Naslovnica Vijesti Svijet

Počelo suđenje prvom islamistu koji je izručen nakon sloma IS-a

Državno odvjetništvo BiH navodi da je Ibro Ćufurović kao 19-godišnji mladić u proljeće 2014. godine otputovao u Tursku otkuda je ušao u Siriju preko ilegalnog graničnog prijelaza i pridružio se borcima Islamske države.
27. kolovoza 2019. u 14:04 3 komentara 1114 prikaza
Islamska država
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Suđenje radikalnom islamistu Ibri Ćufuroviću, koji se borio na strani terorističke organizacije Islamske države (IS) u Siriji, počelo je u utorak pred Sudom Bosne i Hercegovine u Sarajevu. 

Monstrum s Paga PRIJETI 50 GODINA ZATVORA Još nije određen termin suđenja ocu monstrumu s Paga

Ćufurović, koji je proljetos prvi izručen vlastima Bosne i Hercegovine iz zarobljeničkog kampa Roj na sjeveru Sirije, tereti se za organiziranje terorističke skupine, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama te sudjelovanje u borbi na strani terorističke organizacije. 

Kako je izvijestila Balkanska istraživačka mreža (BIRN), Državno odvjetništvo BiH navodi da je Ibro Ćufurović kao 19-godišnji mladić u proljeće 2014. godine otputovao u Tursku otkuda je ušao u Siriju preko ilegalnog graničnog prijelaza i pridružio se borcima Islamske države. 

Sud | Autor : Pixabay/Sarah Johnson Foto: Pixabay/Sarah Johnson

Precizira se da je pod imenom Abu Kasim al-Bosni sudjelovao u terorističkim aktivnostima u okviru postrojbe “Bate Commandos”, koja je kasnije promijenila naziv u “Al Aksa”. 

“Saslušanjem osam svjedoka, dva vještaka i uz materijalne dokaze, Državno odvjetništvo će izvan svake sumnje dokazati da je optuženi, boraveći u Siriji, boreći se na strani Islamske države, počinio djela koje mu se stavljaju na teret”, rekao je državni odvjetnik u uvodnom obraćanju. 

Najavljeno je da će tijekom dokaznog postupka prikazati videozapis s Twittera na kojemu se vidi Ćufurović iznad strijeljanih vojnika u Siriji.

njemačka policija ZLOČIN Odgođeno suđenje ubojici kćeri Hrvatice iz Berlina

Predstavnici obrane su pak najavili da će pobijati dio optužnice da je Ćufurović financirao i borio se na strani terorističke organizacija Islamske države. 

Ime Ibre Ćufurovića često se spominjalo na suđenju neformalnom vođi radikalnih islamista-selefija Huseinu Bilalu Bosniću, osuđenom za terorizam na sedam godina zatvora pred Sudom BiH.

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • Martina_štefančić:

    Po broju boraca na stani Isila u odnosu na broj stanovnika Bosnjaci su najradikalnija nacija , a pitanje je vremena kad ce se okrenit protiv Hrvatske , Hrvate u Bih su nadglasali i preuzeli federaciju na sve strane se grade ... prikaži još! Islamski centri financirani od muslimanskih zemalja odakle su dosli i vjerski vode, zenama se placa da zamotane hodaju i da na taj nacin pokazu da su preuzeli zemlju

  • Avatar Matteo1200
    Matteo1200:

    Ovo suđenje je najobičnija farsa a islamisti i poturice koji trenutno vode susjednu ˝državu˝bi najradije odlikovali tog lika za posebne zasluge u promicanju ˝vjere mira˝jedino im je Dodik kost u grlu koje će se teško riješiti -daleko im kuća svima skupa