Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pozivamo Vladu da osigura stanove za smještaj žrtava obiteljskog nasilja

U prvih devet mjeseci ove godine broj kaznenih djela nasilja u obitelji u našoj zemlji porastao je za čak 43 posto.
26. studenoga 2020. u 13:30 1 komentara 174 prikaza
Zagreb: Konferencija za medije Odbora za ravnopravnost spolova
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Prema najnovijoj statistici Ministarstva unutarnjih poslova u prvih devet mjeseci ove godine broj kaznenih djela nasilja u obitelji u našoj zemlji porastao je za čak 43 posto, obznanio je to jučer na konferenciji za medije saborski Odbor za ravnopravnost spolova u povodu 25. studenog kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Zagreb: Andrej Plenković dao izjavu nakon sastanka parlamentarne većine Nije davao izjave o mjerema Plenković: Snažna politička volja za nastavak borbe protiv nasilja nad ženama

Inače, Odbor je na konferenciji predstavio statističke podatke o prijavljenom obiteljskom nasilju u vrijeme krize uzrokovane koronavirusom, kao i prijedloge za unapređenje sustava zaštite žrtava obiteljskog nasilja. Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova, nezavisna zastupnica iz Mostova kluba Marija Selak Raspudić te članice Odbora SDP-ova Sabina Glasovac i Rada Borić iz Nove ljevice poručile su kako Odbor traži niz mjera kojima bi se spriječilo nasilje te pomoglo žrtvama.

Pritom su bile jasne kazavši da Odbor traži ubrzanje sudskih postupaka, strože kazne za nasilnike i osiguranje smještaja za žrtve nasilja u obitelji. A posebno su naglasile i nadstranački konsenzus kojim su u Odboru definirale prijedloge kojima žele pomoći žrtvama obiteljskog nasilja u doba pandemije koronavirusa.

– Pozivamo Vladu da osigura stambene kapacitete iz nekretnina u državnom vlasništvu za privremeno hitno zbrinjavanje žrtava obiteljskog nasilja koje su zbog pandemije dodatno izložene nasilju – istaknula je predsjednica odbora Marija Selak Raspudić.

Zagreb: Saborski zastupnici nose različite zaštitne maske ZASTUPNICI O NASILJU Dretar: Susjed je zlostavljao svoju suprugu, htio sam ga 'za uši' izvući iz stana

Osvrćući se na iznesene statističke podatke, Selak Raspudić je još jednom podcrtala zabrinjavajući podatak da je ti jekom ove godine povećan broj kaznenih slučajeva, dok je, kako je rekla, primjetan trend manje prekršajnih prijava nasilja. Rada Borić u svom se istupu dotaknula posebno osjetljivog aspekta nasilja nad ženama, a to je smještaj žrtava nakon doživljenog.

Odnosno, upozorila je na problem u zbrinjavanju žrtava nasilja, tim više što čak šest naših županija nema skloništa, a u od vladajuće većine predloženom i prihvaćenom državnom proračunu za sljedeću godinu financijska sredstva za pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova – smanjena su za milijun kuna. Iznoseći statistiku dijela europskih zemalja, prema kojoj je 40 posto više žena izloženo nasilju zbog pandemijskih uvjeta života, Sabina Glasovac kazala je kako statistički podaci koji se odnose na Francusku pokazuju porast nasilja u obitelji u doba snažnog lockdowna od visokih i zabrinjavajućih 30 posto.

– U Hrvatskoj nemamo konkretne podatke, ali su žene među najtežim kolateralnim i prešućenim žrtvama pandemije koronavirusom – ustvrdila je Sabina Glasovac posebno upozorivši kako je u državnom proračunu za iduću godinu samo 350 tisuća kuna predviđeno za stambeno zbrinjavanje žrtava obiteljskog nasilja.

Nasilje u obitelji Nasilje u vrijeme pandemije Posljedice po mentalno zdravlje osjećat će se godinama

– To naprosto bode oči. Ženama trebaju smještajni kapaciteti. Posebno sada u doba ove pandemije koronavirusom jer se nemaju kamo skloniti od nasilnika – apelirala je SDPova zastupnica i članica Odbora za ravnopravnost spolova na kraju dodajući kako se nada da će Vlada, shvaćajući razmjere ovog problema, uvažiti zajednički zaključak Odbora te staviti na raspolaganje državne stanove u kojima bi se privremeno zbrinulo žrtve obiteljskog nasilja u situaciji pandemije. 

VIDEO: Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

KRALA DUGI NIZ GODINA
Blagajnicu terete da je 49 klijenata banke oštetila za 8,6 milijuna kuna
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Nikša Bratoš pružio pogled iza scene velike glazbene karijere i otkrio kako se živi od glazbe u Hrvatskoj
  • anemijodezerterija:

    A ne, prvo moramo čuti kako to da je nakon usvajanja Istanbulske konvencije došlo do porasta obiteljskog nasilja i tko će odgovarati zašto je ta debilna konvencija uopće usvojena.