Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković u Brodu: Ne zatvaramo oči pred problemima koji postoje u Slavoniji

Politika ravnomjernog regionalnog razvoja i smanjivanja nejednakosti u srcu je našeg programa – poručio je premijer.
16. travnja 2019. u 13:37 8 komentara 1648 prikaza
Plenković prisustvovao svečanosti obilježavanja Dana Brodsko-posavske županije
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Politička volja koju smo pretočili u suradnju, sinergiju, intenzitet odnosa i projektno orijentiran način međusobnog komuniciranja i djelovanja, kakav imamo mi i svih 20 županija i Grad Zagreb, bez presedana je u povijesti moderne Hrvatske u zadnjih tridesetak godina. Na taj smo način postavili nove temelje zajedničkog funkcioniranja - rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu obilježavanja Dana Brodsko-posavske županije u Slavonskom Brodu.

Reportaža iz Slavonije Dosje Slavonija 'Plaće u Slavoniji nisu ni blizu hrvatskom prosjeku i treba ih hitno povećati'

Prema njegovim riječima, ova Vlada stavila je politiku ravnomjernog regionalnog razvoja i smanjivanja nejednakosti u samo srce svog programa. To znači da su joj jednako važni i Slavonski Brod i Vukovar i Beli Manastir i Virovitica i Bjelovar i Umag i Kraljevica i Split i Čakovec. Vlada, dodao je, na sve hrvatske krajeve gleda sa željom da pomogne.

Plenković prisustvovao svečanosti obilježavanja Dana Brodsko-posavske županije
1 / 14
Plenković prisustvovao svečanosti obilježavanja Dana Brodsko-posavske županije

- Mi smo to napravili kroz četiri elementa našega djelovanja. Kao prvo, uspostavili smo partnerstvo, povjerenje i dijalog koji je redovit, sustavan, tematski, tiče se svih tema koje su relevantne za sve krajeve Hrvatske. Nema bitnog zakonskog teksta koji se odnosio na regionalnu suradnju i decentralizaciju županije, a da ga vi niste prije toga s nama raspravili u posebno pripremljenom formatu – poručio je Plenković okupljenima.

Kao drugi aspekt naveo je da je Vlada krenula u funkcionalnu decentralizaciju i da sve što može prepustiti nižim razinama vlasti, to i radi, s vrlo jednostavnom logikom da se odluke donose što bliže građanima.

Karolina Amidžić Dosje Slavonija 'Tko god kaže da u Njemačkoj teku med i mlijeko, taj nema pojma!'

- Treće je to što smo vam dali alat, odnosno sredstvo u toj funkcionalnoj decentralizaciji, a to sredstvo se zove novac. Ukupno smo Zakonom o fnanciranju lokalne i područne samouprave ostavili županijama, gradovima i općinama 2,1 milijardu kuna više izvornih prihoda nego ranije – istaknuo je Plenković.

 

Četvrti element konkretna je projektna suradnja, naveo je premijer. Prema njegovim riječima, pogledom na sva postignuća koja su ostvarena dvije godine nakon uspostavljanja Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, dobije se realan osjećaj o tome što smo je Vlada učinila za Slavoniju.

- To je bila naša želja, da u pravom trenutku pružimo ruku. Ne zatvaramo oči pred problemima koji ovdje postoje, od problema negativnog prirodnog priraštaja do činjenice da dio mladih i ljudi srednje životne dobi traži svoju šansu u Europskoj uniji. Činjenica da su tamo prosječne plaće više nego ovdje tjera nas da što prije uhvatimo korak sa standardom života u drugim članicama EU. To je bit prvih godina članstva svake nove članice i za to imamo otprilike penaestak godina. Tih petnaestak godina su za nas ključne, da kroz to razdoblje niveliramo prisutne razlike. Tada ćemo ostvariti svoj temeljni cilj članstva u EU, a to je da živimo kvalitetnije i jednako dobro kao i oni koji su imali tu šansu u odnosu na Hrvatsku – poručio je Plenković. 

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • marijaqwer:

  Plenković ne zatvara oči pred problemima Slavonije, ali zbog anemije neće ništa niti učiniti.

 • Avatar ante
  ante:

  U Brodu je koalicija HSP -SDP , prosperitet garantiran.

 • AlBundy72:

  U Hrvatskoj jedino super zive HDZovci sa SDPovcima i satorasi ,svi ostali ili bjeze van ili su u banani da nemogu ni zbrisat