Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan mučenika

Predaja ključeva i blagoslov Crkve hrvatskih mučenika

biskup, udbina
Marko Čuljat
08.09.2010.
u 14:56

Na Udbini se očekuje i kardinala Josipa Bozanića te Luku Bebića, predsjednika Hrvatskog sabora, koji su supredsjedatelji glavnog odbora za izgradnju crkve.

GOSPIĆ - Hvala Bogu i darovateljima, crkvu hrvatskih mučenika blagoslovit ćemo 11. rujna. Kamen temeljac položen je 9. rujna 2005. Crkva je građena po uzoru na prvu hrvatsku katedralu – crkvu sv. križa u Ninu i obogaćena je tradicionalnim oblicima hrvatskog graditeljstva. Posebno smo htjeli istaknuti ideju mučeništva, braniteljsku sudbinu našeg naroda kao "predziđa kršćanstva", osebujnost glagoljske kulture i vjernost krsnim obećanjima –  istaknuo je msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup na konferenciji za novinare povodom građevinskog završetka nove udbinske crkve.

– Veliku zahvalnost dugujemo Ličko-senjskoj županiji, Gradu Gospiću i Općini Udbina na pomoći u radu. Sve je spremno za subotu kada će prvi put biti služena misa u porušenoj crkvi sv. Nikole, a kraj crkve hrvatskih mučenika. Tu je i grobnica s ostacima iz starog udbinskog groblja i udbinske crkve. Velik je posao obavio splitski Konstruktor inženjering čiji će direktor Željko Žderić u subotu predati ključeve crkve – rekao je vlč. Nikola Turkalj, biskupijski ekonom.

Sutra je na Udbini blagoslov dnevne kapelice posvećene Kraljici mučenika, u kojoj će se od petka održavati svete mise za udbinske vjernike. Blagoslov Crkve hrvatskih mučenika bit će u subotu u 11 sati, a misu će predvoditi sarajevski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Na Udbini se očekuje i kardinala Josipa Bozanića te Luku Bebića, predsjednika Hrvatskog sabora, koji su supredsjedatelji glavnog odbora za izgradnju crkve. Procjenjuje se dolazak oko 15 tisuća vjernika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije