocu The Rolling Stones-a ili trenera Cibalije sto mislim o Guardiolinoj taktici.

KK
kk
23:10 18.05.2023.

Stvarno, ne mogu ništa isto drugo pitati autora Bradarića što mu bi s Jakovinom i Puhovskim? Pa zar stvarno ne zna niti jedinog ozbiljnijeg stručnjaka za ovu temu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije