Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIK RH

Milanović: 'Analitičari koji su plaćeni za mudrosti na televiziji su divljački reagirali na moju izjavu'

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/13
02.06.2020.
u 13:45

Milanović je još jednom pozvao građane da izađu na izbore te ponovio da će se tek poslije izbora znati je li on glasao

Predsjednik Zoran Milanović posjetio je karlovačku tvornicu HS Produkt i razgovarao s vodstvom tvornice o njihovim novim projektima i novom tržištu na koje planiraju plasirati svoje proizvode.

Kazao je da je HS Produkt jedna od najvažnijih i najboljih tvrtki u Hrvatskoj. No, na pitanje novinara je li pucao iz puške ili pištolja, kao prethodni predsjednici, kazao je da nije.

- To je treš da pucam, to nije moj posao. Nije da nisam poželio, ali neću. Puške ste vidjeli povodom Dana hrvatske vojske na ramenu hrvatskoj vojnika kako i priliči, svakako više da imaju 'papovke'. Proizvod ove tvrtke je uz Sumamed, originala hrvatskih proizvod koji je cijenjen i u svijetu. HS pištolji se u slobodnoj prodaji u SAD-u prodaju kao najbolji proizvod na svijetu. Ova je tvornica primjer razvoja tvrtke koja nije velika po prometu, već po dobiti i uspjeli su u tome bez pomoći države. Kroz godine je HS Produkt postao svjetski brend za koji svatko u svijetu koji se ovim poslom bavi, jako dobro zna. To je ogroman uspjeh i to je još jedina Pliva uspjela kada su u pitanju sofisticirani izumi, proizvodi vrhunske kvalitete. Oni su i u koronakrizi radili svoj posao – kazao je predsjednik Zoran Milanović.

Komentirao je i slučaj uhićenja Josipe Rimac i afera vjetroelektrane.

- Uhapšena je i privedena osoba koja je za mene govorila ne tako davno da nisam Hrvat i da ne volim hrvatski narod, da ga ne razumijem. Onda smo platili par milijuna kuna za kolodvor u Kninu, to je traženo od moje Vlade, iako to nismo naručili. No, s osjećajem radosti i patriotizma to financirali. Onda je ista ta osoba dovela bukače u Knin, a sada je u istražnom zatvoru. Što se više o njoj može reći. Nevjerojatno da netko tko je državni tajnik ima takav freelancerski, slobodnjački nerv i da se ponaša kao da je agent neke američke investicijske tvrtke. Ono što sam u medijima pročitao i što je Uskok brže, bolje podijelio medijima, ako to bude korišteno ako vjerodostojan doka u postupku, ne znam gdje je kraj tome – kazao je Z. Milanović.

Komentirao je i izjavu ministra Tomislava Ćorića koji je odgovornost za čitav slučaj vjetroelektrana pokušao prebaciti na Vladu Z. Milanovića tvrdnjom da su svi ugovori o obnovljivim izvorima energije sklapani u vrijeme Milanovićeve Vlade.

- To nije istina već laž. Ne kažem da on laže, možda mu je netko podvalio, ali to nije istina. Na kraju mandata moje Vlade je ministar Vrdoljak donio određene odluke u svojoj ingerenciji, a nakon toga dolazi na vlast privremena, pa onda ova vlast koja je imala četiri i pol godine vremena da to sve sreže u korijenu, ako to nije valjalo. Ovoj se firmi očito pogodovalo cijelo vrijeme, očito je nekome bilo u interesu da oni odbiju status povlaštenog dobavljača, što jest po zakonu, ali je u jednom trenutku trebalo prestati s time. No, ministar Ćorić nije se sjetio ministra Dobrovića iz Mosta koji je 2016. godine zaustavio taj postupak vezano uz tu firmu i tražio dodatna mišljenja, analize i utjecaj na okoliš, i sve zaustavio, ali je onda prestao biti ministar. Nakon njega je došao aktualni ministar koji je Dobrovićevo rješenje poništio. Je li to ministar Ćorić spomenuo? - pitao je Milanović javno.

Kazao je da, iako se i njegovo ime sada spominje, o pogodovanjima ništa ne zna, ali da je Vlada, ako je htjela dobro, to mogla 2016. godine sve srezati.

