Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAPALJENI LAMPIONI ISPRED MINISTARSTVA

Poduzetnici nezadovoljni nakon sastanka: 'Više smo potreseni nego zadovoljni ponudom'

Foto: PIXSELL
1/12
Autori: Vecernji.hr, Hina
30.11.2020.
u 13:04

Ministar Zdravko Marić najavio je pak da će dodatno problematizirati tzv. COVID kredite te da će učiniti sve da se ubrzaju procedure.

Dio poduzetnika odlučio je iskazati svoje nezadovoljstvo Vladom i uputio se prema Ministarstvu financija gdje su upalili lampione. Neki od njih ostavili su i svoje pladnjeve.  Prosvjed je započeo nešto prije podneva na Trgu bana Jelačića i završio oko 13 sati, a po procjenama samih prosvjednika okupilo ih se više desetaka.

Prosvjed nije organizirala nijedna udruga nego je riječ, kako su istaknuli neki od prosvjednika, o spontanom i samoinicijativnom okupljanju u znak prosvjeda protiv zatvaranja ugostiteljskih i drugih objekata, poput teretana i drugih zbog uvođenja strožih mjera prošlog vikenda i otežanog rada što dovodi u pitanje opstanak njihova posla, zaposlenika i samih vlasnika. 

Među prosvjednicima su većinom bili mlađi ljudi, među kojima su uz ugostitelje bili i vlasnici teretana, fitnessa i drugi koji sada ne mogu raditi, a koji upozoravaju da više ne mogu opstati u novim okolnostima. 

"Očekujemo pomoć od vlade, ništa više ne radimo i nemamo od kuda, nek nam pomognu bilo što", poručio je jedan od ugostitelja-prosvjednika, uz napomenu da se i u prosvjedu drže mjera - razmaka o dva metra i svi nose maske.

1/12

Podsjećamo, predstavnici poduzetnika i ministri Zdravko Marić i Josip Aladrović sastali su se u petak, gdje je dogovoreno kako će se danas održati sastanak na kojem će raspraviti detalje plana koji bi trebao pomoći poduzetnicima. 

– Vlada nije ponudila ono što je u skladu s našim prijedlozima koje smo dali krajem prošlog tjedna. Tražit ćemo da bude pravedno i da budu u skladu s praksom EU, da budu uključeni svi koji su imali pad poslovanja, a ne samo oni koji su bili zatvoreni – rekao je Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika, pišu 24sata. 

On je pak najavio daljnje akcije poduzetnika ako dogovor s Vladom ne bude povoljan. 

– Više smo potreseni nego zadovoljni ponudom. Postoji razlog zašto smo na dnu EU, bojim se da ćemo tamo i ostati. Mjere su rezultat PR akcije, a ne ekonomske aktivnosti. Mjere idu isključivo za radna mjesta ugrožena zatvaranjem, ali ne i za one koji rade sa smanjenim prihodima. Iskreno, mogu reći da se bojim – rekao je predstavnik poduzetnika  Vedran Jakominić. 

Marin Medak kazao je kako nemaju više vjere raditi ovaj posao te da Vlada nije pripremljena na ovo. 

– Ne vidim svjetlo na kraju tunela. Imamo najveće poreze na svijetu. Ne vidim kako ćemo uopće vraćati te COVID kredite

Tri mjere pomoći

Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je u ponedjeljak nakon sastanka s poslodavačkim i poduzetničkim udrugama o tri mjere pomoći "zatvorenim" poduzetnicima, a to su mjere za očuvanje radnih mjesta, COVID krediti i podmirenje fiksnih troškova.

30.11.2020., Zagreb - Sastanak ministarstva i poduzetnika o mjerama pomoći zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Vlada će, kako je rekao, nastaviti s isplatom pomoći od 4000 kuna po radniku radi očuvanja radnih mjesta, za što je do kraja godine osigurano 470 milijuna kuna.  Nastavlja se i izdavanje "COVID kredita" za likvidnost u ukupnoj svoti od 1,3 milijarde kuna i to ne samo za "zatvorene" djelatnosti, ali one su prioritet.

Treća mjera koju je najavio jest pokrivanje dijela ili u potpunosti fiksnih troškova poduzetnika, kao što su zakup, najam, komunalije, RTV pretplata, spomenička renta, ZAMP i sl.

Pritom će se, kako je rekao, gledati pad prometa u prosincu u odnosu na prošlu godinu: za mjeru će se "kvalificirati" oni s padom prometa od najmanje 60 posto, a administraciju će voditi Porezna uprava na temelju faktura za fiksne troškove.

 

 

 

Komentara 115

DU
Deleted user
13:23 30.11.2020.

Ovjde medu komentatorima sve neki eksperti. Kladim se da ni jedan od njih nije proveo dana u privatnom sektoru ili barem nesto samostalno stvorio. Ne brinite drugovi komentatori iz HDZ-a. Uskoro ce propast proracun a to znaci da cete i vi odletit na ulicu. Ova korona je Bogom dana. Kao ciscenje organizima od parazita. Zivim da za dan kad ce ova drzava bankrotirat, a i uz nju svi ovi birokratski HDZ-ovi paraziti i sva silna hercegovacka mafija sto se raskotila po Zagrebu.

DU
Deleted user
13:25 30.11.2020.

Hrvatsko gospodarstvo je "nisko kapitalizirano". Ako vlada nema mehanizam kojim bi "natjerala" banke da ozbiljno sudjeluju u pomoći gospodarstvu, sve ovo je davanje aspirina umirućima. Nadležni to naravno znaju, ali tu očito nisu u stanju ništa sistemski učiniti. Da ne idemo u dublje spekulacije: šta će biti na godinu sa kreditno zaduženima koji iskažu zbog svega gubitak u poslovanju.

MA
marta22
13:28 30.11.2020.

Dio odgovornosti bi svakako trebali ponijeti i oni koji su omogućili otvaranje tolikih ugostiteljskih objekata, a pogotovo kladionica i kockarnica u zemlji. Kladionice dobivaju poticaje! Zemljo, otvori se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije