Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUŠA U SLAVONIJI

Presušio potok Brzaja, uginule ribe u ribnjaku na Novom Zvečevu

susa
Foto: Dragutin Šantoši - Večernji list
1/6
14.08.2012.
u 18:58

Deseci amura, tolstolobika i šarana teških više od 15 kilograma nisu preživjeli manjak vode

NOVO ZVEČEVO – Da elementarna nepogoda suša u Slavoniji ne uništava samo poljoprivredne usjeve, voćnjake i povrtnjake i vrijedne slavonske seljake nego i sve ostalo što ne može živjeti bez vode, može se vidjeti na slavonskom gorju. Više od dvije trećine izvora i potoka na planini Papuk, poznatoj po velikim rezervama pitke vode, nije izdržalo velike vrućine i duga razdoblja bez padalina. Potoci su presušili, u njima je sva manje vode, a biolozi strahuju od većih poremećaja koji bi se zbog suše mogli dogoditi u prirodi. 

–  Potok Brzaja u posljednjih dvadeset pet godina nikada nije presušio. Sada se to dogodilo, a kako se naš ribnjak napaja vodom iz Brzaje, presušio je i ribnjak, pa nas je pogodila prava katastrofa. Dvije trećine ribnjaka ostale su bez vode, uginulo je nekoliko tona ribe, a među uginulima su i amuri, šarani i tolstolobici 'kapitalci' teški od 15 do 20 kilograma. Sve se dogodilo u samo nekoliko posljednjih dana pa smo preostalu zamuljenu vodu morali ispustiti kako bismo spasili barem dio ribe i pripremili ribnjak za jesen. Šteta je golema i bez pomoći zajednice naš ŠRD Brzaja neće moći namiriti štetu – kaže predsjednik ŠRD-a Danko Brozović. 

 Lovci primjećuju da divljač s planine u potrazi za vodom i hranom sve češće silazi do naselja i nizinskih područja. Kako se u papučkim potocima i njihovoj blizini nalaze staništa brojnih vrsta flore i faune, ne padne li uskoro kiša, zaštićene vrste mogle bi vrlo brzo zauvijek nestati s ovog područja. 

Ključne riječi

Komentara 4

MA
maliscrnompakicom
20:04 14.08.2012.

Zalosno... Zar se nije moglo pomoci???

JA
james49
20:44 14.08.2012.

Sigurno su prije barem dva tjedna znali što će se dogoditi. Mogli su te ribe dok su još bile žive izvoći i pokloniti sirotinji. Ali takvo što im nije palo na pamet. A sigurno nemaju ni osiguranje. Sad će opet tražiti od nekog ministarstva da da novce.

BO
boston
13:45 15.08.2012.

Da, mogli su ih dati sirotinji, ali to onda nebi bio kapitalizam. Sto se desava sa prehrambenim artiklima kojima je istekao rok valjanosti? Mislite li da ih par dana prije isteka, dijele sirotinji ?? Malo morgen....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije