Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Prava' bura sve rjeđe zapuše: Stručnjak objasnio zašto

Odgovor na pitanje o buri leži u slabljenju razlika srednje temperature između naših i polarnih krajeva, time slabi jako smicanje vjetra po visini i zadržavanje sinoptičkih situacija koje pogoduju dugotrajnoj buri, objasnio je Branko Grisogon
23. siječnja 2021. u 17:08 3 komentara 2013 prikaza
Olujna bura u bakarskom zaljevu
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ove sezone zime u Dalmaciji kao da nije ni bilo, a s njom ni bure, hladnog vjetra koji puše sa sjevera, koja je već zadnjih nekoliko godina osjetno slabija. 

NA AUTOCESTI ZA SISAK Strašna nesreća: Jurećim BMW-om zabio se u naplatnu postaju i usmrtio djelatnika HAC-a

"Pa zima je tek počela kalendarski prije mjesec dana i nije stigla još pokazati sve što zna i može. Bit će nekoliko kratkih zimskih udara, hladnih valova, tj. prodora; to je za veljaču i ožujak. U prosjeku, međutim, zime jesu oslabjele, noćne temperature rastu brže, odnosno jače od ljetnih temperatura. A iznimaka ima i bit će ih", rekao je za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. sc. Branko Grisogon, fizičar s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Objasnio je i kako postoji nerazmjer u zagrijavanju prizemne atmosfere i srednje količine pripadne oborine.

"Planetarni atmosferski valovi stimuliraju slabiji ili jači razvoj anticiklona ili ciklona, procesom barokline nestabilnosti gdje se uravnotežuje promjena brzine vjetra s visinom i promjena temperature od nas pa do polarnih krajeva, a ta razlika temperature slabi pa opada i promjena vjetra po visini. Mediteransko područje jedno je od najpogođenijih aktualnim klimatskim promjenama i zato to Dalmacija pojačano osjeća. A temperature osciliraju, kao i tlak, to su takve kontinuirane varijable. Treba gledati trendove, morsku temperaturu na više dubina, količinu snijega u planinama i koliko snijeg traje, a koliko nema snijega. Bit će, dakle, manjih, kratkih iznenađenja ka kraju zime, ali ništa osobito", tvrdi. 

Grad Hrvatska Kostajnica za vrijeme pandemije koronavirusa aktivirala se dva nova Kuće u Hrvatskoj Kostajnici 'vise' na rubu klizišta, stanovnici štapom svako jutro mjere rascjep

"Bilo je bure, ali doista ne one prave. Šteta za pršute, eh. Ali sjetite se bure u veljači 2012., kad je bilo više od tisuću lomova kostiju u Splitu. Mi – moja mala istraživačka grupa – i dalje proučavamo buru, u svoje slobodno vrijeme, naravno. Jer vlast i hrvatsku ispolitiziranu znanost to ne zanima. Odgovor i na pitanje o buri leži u slabljenju razlika srednje temperature između naših i polarnih krajeva, time slabi jako smicanje vjetra po visini i zadržavanje sinoptičkih situacija koje pogoduju dugotrajnoj buri. Naša mala grupa mjeri i dalje buru kod Maslenice najnaprednijim tehnikama i uskoro ćemo pokazati rezultate. Na primjer, udari bure u prosjeku ne slabe u odnosu na klimatološke, tj. udare bure u prošlosti. Nadalje, istražujemo ponašanje bure u navjetrini, dakle prije spuštanja niz planine prema moru", rekao je i dodao kako je bilo poznato da će 2020. biti, uz 2016., najtoplija godina otkad postoje mjerenja. 

O posljedicama promjene klime profesor Grisogono je i ranije govorio za Slobodnu Dalmaciju, navodeći kako "ima indikacija da će se bura u prosjeku pojavljivati rjeđe nego prije, ali će vjerojatno dolaziti u neočekivano vrijeme i postizati neočekivano jake udare. Jugo će također promijeniti svoju statistiku, ali mi još ne znamo u kojim parametrima".

TUŽIO IH ZBOG OTKAZA
Tražio 1,15 milijuna kuna i Audi A6, umjesto toga HEP-u morao platio 127.262 kn
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • Pelin:

    Bura puse sa sjeveroistoka a tramontana sa sjevera.

  • robidrago235:

    Burja, Bura, Bora. pušesa Juijskih alpa do Trsta tamo nekad 10 kilometara na lijevo ili desno ali uvjijek završava u Trstu. Kaj ni jasno ne more puhat po Rijeki ili da bog dao pa Zadru.. Imate vi tog vašeg vitra ... prikaži još!vitra dosti ne trebate svojatat buru..

  • montello:

    ma nisu vise kao nekada