Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europarlament

Picula: Zašto Barroso nije spomenuo Hrvatsku?

emanuel barroso
Reuters/PIXSELL
11.09.2013.
u 13:34

Tonino Picula kritizirao je predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa jer u svome godišnjem govoru o stanju EU danas u Strasbourgu nije spomenuo Hrvatsku

SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula kritizirao je predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa zbog toga što u svome godišnjem govoru o stanju EU danas u Strasbourgu nije spomenuo Hrvatsku.

– Trebali ste uvrstiti Hrvatsku u svoje obraćanje jer je Hrvatska prva zemlja koja je ušla u Uniju nakon stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma što je zajednički uspjeh same Hrvatske, institucija EU i, svakako, vaše Komisije – rekao je Picula. Spočitnuo je Barrosu što u najvažnijem godišnjem obraćanju EP-u nije spomenuo ni proširenje EU koje će se, nada se Picula, nastaviti na druge države jugoistočne Europe.

Saslušavši Barrosov govor, Picula je ocijenio da je europska politika ostala jednostrana i da se nastavlja naglašavati tržište, a zapostavlja socijalna politika i politika zapošljavanja.

- Visoka nezaposlenost (...) je opomena svima, ali Vi ste među najodgovornijima - rekao je Picula predsjedniku Barrosu. Predsjednik Komisije nije replicirao izravno Toninu Piculi, ali s obzirom da ga je više socijaldemokratskih zastupnika kritiziralo zbog manjka socijalne osjetljivosti, Barroso se našao pozvanim istaknuti: - Instrumenti politike zapošljavanja nisu na europskoj, nego na nacionalim razinama. Mi možemo utjecati, davati inicijative, ali na kraju je na zemljama članicama da nešto rade ili ne rade. Mnogi će okriviti Europu, a zapravo su krive njihove nacionalne vlade. To ćete vidjeti i u kampanji za europske izbore. To je europeizacija neuspjeha i nacionalizacija uspjeha - rekao je Barroso.

Oleg Valjalo, još jedan SDP-ov europarlamentarac, jučer je tijekom rasprave na plenarnoj sjednici EP-a govorio o registriranim partnerstvima. Njegov govor bio je pun pohvala Milanovićevoj vladi.

– Aktualna vlada na čelu s premijerom Milanovićem odlučila je temeljito zakonski regulirati registrirana partnerstva te urediti ovo pitanje na način na koji sva civilizirana društva to trebaju napraviti. Duboko sam uvjeren da će hrvatska Vlada, kao i sve druge vlade u EU, imati dovoljno snage i volje da provedu konkretne, temeljite i sveobuhvatne reforme koje će poboljšati ravnopravnost svih građanki i građana koji su svoj zajednički životni put odlučili pravno definirati registriranim partnerstvom – rekao je Valjalo.

>>Europske vlade moraju osigurati novce za preuzete obveze

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije