Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDOVICA VOĐE RUSKE OPORBE

'Otac joj je agent, a ona je varala Navaljnog': Ovako su je Rusi diskreditirali, a postala je Putinova noćna mora

Russian late opposition leader Alexei Navalny's wife Yulia attends the Munich Security Conference
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS
1/6
20.02.2024.
u 10:37

Julija je cijelo vrijeme odlučno podržavala svog supruga, izjavivši da nije bilo prikladno odustati na pola puta. Aleksej Navaljni u šali je kazao da je Julija "radikalnija" od njega.

Dok su mnogi Rusi još uvijek pokušavali prihvatiti vijesti o smrti Alekseja Navaljnog, stigla je nada u obliku novih vijesti. Naime, tri dana nakon što su ruske vlasti objavile da je oporbeni političar preminuo u zatvoru, njegova supruga, Julija Navaljna, odlučila je preuzeti vođenje borbe koju je njen suprug započeo protiv režima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Ubijanjem Alekseja, Putin je ubio dio mene, dio mog srca i dio moje duše. No još uvijek imam drugu polovicu koja mi govori da nemam pravo odustati", izjavila je u emotivnom videoobraćanju na YouTubeu. "Nastavit ću Aleksejevu misiju", najavila je.

To je bila strastvena izjava i, primjećuje Politico, jasno politička. Navaljna, izgleda, slijedi primjer Bjeloruskinje Svetlane Tihanovske koja je, nakon što je njen suprug završio u zatvoru, preuzela njegovu ulogu kao oporbena političarka, unatoč nedostatku prethodnog političkog iskustva. Postala je središnja figura prosvjeda protiv diktatora Aleksandra Lukašenka.

Istog dana kada su stigle vijesti o smrti Alekseja Navaljnog, snimljen je razgovor između Navaljne i Tihanovske na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, što je potaknulo spekulacije o njenim vlastitim planovima. Međutim, njena izjava u ponedjeljak iznenadila je mnoge, ponajviše zato što je Navaljnaja godinama odbijala ideju da želi političku karijeru.

VEZANI ČLANCI:

Kao ekonomistica po struci, upoznala je Alekseja na odmoru u Turskoj 1998. godine. Par je nekoliko godina kasnije dobio prvo dijete, kćerku Dašu, nakon čega se Navaljna posvetila ulozi domaćice.

U rijetkim intervjuima pokazivala je težnju za normalnim životom, dok je istodobno popularnost njena supruga rasla, a pritisak Kremlja na njega postajao sve intenzivniji. "Moj glavni zadatak jest da naša obitelj ostane ista, unatoč svemu", rekla je jednom za Harper‘s Bazaar. Ipak, iza kulisa, oni koji su dobro poznavali ovaj par tvrdili su da Julija ne samo da dijeli stavove svog supruga već ih je pomogla i oblikovati.

"U svakoj fazi Aleksejeve karijere Julija je uvijek bila uz njega", otkriva za Politico Ana Veduta, zaposlenica američkog ogranka Navaljnijeve Zaklade za borbu protiv korupcije. "Postojala je neka vrsta telepatske veze između njih, ponekad nisu trebali ni govoriti – isto su mislili", dodala je.

Na prosvjedima i u sudnici uvijek je bila uz svog supruga, privlačeći pažnju medija svojom impresivnom pojavom i staloženošću, iako je preferirala izbjegavati svjetla reflektora. "Ovi zlotvori nikada neće vidjeti naše suze", kazala je kada su Navaljnog prvi put osudili na zatvorsku kaznu 2013. godine u slučaju pronevjere, što su njegovi pristaše smatrali politički motiviranom presudom.

VEZANI ČLANCI:

Navaljni, s druge strane, nije skrivao svoj privatni život, posebno kada je riječ o obitelji. Često je dijelio fotografije i videozapise iz svakodnevnog života sa svojim pratiteljima te otvoreno hvaleći svoju suprugu. Čak joj je pripisao značajnu ulogu u svojem oporavku nakon trovanja novičokom. "Julija, ti si mi spasila život", napisao je na Instagramu.

