Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragično stradali

Planinari Mosora u velikoj tuzi: 'Braća Miki i Bugi bili su naše legende'

HGSS
Foto: HGSS
1/4
04.03.2018.
u 16:01

Neki naši članovi u planinarskim krugovima još se ne mire s činjenicom da se to dogodilo - rekao je Vinko Prizmić pročelnik HGSS-a.

Braća Milan (57) i Aleksandar (60) Stamenov, dvojica iskusnih planinara iz Splita, ni slutili nisu da se neće vratiti s izleta na Mosoru koji je za njih obojicu spletom nevjerojatnih tragičnih okolnosti, završio kobno.

Bili su u Planinarskom domu Umberto Girometta i prema prvoj verziji, u subotu oko 19,30 sati mlađi brat Milan otišao je po vodu do obližnjeg izvora, udaljenog stotinjak metara i vjerojatno se poskliznuo, pao i udario glavom o led.

Kada se u dogledno vrijeme nije vratio, cijela grupa krenula je u potragu. Našli su ga mrtvog, nedaleko od izvora. Od šoka, stariji je brat Aleksandar preminuo na licu mjesta. Vjerojatno od srčanog udara. Kolege su ga pokušali reanimirati, ali uzalud. 

- Mogu potvrditi, radi se zaista o našim legendarnim Mikiju i Bugiju. Oni su boravili jako puno vremena na Mosoru i to u planinarskom domu pa su se tu su se osjećali doista kao u svom dnevnom boravku i mnogima su pomagali. S obzirom na to da je mlađi brat imao medicinskih kvalifikacija, a često je bio na Mosoru, pomagao je mnogima, a drugi, stariji, Bugi, on je bio naš pridruženi član u HGSS-u. On je pomagao često kada smo organizirali potražne akcije. Svi ih znaju kao jako dobre ljude, nikad zaista nikom nisu učinili ništa loše, mnogi koji ih poznaju pamte ih samo po dobrome. Mogu reći da osjećamo veliku tugu. Neki naši članovi u planinarskim krugovima još se ne mire s činjenicom da se to dogodilo - rekao je Vinko Prizmić pročelnik HGSS-a.

Nesreća se dogodila u subotu oko 19,30 sati. Tijela dvojice planinara oko podneva su helikopterom HRZ-a prebačena u splitski KBC. Ranije nisu mogli jer se čekalo da se podigne magla s Mosora. Pratilo ih je 10-oro pripadnika HGSS-a. Iako je policija nakon očevida izvijestila je kako ne sumnja na počinjenje kaznenog djela, državno odvjetništvo je naložilo obdukciju tijela na Odjelu aptologije.

Prizmić nam je rekao kako uzrok smrti mlađeg brata nije siguran. Naime, svjedoci koji su bili s njima u planinarskom domu, domarica, domar i par prijatelja, ispričali su kako se žalio da mu je loše prije nego što je izašao na zrak. Postoji sumnja kako je i on umro od posljedica srčanog udara.

- Za obojicu mogu reći da su bili dobri duh planinarskog doma na Mosoru – poručio je Prizmić.

Komentara 1

TO
Toni70
10:18 05.03.2018.

Planinari Mosora u velikoj tuzi: 'Braća Miki i Bugi bili su naše legende' Išli su bez problema kod mećave i -20 C a oni + 60 u planine da ih želja mine ... Kad gle zle sudbine ! Planinarit višee neće jer nemaju te sreće . Ostaje im smo još grob i cječe -svijeće ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije