Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'EUROPSKE AMBICIJE'

Politico tvrdi: Andrej Plenković je miljenik EPP-a i ima velike planove za Hrvatsku i EU

Andrej Plenković
Foto: Tomislav Krasnec
1/5
08.05.2019.
u 20:28

Najkasnije sljedeće godine treba se donijeti sedmogodišnji budžet Europske unije, a to će se dogoditi najvjerojatnije kad Hrvatska preuzme presjedanje Vijećem EU

Premijer Andrej Plenković u intervjuu za europsko izdanje uglednog političkog portala politico.eu otkrio je hrvatske planove u Europskoj uniji.

Konzervativni lider želi rezimirati pregovore u proračunu Europske unije, a iako je hrvatski premijer manje od tri godine, već je miljenik Europske pučke stranke, piše ugledni portal.

U šestomjesečnom presjedanju Europskim vijećem, Plenković želi završiti pregovore o dugoročnom budžetu EU.

– Naš cilj je završiti pregovore o dugoročnom proračunu Europske unije jer je jasno da će, barem djelomično, završiti na našem stolu, to će biti ključni dosje – rekao je Plenković.

Naime, najkasnije sljedeće godine treba se donijeti sedmogodišnji budžet Europske unije, a to će se dogoditi najvjerojatnije kad Hrvatska preuzme presjedanje Vijećem EU jer ove godine to neće stići.

Plenković je u intervju rekao kako mu je želja da do 2024. godine uđemo u Schengen i uvedemo euro.

– To je moja ambicija, do kraja idućeg EU mandata. Rekao bih prije Schengen, kasnije euro – kaže.

Tijekom zasjedanja Vijećem EU, u Zagrebu će se održati summit za države zapadnog Balkana.

– Vjerujem da će u 2020. biti pravi trenutak da vidimo kako možemo riješiti probleme između država u našoj regiji
i da ćemo imati neku vrstu rasporeda njihove institucionalne dinamike u odnosu na Europsku uniju u idućem desetljeću – ističe Plenković.

Kaže kako to nije ponovno pokretanje proširenja Europske unije.

– Ne bih to tako nazvao, posebno ne prije europskih izbora. Nitko ne želi spominjati proširenje, no ako smo previše neodlučni kao Europska unija, prespori, distancirani, vidjet ćemo uključivanje drugih velikih igrača u regiji – rekao je ne želeći imenovati državu s očima na regiju, uključujući Rusiju, Kinu ili Tursku, dodajući kako oni 'nisu prijetnje, nego samo pokazuju svoje interese'.

Plenković je govorio i o gradnji Pelješkog mosta te posjetu Kineza.

– Nije bilo lako objasniti Europskoj komisiji da je to projekt koji povezuje dva kraja Hrvatske, no most će postati spomenik članstva u EU – rekao je.

VIDEO Zaiskrilo između Marasa i Plenkovića

Komentara 75

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
20:46 08.05.2019.

Sposoban za EU politiku medu najsposobnijim trenutno u EU.

IM
imperatoriso
21:34 08.05.2019.

Plenković je konzervativac, poliglot, obiteljski čovjek, umjereni je političar i vjernik, nije isključiv, nije populist, spreman je na kompromis i trenutno dobro vodi Hrvatsku što pokazuje i ukupni BDP koji iznosi početkom 2019. 400 milijardi kn, a 2015. nam jeee BDP (u mil. HRK, tekuće cijene) iznosio 339 milijard kn, 2011. 341 milijardu. Znači, sa Milanovićem smo stajali na mjestu, a sa Plenkovićem smo povećali BDP za 60 milijardi kn. To su činjenice svidjele se one nekome ili ne. Zbog tog rasta BDP-a, Plenković je digao rodiljne naknade s 2600kn na 3900kn, 150 tisuća više djece ima pravo na dječji doplatak, mirovine i invalidnine su rasle za 7%, plaće su rasle zbog mini poreznih reformi početkom 2017. i 2018. i Vlada je općenito svojim proračunskim potezima omogućila da najmanje 3 milijuna građana ima više novca danas nego prije godinu, dvije dana što potvrđuje rast potrošnje koja je u veljači 2019. realno veća za 8.7 % u odnosu na veljaču 2018.! To je ujedno i pokazatelj optimizma u društvu čemu se ne raduju mnogi koji mrze Plenkovića i HDZ, pa ciljano preko medija i komentara šire apatiju i mržnju.

IL
ilijan1a
22:41 08.05.2019.

Što je Milanović uprskao Plenković je popravio i sada Idemo dalje.Nikad više sdp

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije