Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pročitajte iskustva fratra koji je proveo noć s braniteljima u Markovoj crkvi

Moram reći da su policajci sve to vrijeme noći, od kada sam ja bio u crkvi, bili ljubazni i mirni, te bi se i na njihovim licima često vidio poneki osmjeh nakon neke glasne šale branitelja, piše fra Mate Bašić
31. svibnja 2015. u 08:42 145 komentara 23841 prikaza
fratri, branitelji
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Fra Mate Bašić, jedan od franjevaca koji je proveo noć s braniteljima u Crkvi sv. Marka, opisao je svoje iskustvo u kolumni objavljenoj na internetskim stranicama zagrebačke Župe Uzvišenja Svetog Križa.

Napisao je kako su on i još petorica franjevaca u četvrtak oko 23 sata krenuli iz samostana Sv. Franje na Kaptolu preko Tkalčićeve ulice prema Trgu sv. Marka. Pored Muzeja grada Zagreba u Opatičkoj ulici naišli su na prvu policijsku barikadu.

– Kada su nas policajci ugledali bili su po malo zbunjeni i kao da im nije bilo jasno kuda će fratri u tu uru. Ljubazno smo se pozdravili i iznijeli našu želju da želimo ići u Markovu crkvu. Oni su nas pristojno uputili da preko Ilirskog trga dođemo na Opatičku i dalje nastavimo prema crkvi sv. Marka, što smo mi i učinili. Još smo se našalili kako nama ne smetaju prepreke, jer mi bismo mogli i preletjeti te ograde (jasno, kada bi postojali tako krupni anđeli koji bi neke od nas mogli podići) na što smo se zajedno nasmijali – opisuje svoje iskustvo fra Bašić.

Kada su stigli do Markove crkve ispred ulaza ih je također zaustavio policajac i pitao gdje idu nakon čega je on tražio odobrenje da ih pusti u crkvu i brzo ga dobio.

– Potom smo zakoračili na prvu stubu crkve sv. Marka i kada su nas branitelji pred ulazom ugledali, uzviknuli su: "Evo naših fratara!“ Pružali su nam ruke i zahvaljivali na dolasku. Čim smo ušli u crkvu gdje nas je ugledala ostala većina branitelja, uslijedio je gromoglasni pljesak i klicanje radosti. Ti trenuci su za mene bili posebno dojmljivi jer pružajući ruku svakom branitelju, nije se mogla sakriti radost u njima zbog našeg dolaska, neki su čak i zaplakali, što također dokazuje koliko male stvari mogu istinski razveseliti i ojačati čovjeka u najtežim trenucima – piše fratar.

– Malo po malo prolazili su sati. Novinari su polako odlazili, a policije je bilo sve manje na samom Trgu. U jednom trenutku su čak i kacige skinuli te bivali opušteniji. Moram reći da su policajci sve to vrijeme noći, od kada sam ja bio u crkvi, bili ljubazni i mirni, te bi se i na njihovim licima često vidio poneki osmjeh nakon neke glasne šale branitelja. Iako je svakim satom temperatura bila sve niža, probdio sam noć na stubištu ispred glavnoga portala crkve. Svi branitelji su u jednom trenutku ušli u crkvu kako bi odmorili, a mi fratri ostali smo vani i rekli im neka mirno spavaju i odmore, jer mi smo pred crkvom, pa stoga mogu biti bez brige – opisuje provedenu noć s braniteljima.

Kaže kako ga je unutrašnjost crkve podsjetila na vrijeme sv. Franje kada je bilo normalno da mnogi hodočasnici traže sklonište u crkvi i spavaju po klupama i po podu na sve strane.

– Tako je bilo i u crkvi Sv. Marka, gdje su branitelji probdjeli zajedno s nama svoju prvu noć, koja je bila mirna, obilježena razgovorima, osobnim molitvama i druženjem do jutra, a neki su čak uspjeli uhvatiti i koju minutu sna – piše fratar.

Na kraju zaključuje kako su "franjevci pozvani biti uz narod, a osobito one koji traže utočište u crkvi".

– I za mene osobno, nema veze tko to bio, kojeg opredjeljenja ili stranke, narodnosti ili vjere, jer svatko je Božje dijete, pa tako meni, a osobito nama Manjoj braći franjevcima, i brat – napisao je fra Bašić.

>> Svi građani moraju poštovati zakon, a branitelji u tome moraju prednjačiti. Ta za to su se borili!

>> Dvodnevna drama: Markov trg 32 sata pod opsadom 500 policajaca

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar bok
  bok:

  Hvala Bogu da imamo nasu braću Franjevce!

 • Avatar stinatvrda
  stinatvrda:

  Zanimljivo kako je prenešeno uglavnom sve iz kolumne osim završetka koji glasi:Neka Gospodin usliši sve molitve za naš narod i domovinu, sve narode i čitav svijet. Neka svima donese mir i radost po blagoslovu Svete Crkve kako bi naši dijalozi ... prikaži još! bili prožeti ljudskošću, poštovanjem i strpljivošću. Neka se u miru i dijalogu okonča i ova borba naših branitelja, koji bili u pravu ili ne, osakatili su svoja tijela i stavili svoj život na kocku, kao živi štit svih Hrvata i čitave domovine Hrvatske. I ja sam zbog toga baš svim braniteljima naše Domovine do groba zahvalan.

 • mikrogrizzly:

  Vraća se esdipiju za tabanje branitelja po Vukovaru odnosno kad su mislili da su "narinuli" ćirilicu zauvijek, dobili su prosvjed "pod pendžerima", u Zagrebu, u Savskoj. I kad su zaključili da je i to "neutralisano", onda su dobili novi žestok, ... prikaži još! na rubu prevrata, prosvjed pred Vladom - i to u kombinaciji s RKC, a što znano ne bi lišo prošlo da se krenulo i ovdje "po vukovarski". E to im je tek izazvalo srsi... Da nema branitelja, puk ne bi shvatio kako svirepo ova vlast gazi pučanstvo. Obrtnici su na rubu izumiranja, porezi nikad viši, a mnoga OŠ djeca gladna u klupama, radnicima na nulericu ošišana prava i više se ni ne sjećaju što je Božićnica i regres. Zauzvrat, slušamo svakodnevno japajakanje Milanovića kako su oni rijetko uspješni i kako država pod njegovim mudrim vodstvom doživljava procvat na svim planovima. I jedino branitelji tom neoorjunašu pokazali što ga ide, tj. grb od Bosnia...