- No, umjesto toga, sada imamo slučaj da je poznata i utjecajna osoba, dužnosnica Vlade, u jednoj priči kojoj se kraj ne nazire, i pitanje je tko je sve dio te hobotnice. Moja je procjena da ministar uprave ne zna se to, ali ima li netko drugi veze sa svime, to nećemo još doznati tko, jer su u jednom trenutku mjere praćenja misteriozno pukle. Kao da se počelo pomaljati ime i konture neke važnije osobe, pa je nekome bilo u interesu da se ta istraga naglo prekine, da se novinarima podijele materijali i stvar je gotova i legalna – kazao je Milanović.

Dodao je da ne zna tko je kome pogodovao, ali da razumije tvrtke da su se 'na vrat, na nos' pokušavale ubaciti u proces dobivanja povlaštenog statusa u 2015. na 2016. godinu, ali da osuđuje one koji su to dozvolili tvrtkama koje nisu imale uvjete za to. Kazao je da mu ne pada na pamet prozivati nekoga da nešto istraži, jer svatko zna svoj posao.

Dodao je da premijer zapravo poziva na linč kada sugerira osobi koju je u zadnji čas 'progurao' kao novu glavnu državnu odvjetnicu, da istraga treba sve mjeriti istim aršinama i kada je riječ o istrazi oko nezakonitosti vezanih oko tribina u Rijeci za EPK.

1/13

- Podržavam zdrav razum, zakone i pravdu, a neke kolege, tko hoće i govori da pogodujem ikome, jer to nije istina – dodao je Milanović.

Kazao je i da nema ništa protiv da se Hod za život održi i na dan predizborne šutnje, jer je to legalno, iako ne misli da je dan predizborne šutnje potreban, obzirom da i druge zemlje to nemaju i to ne znači ništa.

-  Hod za život je inicijativa, aktivistička, građanska koju vodi gospođa koja je radila za Human Rights Watch 90-ih godina i denuncirala Hrvatsku. Ja sam tada radio za Hrvatsku državu, branio sam hrvatske pozicije, iako se s puno toga nisam slagao. No, neki su pisali prijave međunarodnim organizacijama za ljudska prava protiv Hrvatske. Doduše, to je posao koji razumijem, jer su se u Hrvatskoj radile i loše stvari. No, kada mi netko 20 godina nakon toga vodi Hod za život, pitam se gdje si ti zaista, gospođo, kojoj crkvi se moliš. Naime, građani nisu mala djeca, znaju jako dobro odmjeriti poruke koje im netko šalje, tako da će znati i procijeniti kakvu im poruku šalju osobe koje će se možda naći u toj povorci. Isto tako, zašto ne bi ljudi koji su bili članovi nacionalnog stožera u koronakrizi na izbornim listama. To nije pogrešno niti nemoralno, zašto ne. Građani su dovoljno zreli da se brinu o sebi. Zato sam rekao i da razmišljam da li da glasam. Moja je poruka građanima da obavezno glasaju, a ja moram biti van toga, jer ja ću nakon izbore stati pred ljude i reći nekome da mu dajem ovlasti da sastavlja vladu. Dakle, ja moram biti van toga. Koja je poanta toga da vam najavim da ću glasati u 10 sati ujutro, da me slikate sa suprugom i da vam mudrujem oko toga da se treba izaći na izbore, a da pritom ne kažem za koga sam glasao. Na biračkom popisu pisat će jesam li glasao. To je bespredmetna priča. Analitičari, koji primaju novac da bi pričali te mudrosti na nekim televizijama, su dosta divljački reagirali na tu moju defenzivnu i dobronamjernu tezu, da predsjednik države ne mora pred kamerama glasovati jer mora biti sterilno neovisan i nepristran - zaključio je predsjednik Milanović.

 

Komentara 98

ST
stric1
13:26 02.06.2020.

...kaži ti nama zorane što je točno potpisano 31.12.2013-e sa ovom ekipom oko vjetro parka .... .... to što ste u političkoj borbi jedno drugom izgovarali ti i gospođa Rimac pričaj kući svojoj mami....

Avatar lijevipokvarenibrisač
lijevipokvarenibrisač
14:29 02.06.2020.

Aha, i ja govorim da nisi hrvat - hoću li biti sada uhićen?

DU
Deleted user
13:32 02.06.2020.

Ako si ti Hrvat, ja sam Kinez!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije