Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prodaja Ine

Vrdoljak: Presuda Sanaderu je 
dokaz da su pregovori opravdani

Ivan Vrdoljak
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
13.06.2014.
u 18:44

Razočarani – 
MOL prigovara svakoj implikaciji na njihovo nelegalno poslovanje

Nakon što je Vrhovni sud potvrdio presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu, u stručnim se krugovima najviše govori o budućnosti Ine i o tome kakvi će odnosi među strateškim partnerima biti u budućnosti.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kratko je komentirao presudu, bez puno strasti.

Snažan argument

– Kao glavni pregovarač cijelo vrijeme ističem da želimo zaštiti nacionalne interese, a ova pravomoćna presuda potvrđuje naše tvrdnje da u procesu prodaje INA-e MOL-u nisu bili zaštićeni interesi Republike Hrvatske. Riječ je o još jednoj potvrdi da su pregovori koje je pokrenula hrvatska Vlada i arbitraža pred međunarodnim tijelima posve opravdani – poruka je Vrdoljaka. Tema koja se nameće jest, naravno, kako će utjecati presuda na odnos dvaju strateških partnera i međusobne arbitraže, a to nijedan sugovornik ne želi predviđati jer pravni stručnjaci nemaju obvezu automatski prihvatiti arbitražu niti poništiti ugovore, već su to posebni i vjerojatno dugotrajni procesi.

– Presuda me nije iznenadila, a koje će implikacije za Inu imati, prepustimo to pravnim stručnjacima – kaže naftni stručnjak Davor Štern, koji nije siguran u kojem će smjeru pravnici ići poslije ove presude. Da je pitati MOL, vjerojatno bi inzistirali na poništenju presude. U izjavi koju su poslali hrvatskim medijima MOL izražava razočaranje odlukom koja se tiče “navodno neprimjerenog ponašanja MOL-ovih menadžera u Ini”.

"U Hrvatskoj nije zajamčeno nepristrano suđenje i istraga"

“Nepristrano suđenje i istraga jako su važni za strane ulagače, a očito je da u Hrvatskoj nisu u svakom slučaju zajamčeni”, poručuje MOL u svojoj izjavi u kojoj prigovaraju svakoj implikaciji na njihovo nelegalno poslovanje. Najavljuju da će se i dalje boriti protiv svih takvih navoda. “Naš predsjednik i glavni izvršni direktor ima puno povjerenje MOL-a i uprave grupe. MOL-ova strategija u Ini ostat će nepromijenjena”, stoji u izjavi iz MOL-a.

Nakon tako čvrste izjave teško je očekivati da bi MOL mogao povući arbitražu protiv Hrvatske u Washingtonu zbog plinskog biznisa i odštete, koja je do sada narasla na tri milijarde kuna, ali taj bi potez bio logičan s obzirom na to da je presudom Sanaderu, koji je potpisao i Dioničarski ugovor iz 2009., ali i Ugovor o plinskom poslovanju, Hrvatska dobila snažan argument u toj pravnoj bitki. Stručnjaci neslužbeno komentiraju da je, bez obzira na grube riječi, bilo jasno da MOL popušta onda kada je Nadzorni odbor predložio uime MOL-a novi oblik upravljanja Inom.

“HDZ nema veze s tim”

Iz toga se modela dalo naslutiti da su spremni odustati od dijela upravljanja i kada su ponudili ruku pomirenja. Ovom presudom dan je argument da MOL može upravljačka prava izgubiti sudskim putem. U HDZ-u, najvećoj oporbenoj stranci, tek su neslužbeno komentirali da se ne vesele ničijoj nesreći. Osam i pol godina kazne Sanaderu neslužbeno komentiraju: – Predmet ovog spora nema nikakve veze s ovim HDZ-om.

>> Vrhovni sud smanjio kaznu Sanaderu i osudio ga na osam i pol godina zatvora

Komentara 10

GL
gigi.lamorozo.9
19:03 13.06.2014.

Djelatnik sam Ine i Mađari su već kupnjom prvih 25% dionica plus jednu zlatnu imali kompletnu vlast u Ini,da se laički izrazim,sve je to politički dogovoreno, a na štetu Hrvatske države,miljarde su se dobiti izvlačile godinama u Mađarsku.sVI MI ZAPOSLENICI TO SMO OSJETILI NA SVOJIM RADNIM MJESTIMA,drsko i bezobrazno ponašanje prema zaposlenicima, a uz pomoć domačih izdajica,kojima su dali dobre plače.

Avatar nevjerni_vjernik
nevjerni_vjernik
18:24 13.06.2014.

Ova presuda i je u svrhu nekih budućih političkih "borbi" protiv MOL-a....Barem se meni tako čini.

MK
MKGRA
19:05 13.06.2014.

Vrdoljk daj šuti , reci gdje su dionice INE izdvojene zakonom o privatizaciji INE za naknadu bivšim vlasnicima. Svi ste vi veliki L.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije