Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Snažna politička volja za nastavak borbe protiv nasilja nad ženama

Od danas je u funkciji Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja s telefonskim brojem 116006, koji će raditi 0-24 sata, sedam dana u tjednu, blagdanima i praznicima
25. studenoga 2020. u 13:37 4 komentara 113 prikaza
Zagreb: Andrej Plenković dao izjavu nakon sastanka parlamentarne većine
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Premijer Andrej Plenković s dijelom ministara održao je sastanak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici povodom obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Obratio se medijima, ali ništa nije rekao o novim strožim mjerama. Potom je napustio NSK.

Predsjednik Republike sudjelovao na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama ZLOČIN NA ZAGREBAČKOM SUDU Milanović zapalio svijeću ispred sudnice u kojoj su ubijene tri žene: 'To će zauvijek ostati bolna mrlja'

Plenković je poručio da u Hrvatskoj postoji snažna politička volja za nastavak borbe protiv nasilja nad ženama, što pokazuje i porast prijava za kaznena djela nasilja u obitelji. Plenković se nakon sastanka Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji osvrnuo na statistiku u ovoj godini istaknuvši da je zabilježen pad broja počinitelja nasilja u obitelji za 10 posto, a istodobno imamo porast broja kaznenih djela nasilja u obitelji za 43,4 posto.

>> VIDEO Poslale poruku na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Prošetale gradom u kostimima iz serije Sluškinjina priča

Popunjenost skloništa trenutno na razini 45 posto

"To znači da se obistinilo upravo ono što smo htjeli s promjenama zakonskog okvira. Puno je više prijava za kaznena djela nego za djela kvalificirana kao prekršaji", rekao je Plenković pohvalivši napore policije da se zaštita žrtava jača kroz kazneno-pravnu reakciju.

Što se tiče popunjenosti skloništa za žrtve nasilja, rekao je da smo u maksimalno bili na 71 posto ukupnog kapaciteta, a trenutno smo na razini 45 posto, odnosno na 136 od ukupno 302 mjesta koja su na raspolaganju.

"To je preveliki broj za društvo koje je protiv nasilja", ocijenio je premijer.

Istaknuo je da zasad u epidemiji koronavirusa ipak ne možemo konstatirati, suprotno nekim međunarodnim podacima, da je došlo do porasta nasilja nad ženama i u obitelji. Poručio je da postoji snažna politička volja da Vlada nastavi borbu protiv nasilja nad ženama i najavio da će biti organizirane sigurne kuće i u svih šest županija koje ih dosad nisu imale.

Zagreb: Konferencija Odbora za ravnopravnost spolova povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama Uz Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama Selak-Raspudić: Obiteljsko nasilje je rak rana nasilja nad ženama

Naveo je da su Požeško-slavonska i Dubrovačko-neretvanska županija već u proceduri, a razgovarao je sa ličko-senjskim i krapinsko-zagorskim županima, koji ga uvjeravaju da će do kraja prosinca riješiti tehnička pitanja koja su ih usporila u podnošenju prijave. Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je da su na temelju razgovora s udrugama, inicijativama i relevatnim ljudima iz sustava pripremili nekoliko ključnih poteza.

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja

Od danas je u funkciji Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja s telefonskim brojem 116006, koji će raditi 0-24 sata, sedam dana u tjednu, blagdanima i praznicima.

Besplatna linija žrtvama pruža psihološku pomoć i savjetovanje te posreduje u ostvarivanju prava na  besplatnu pravnu pomoć i zdravstvenu zaštitu.  Osiguravanjem besplatnog telefona Hrvatska je, kaže Aladrović, postala peta europska država koja je uvela besplatan standardizirani broj za pružanje podrške žrtvama i svjedocima.

Danas će biti potpisana i uručena dva ugovora za sigurne kuće u Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko- podravskoj županiji, u kojima sada postoje privremena skloništa.

Ilustracija DILJEM HRVATSKE Sastavili smo popis svih SOS telefona i udruga za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja

Također, Vlada će dodijeliti tri milijuna kuna za 20 udruga koje svojim djelovanjem aktivno rade na sprečavanju obiteljskog nasilja, pomažu ženama i djeci u osnaživanju i pružaju različite usluge i pomoći.U pripremi je i medijska kampanja osvještavanja javnosti o problematici nasilja u obitelji, a krenut će početkom iduće godine.

Izmjenama zakona pooštreno kažnjavanje 

Aladrović je istaknuo da su to prvi koraci koji se nastavljaju na prošlogodišnje unapređenje kaznenog i prekršajnog zakonodavstva kroz izmjene Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Izmjenama je značajno pooštreno kažnjavanje te omogućeno brže i učinkovitije procesuiranja počinitelja kaznenog djela nasilja nad ženama, djecom i obitelji.

Ministar je najavio da će se u idućoj godini fokus usmjeriti na bolju kontrolu sustava, što je ključno za povjerenje žrtava upozorivši kako odgovornost za nasilje dijeli cijelo društvo.

"Svatko tko sumnja na obiteljsko nasilje dužan je to i prijaviti. Na taj način ćemo spriječiti daljnja zlostavljanja, a potom i potencijalno spasiti nečiji život. Dosta je bilo pokrivanja ušiju, zatvaranja vrata i spuštanja zavjesa, nasilje u obitelji nije privatna stvar", poručio je.

 

Milanović: Svaka žena i djevojčica uvijek mora biti sigurna i slobodna od nasilja

Predsjednik Republike Zoran Milanović istaknuo je u srijedu u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama kako svaka žena, djevojčica ili djevojka uvijek mora ostati sigurna i slobodna od nasilja.

"Želim naglasiti kako svaka žena, djevojčica ili djevojka uvijek mora ostati sigurna i slobodna od nasilja. Država mora osigurati da to kao društvo kontinuirano osvještavamo i educiramo", izjavio je Milanović na Facebooku.

Milanović je to napisao u povodu Međunarodnog dana te početka globalne kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" u organizaciji UN Women.

Pozvao je na potpunu predanost u promicanju ravnopravnosti, prava na izbor i prava na nediskriminaciju uz poruku #orangetheworld.

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • sisavac:

  evo ja sam se danas baš loše osjećao kad sam u pekari curi govorio nek mi da onaj kruh koji je baš na samom vrhu police. dal je to nasilje nad ženama?

 • Avatar Tata mi major JNA-tko sam ja?
  Tata mi major JNA-tko sam ja?:

  A silovao nas je sve skupa da moramo prihvatiti istanbulsku. I što sad? Nasilja više nema?

 • Avatar ZNG91
  ZNG91:

  Pa premijeru očito nije najvažnija činjenica da pedesetak Hrvata umire svakodnevno od jedne bolesti i da nam je zdravstveni sustav pred kolapsom. Možda mu je važnije što na taj način rješava problem mirovina? No, izgleda da mu je ipak najvažnije ... prikaži još! što će predsjednik reći o njemu i on o predsjedniku.