Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Izbori 2020

Peović: Zauzet ćemo se za zaustavljanje privatizacije zdravstvenog sustava

Bitan je i radni status zdravstvenih radnika te moralna patnja koja se javljaju kad zdravstveni radnik zbog ograničenja u svojemu radnom okruženju ne može djelovati sukladno vlastitim moralnim načelima. To je jedan od važnih razloga zbog kojega se veliki broj zdravstvenih radnika odlučuje otići u inozemstvo, ustvrdila je.
23. lipnja 2020. u 14:55 8 komentara 1541 prikaza
Katarina Peović
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Nositeljica liste koalicije zeleno-lijevih stranaka za 8. izbornu jedinicu Katarina Peović istaknula je u utorak u Rijeci predstavljajući njihov program zdravstvene politike da on vraća povjerenje u sustav ljudima koji strahuju da se više neće moći liječiti.

Katarina Peović 'POPULISTIČKI IMPULS' Radnička fronta prozvala Restart koaliciju oko Zakona o imovini

Peović (Radnička fronta) je rekla da će se zauzimati za zaustavljanje daljnje privatizacije zdravstvenog sustava i zdravstvenih usluga koja vodi tome da za većinu zdravstvena zaštita bude sve manje dostupna. Upozorila je da se, ako se nastavi sadašnji trend, od Štamparova modela zdravstvene zaštite za sve ide prema modelu u kojem će se liječiti samo oni koji to mogu platiti. Na programu zdravstvene politike koalicije koju čine Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, Orah, Zagreb je naš! i Za grad radili su stručnjaci s Karmen Lončarek i Aleksandrom Đakulom na čelu, rekla je. 

Karmen Lončarek je istaknula kako "programom žele u fokus vratiti činjenicu da zdravstvo nije samo pitanje novca, kako se već godinama tvrdi". Ocijenila je da u zdravstvenom sustavu neki dijelovi funkcioniraju izvrsno, neki veoma loše, a svi se financiraju istim novcem.

Katarina Peović BRITKA I ENERGIČNA Katarina Peović: Na političko aktiviranje potaknula me je bolest i smrt roditelja

"Stalno se govori o financiranju zato da se ne bi moralo govoriti o patnji, nedostatku suosjećanja i kaosu u upravljanju. Uostalom, i istraživanja Eurostata pokazuju da liste čekanja ne ovise o financiranju, već prvenstveno o organizaciji rada", rekla je Lončarek.

Bitan je i radni status zdravstvenih radnika te moralna patnja koja se javljaju kad zdravstveni radnik zbog ograničenja u svojemu radnom okruženju ne može djelovati sukladno vlastitim moralnim načelima. To je jedan od važnih razloga zbog kojega se veliki broj zdravstvenih radnika odlučuje otići u inozemstvo, ustvrdila je.

 Lončarek je dodala da se zdravstvo, kao ni vatrogasna zaštita, ne može gledati samo kao sektor potrošnje. "Ne možemo vatrogasce plaćati po ugašenom požaru", zaključila je Karmen Lončarek.

Katarina Peović glasala na izborima za predsjednika AUTSAJDERI OPRAVDALI STATUS Peović: Škoro je pao zbog mene

Sandra Benčić (Možemo!) ocijenila je da bi prioritet trebalo biti načelo supsidijarnosti, po kojemu se domovima zdravlja vraćaju funkcije koje su im oduzete kako bi mogli pružati najveći dio zdravstvene skrbi u zajednici. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

iz školskih dana
Možete li prepoznati koji se poznati Hrvat nalazi na fotografiji iz 1978.?
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
 • Gensoman1000:

  A kako misle opskrbiti bolnice sa energijom bez fosilnih goriva? Kako misle proizvoditi lijekove bez derivata nafte?

 • Avatar speak_loud
  speak_loud:

  Treba se baviti rudarstvom. To znate, iskopate rudnik pa ga sazidate.

 • Deleted user:

  Uzet će Staziću 10 glasova i Beljku 6.