Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon o pdv-u

Poreznici pred trgovinama kontroliraju račune i pišu kazne

'16.02.2011. Trgovina mjesovitom robom Veronika, Jazvine - Zbog malih mirovina lokalni umirovljenici uglavnom kupuju zivezne namirnice na dug. Prodavacica u kasi ima na desetke nepodmirenih racuna. P
Matija Topolovec/PIXSELL
05.06.2012.
u 19:58

Svakodnevno provjeravamo izdavanje računa građanima, kažu u Poreznoj upravi. Koliko su ih kaznili, ne kažu

“Svrha kontrole postojeće zakonske odredbe nije naplata 50 kuna od građana, već promocija porezne discipline i porezne kulture. Postupci provjere izdavanja računa građanima obavljaju se svakodnevno.” Ovaj šturi odgovor dobili smo od Porezne uprave kad smo pitali koliko je građana i trgovaca kažnjeno proteklih dana, otkad poreznici pred trgovinama kontroliraju imaju li građani račune za kupljenu robu i izdaju li se oni uopće.

Naime, Danas.hr objavio je slučaj 55-godišnje Osječanke, koju su zaskočili poreznici na izlasku iz pekarnice i naplatili joj 50 kuna kazne. Ondje je u redu čekala da jeftinije, po četiri kune, kupi dan prije ispečeni kruh.

– Bila sam u šoku kad mi je prišao inspektor i pitao me za račun. Nisam ga uzela jer to ne običavam i tako je bilo i taj put. Uzalud sam objašnjavala inspektoru da kruh nisam ukrala, već da sam ga kupila. Bio je nemilosrdan – kazala je žena.

Porezna je uprava proteklih dana krenula u provjeru naplate roba i usluga pa stoga i kontrolira izdavanje računa, ususret uvođenju fiskalnih blagajni. Naime, zbog rasta sive ekonomije i utaje poreza, priprema se uvođenje jedinstvenog sustava koji bilježi ukupni promet i promet po poreznim stopama iz svih blagajni u bazi podataka u Poreznoj upravi.

Prema Zakonu o PDV-u, kupci moraju uzeti račun, imati ga pri izlasku iz prodavaonice i pokazati ovlaštenoj osobi ako ona to zatraži, u suprotnom im na licu mjesta može biti naplaćeno 50 kuna kazne. Za trgovca (pravnu osobu) ona je tisuću do 200.000 kuna ne iskažu li se u računu svi propisani podaci te ako se ne istakne obavijest o obvezi izdavanja i uzimanja računa. Između 100 i 50 tisuća kuna predviđena je kazna za fizičku osobu odgovornu za rad trgovine zanemari li zakonske propise.

Komentara 220

MA
malamlak
20:22 05.06.2012.

država postaje represivna, kakvi računi, da bi bagra mogla još više strpati u džepove. Čak je zagrebparking u gubiticima iako skupo iznajmljuju 2 m2 po satu, koliko god im damo bagri je malo, odrat će nas do gole kože, to bi trebalo biti jasno i onima koji kontroliraju račune, jer i njih će, i oni i policija i sve službe bi morale shvatiti da smo u ghovnima i da moramo biti solidarni jedni s drugima i urotiti se protiv vladajućih koja sebi u korist ozakonjuje pljačku; otpremnine u miiljunskim iznosima, nadzorni odbori, dnevnice, kartice, mobitelji, vozila, vozači, stanovi , dosta je više, mi više nemamo, ni mi ni privreda ni privatnici nitko ne može nasmagati koliko bagra može potoršiti!

LT
ljuta.trava
20:22 05.06.2012.

Kako Poreznu Upravu nije sram, ne naplačuje poreze od lopova i tajkuna a istovremeno se žali da nema sredstava (dovoljan broj ljudi) da se uhvati u koštac sa lopovima. Fuj, gadite mi se bagro jedna ...

DI
dimitrijet
20:13 05.06.2012.

Volio bih da me netko takav zaustavi. Ljudi su postali ofce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije