Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dretar: Susjed je zlostavljao svoju suprugu, htio sam ga 'za uši' izvući iz stana

- U životu nisam doživio ništa užasnije, slušati to što je radio, u svakom je normalnom muškarcu izazivalo nevjerojatne osjećaje - rekao je zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar
25. studenoga 2020. u 14:44 7 komentara 1608 prikaza
Zagreb: Saborski zastupnici nose različite zaštitne maske
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Saborskim kolegicama, koje su u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, opetovano osudile to nasilje, pridružio se i zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar.

Njemačka policija nakon pokolja u Hanau kakav peh Njemačka policija zaustavila vozilo s trojicom Hrvata i Nijemcem, imali su što otkriti

„Mi muškarci, moramo govoriti nama muškarcima, ovo mora prestati“, rekao je Dretar u raspravi na slobodnu temu, pa posvjedočio kako je i sam u susjedstvu imao zlostavljača.

 „U životu nisam doživio ništa užasnije, slušati to što je radio, u svakom je normalnom muškarcu izazivalo nevjerojatne osjećaje -  prvo da pređem preko ograde i da ga za uši izvučem iz stana i pokušam učiniti ono što je supruzi radio svakog dana, a nakon toga osjećaj izuzetnog srama što pripadam spolu u kojem se mogu nalaziti takva čudovišta“, izjavio je zastupnik.

 Da se nasilju nad ženama treba suprotstaviti, da je to civilizacijski neprihvatljivo, suglasan je i Hrvoje Zekanović (HS) koji opetuje da Istanbulska konvencija, donijeta prije dvije i pol godine, nije riješila problem nasilja nad ženama.

 Taj je dokument trebao na „čudotvoran“ način riješiti problem nasilja nad ženama, kad ju se donosilo govorio sam da neće, napadali su me, a ispalo je da sam u pravu, nasilja je više, rekao je Zekanović, navodeći kako se još uvijek ne zna koliko stoji njeno provođenje.

>> VIDEO Poslale poruku na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Prošetale gradom u kostimima iz serije Sluškinjina priča

Žene su izložene i digitalnom nasilju

Dragana Jeckov (SDSS) upozorila je kako su u novije vrijeme, posebno mlade  djevojke, izložene novoj vrsti nasilja - digitalnom nasilju sa društvenih mreža.

 Nerijetko postaju zatočenice te moderne pošasti, rekla je Jeckov, navodeći kako je čak 72 posto srednjoškolki bilo je izloženo online komentarima seksualnog sadržaja, skoro svaka deseta i seksualnim ucjenama, a sedam posto objavi videa i fotografija koje ih kompromitiraju.

U najvećem broju slučajeva, počinitelji elektroničkog, seksualnog, rodno uvjetovanog nasilja su muške osobe ili bivši partneri, kazala je, zauzimajući se da se mladim djevojkama i ženama pomogne. Kao društvo moramo reagirati, to su naše kćeri i sestre koje vape da im se pomogne, poručila je zastupnica.

Ivana Posavec Krivec (SDP) kaže da je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, dan u kojem se sjećamo svih žena koje pate, dobivaju batine i možda nemaju koga tražiti za pomoć. „Takvih žena, vjerujem sjedi i u ovom Saboru, takve žene su naše susjede, žene, majke“, rekla zastupnica ističući da im treba posvetiti punu pozornost, ne samo danas, nego svaki dan. 

Jedan dan u KB Dubrava - bolnici prenamijenjenoj u COVID centar ŠTO KAŽU STRUČNJACI Epidemija je sad nekontrolirana: 'Ako danas i zatvorimo sve, broj preminulih nastavit će se povećavati'

Svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje

 Naglasila je i kako su u 'novom normalnom', u pandemiji koronakrize žene još marginaliziranije. One danas imaju još teži položaj u obiteljima ako žive sa zlostavljačima, zbog socijalne distance, izoliranosti, prepuštene su same sebi, nemaju podršku u okolini, nemaju se kome obratiti, navela je.

Poražavajuća statistika nasilja nad ženama se ne mijenja, svakih 15 minuta jedna žena doživi neki oblik nasilja, nasilje je sve brutalnije, samo ove godine ubijeno je 12 žena, istaknula je Ermina Lekaj Prljaskaj.  

Dok se u vrijeme pandemije poziva na ostanak u domovina, paradoksalno je da taj isti dom postaje najopasnije mjesto za žene i djevojčice širom svijeta, rekla je zastupnica i poručila kako je trenutak da se pošalje poruka nulte tolerancije prema svakom obliku nasilnog ponašanja.

Nasilje nad ženama problem je koji se tiče svih nas, nemojmo šutjeti i okretati glavu, kao društvo i pojedinci imamo obvezu osuditi svako nasilje i dati podršku žrtvama, rekla je Lekaj Prljaskaj.

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti