Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjet

Prskajte voćnjake i lozu. Još nije kasno spriječiti bolesti!

\'medurecan_msu_pod_060510\'
pixsell
06.05.2010.
u 18:20

Nasadima jabuke prijeti krastavost i pepelnica, a lozi crna pjegavost i lozna grinja pa ih sve treba suzbiti fungicidima

Ova godina kao da nije naklonjena vinogradarima i voćarima, iako još prave štete koje bi im moglo nanijeti varljivo i kišno proljeće nije moguće do kraja sagledati. Kako ističe mr. Željkica Oštrokapa-Međurečan iz Zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, zbog niskih temperatura premalo je vani pčela i drugih kukaca oprašivača, pa će pojedine vrste voća ostati bez očekivanog roda, a još veće nevolje mogle bi donijeti bolesti koje ovih dana napadaju voćne nasade vinograde. Stoga mr. Oštrokapa-Međurečan posebno upozorava uzgajivače na mjere kojima mogu zaštititi svoje voćnjake i vinograde. Zbog učestalih kiša ponajviše su ugroženi nasadi jabuka koje su inače u punoj cvatnji, prijeti im infekcija koja izaziva krastavost, pa voće treba prskati za te namjene predviđenim sistematičnim fungicidom, dostupnim u mjesnim poljoapotekama. Time se suzbija i pepelnica jabuke koja se također pojavila u Podravini. Što se tiče vinograda, prijeti im crna pjegavost koju je moguće spriječiti prskanjem loze prije kišnog razdoblja, organskim površinskim fungicidima kojima se dodaju pripravci na bazi sumpora. No, ovih dana po savjetu stručnjaka posebno valja pripaziti na nasade kojima je lani lozna grinja nanijela veće štete. Stoga bi, navode, takve vinograde trebalo prskati nekim od akaricida registriranih za subijanje ove bolesti. U svim slučajevima kod zaštite treba se pridržavati uputa proizvođača, ali i savjeta stručnjaka, na webu HZPPS-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije