Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIJSKO OPISMENJAVANJE

Kako izaći iz prezaduženosti? Saznajte ključne savjete

HUB
20.11.2020.
u 07:00

Stalno nastojimo razmišljati kako se život ne vrti oko novaca, već da sreću i zadovoljstvo možemo pronaći u malim stvarima koje nas okružuju. No, što kada nam nedostatak novaca u pitanje dovede naš krov nad glavom?

Prezaduženost i ovrhe dio su hrvatske svakodnevice, a na sudionike takvih slučajeva gleda se poprilično s visoka. Velik broj građana je prezadužen zbog osobne neodgovornosti i financijske nepismenosti, ali dio ovršenika zasigurno ima financijske poteškoće iz objektivnih razloga.

Pandemija bolesti COVID-19 preko noći je zaustavila poslove većine ljudi, uzrokujući katastrofalne posljedice za hrvatsko i svjetsko gospodarstvo. Pretpostavke su se ostvarile, u samo dva tjedna ljudi su počeli ostajati bez posla, a takav trend nastavlja se skroz do danas. Takvo stanje moglo bi u konačnici dovesti do sve većeg broja prezaduženih potrošača. Iako živimo u  svojevrsnom izvanrednom stanju, možemo biti sretni da  postoje institucije koje nastoje pomoći građanima u nevolji.

Savjetovanje o dugu
Europska komisija je krajem 2019. godine raspisala natječaj za proširenje dostupnosti i poboljšanja kvalitete usluga savjetovanja o dugu („debt advice“) za europska kućanstva. Rješavanje ovog problema prilično je važno ukoliko se gleda sa socijalnog, ali i ekonomskog aspekta. Ono će pomoći svim osobama koje su isključene iz ekonomskog života, da se u njega ponovno priključe i vrate financijsku stabilnost.
Savjetovanje o dugu je pomoć koju pružaju neovisni stručnjaci prezaduženim ili potencijalno prezaduženim kućanstvima s ciljem pronalaska najboljeg načina izlaska iz zaduženosti. Ono uključuje savjetovanje, planiranje i uravnoteženje budžeta, pomoć u procesu zaključivanja nagodbi s vjerovnicima, pregovore s kreditorima i upravljanje računima.

Individualno (i proaktivno) savjetovanje o dugu predstavlja jedan od najučinkovitijih načina za rješavanje problema prezaduženosti. Savjetovanje je primarno fokusirano na dužnika, odnosno mogućnost otplate duga koja ne ugrožava pokrivanje osnovnih životnih potreba, ali je i u interesu vjerovnika kojima se osigurava da će se dug otplatiti u održivom roku i iznosu.

Upravo uz ovu uslugu, velik broj građana doista može stati na kraj svojim financijskim problemima. Isto tako, naša država je ove godine donijela veliki niz zakona koji su bili vezani uz neselektivno otpisivanje duga građanima. Sam proces čitanja i razumijevanja svih tih zakona može biti dosta složen i iscrpan, stoga nije sramota potražiti pomoć nekoga tko se u to razumije.

Vodič za izlazak iz duga 
Za početak, osoba mora biti sigurna da će se maksimalno predati procesu i u potpunosti vjerovati stručnjaku s kojim surađuje. Tako će ta, ionako stresna situacija, imati pozitivnu energiju u zraku te odlučan i snažan start. Povjerenje u stručnjaka je ključno, upravo zato što je on osoba koja zna kako i s kime pregovarati te nema problema komunicirati s vjerovnicima da bi pronašla rješenje koje može zatvoriti sve dugove.

Hrvatska udruga banaka je u suradnji s Udrugom Padobran pokrenula informativno-edukativnu kampanju „Znanjem do financijskog oporavka – Upravljanje osobnim financijama u doba pandemije“ koja obuhvaća edukacijske i savjetodavne programe za prezadužene i ovršene građane. Kroz stručne članke, online edukativnu radionicu i besplatno financijsko savjetovanje u Fininoj poslovnici u Ulici grada Vukovara 70 u Zagrebu koje se održava radnim danom od 9.00 do 17.30 sati, stručnjaci specijalizirani za financijsko savjetovanje educirat će građane s financijskim poteškoćama.

Također, građani mogu dobiti sve informacije o aktivnostima putem email adrese info@padobran.hr i telefonskog broja: 01/4844877. U ovisnosti o razvoju epidemiološke situacije, savjetovanja će se u narednom razdoblju održavati i u drugim većim gradovima u Hrvatskoj. Cilj svih aktivnosti u sklopu ove kampanje je pomoći pojedincima da izađu iz blokade i stabiliziraju svoju financijsku situaciju.
Izdvojili smo pet savjeta koji vam mogu pomoći ukoliko imate problema sa svojim dugovima. Budite svjesni da ne ide sve preko noći, no bitno je da uspijete sami za sebe pronaći najbolje rješenje.

Prvi savjet  je poprilično jednostavan. Potrebno je odslušati edukativnu radionicu za prezadužene i ovršene građane. HUB će u suradnji s partnerima organizirati online radionicu za sve građane koji prepoznaju da imaju problematiku ovakve prirode. Točan termin i vrijeme održavanja radionice bit će objavljeni na web stranici www.znanjemdofinancijskogoporavka.hr.

Idući korak je prikupljanje dokumenata i sastavljanje liste vjerovnika i dugova. Prije kretanja u sam proces rješavanja dugova, treba prikupiti svu dokumentaciju koja je ključna za taj proces. Preporuča se da se sva dokumentacija ima uz sebe za vrijeme pohađanja radionice kako bi mogli točno procijeniti vašu financijsku situaciju. Dokumenti potrebni za ovakav proces su zadnja platna lista ili odrezak od imovine te očevidnik iz Fine.

Nadalje slijedi financijsko savjetovanje stručnjaka. Uz njegovu pomoć sastavit će se lista vjerovnika i redoslijed kojim će se svi dugovi isplatiti. Stručnjak nakon ove provedbe uviđa kakvo je vaše stanje i koji bi trebao biti vaš sljedeći korak. Tri su moguća raspleta ove situacije: u restrukturiranje vašeg duga krećete odmah, s restrukturiranjem trebate malo pričekati ili u vam najgorem slučaju stručnjak priopćava da nažalost ne može pomoći.

Četvrti korak, iako je vrlo bitan, ne smije biti obeshrabrujući. U četvrtom koraku provodi se međufinanciranje dugova i dogovaranje kredita za reprogram u banci. Nakon što su stručnjaci dobili potpuni uvid u to kome je osoba dužna, u dogovoru se provode  razni pregovori s vjerovnicima i nastoji se dogovoriti optimalno rješenje za dužnika. No njihovi dugovi su u najvećem broju slučajeva jako veliki (prosjek i do 200.000 kn) stoga je jedino rješenje u tim situacijama kredit za reprogram. Tu će samo znanje stručnjaka o bankama i drugim institucijama biti vrlo korisno. Uspjet će učiniti ono što sami građani bez detaljnog plana otplate većinom ne bi mogli – dobiti kredit za zatvaranje dugova ili osigurati svojevrsnu beskamatnu pozajmicu.

Posljednji korak veže se uz odobrenje i isplatu kredita. Financijski stručnjak u posljednjem koraku klijentu pomaže sa svim nejasnim pitanjima koje ima. Klijentu, kada potpiše ugovor, novci sjednu te on njima kreće u isplatu svojih dugova. Često se zna dogoditi da klijentu od kredita i ostane nešto viška na računu, nije previše, ali definitivno utječe na pozitivan start novog poglavlja u klijentovom životu. 

Svaki blokirani građanin ima svoje specifičnosti i uzroke zašto je blokiran, a informativno-edukativnom kampanjom „Znanjem do financijskog oporavka“, Hrvatska udruga banaka u suradnji s partnerima nastoji građanima poručiti da još uvijek ima šanse za bolje sutra. Već dugi niz godina radi na unaprjeđenju financijske pimenosti građana, koje je u doba krize od ključne važnosti, pa će u periodu od studenoga 2020. do siječnja 2021. provesti niz online edukativnih radionica.

Informacije i savjete za sve prezadužene i ovršene građane možete pronaći na web stranici www.znanjemdofinancijskogoporavka.hr.

Sadržaj nastao u suradnji sa Hrvatskom udrugom banaka.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?