Njegova posljednja objava na Instagramu prije tragične smrti bila je upravo emotivna poruka supruzi za Valentinovo, samo jedna od mnogih gesta njegove ljubavi. Javno iskazivanje njihove ljubavi naglašavalo je jaz između Navaljnog i Putina, koji je poznat po razvodu i navodnim ljubavnim aferama, dok je privatni život ostajao pomno skriven.

Nakon što je Navaljni otrovan nervnim agensom novičokom u ljeto 2020., svaki pokušaj da se povuče iz javnosti bio je neuspješan. Njegova hrabra supruga ostala je uz njega, predano vodeći kampanju za njegovo liječenje u inozemstvu. Suprotstavljajući se medijima i lobirajući za njega, hrabro se suočavala s tajanstvenim pojedincima u civilu, koje je vjerojatno poslao Kremlj kako bi prikrili istinu o trovanju.

"Glavni osjećaj koji sam imala bio je taj da se nikako ne bih trebala opustiti, pokazati slabost", rekla je Julija poslije ruskom novinaru Juriju Dudu u intervjuu iz Njemačke na YouTubeu. "Ako se ja slomim, svi će se slomiti", dodala je.

Russian late opposition leader Alexei Navalny's wife Yulia attends the Munich Security Conference
1/9

Prema istraživanju o trovanju Navaljnog koje je provela istraživačka stranica Bellingcat, Julija je sama osjetila posljedice trovanja čak dva mjeseca prije nego što se Navaljni razbolio. Novinari sumnjaju da je to bio raniji, neuspjeli pokušaj da se eliminira oporbeni čelnik. Unatoč tome, Julija je odlučno podržavala svog supruga, izjavivši da nije bilo prikladno odustati na pola puta. Aleksej je u šali primijetio da je Julija "radikalnija" od njega.

Kada se Aleksej oporavio, Julija se vratila svojoj ulozi domaćice. U dokumentarcu "Navaljni", koji je osvojio Oscara, vidjeli smo kako šeće i hrani magarce sa svojim suprugom, dok im je kći Daša pomagala snimiti TikTok video za pratitelje. Međutim, Julijinu potragu za normalnošću prekinulo je ponovno uhićenje Alekseja u zračnoj luci Šeremetjevo po povratku u Rusiju početkom 2021. Njegove pristaše pohvalile su njezinu samokontrolu dok su se rastajali na kontroli putovnica prije nego što su ga odveli.

Kako su uvjeti u zatvoru postajali sve teži za Navaljnog, njegova supruga postala je sve prisutnija na međunarodnoj sceni tijekom posljednjih godinu dana. Prošle godine održala je govor na dodjeli Oscara u ožujku, a posljednji put u Münchenu, samo nekoliko sati nakon što je doznala za suprugovu smrt.

Ruski državni mediji i društveni medijski kanali povezani s Kremljem pokušavali su je diskreditirati, šireći različite priče o njoj. Među tim pričama bila su izvješća o navodnim romantičnim aferama, tvrdnje da je njen otac bio agent KGB-a te spekulacije o njenom navodnom njemačkom državljanstvu, što se na kraju pokazalo neutemeljenim.

Svaki njen javni nastup bio je pod intenzivnim nadzorom ruskih državnih medija, a komentatori su je često kritizirali, optužujući je da je previše vesela ili da djeluje po naredbama CIA-e. "Pokazala je veliku hrabrost jer je jasno da će ona biti iduća meta klevetničkih kampanja Kremlja", kaže iz egzila u Berlinu za Politico Ljubov Sobol, odvjetnica i dugogodišnja suradnica Navaljnog. "Pokušat će je slomiti", dodaje.

VEZANI ČLANCI:

Najbliži saveznici Navaljnog u ponedjeljak su izrazili svoju potporu Navaljnoj, a Ivan Ždanov, voditelj Navaljnijeve antikorupcijske kampanje, napisao je da je ona "preuzela njegovo (Aleksejevo) mjesto". "Uvijek joj je bilo važno da djeca budu djeca, da dom bude dom, a obitelj obitelj", rekla je Veduta. "Sada nema izbora. Oni su jedno, ona se nikada neće povući niti izdati njegove ideale".

Međutim, poznata ruska politologinja Tatjana Stanovaja iz moskovskog Carnegie centra procjenjuje da bi obični Rusi mogli biti skeptičniji prema Navaljnoj. "Bit će joj teško probiti se do ruske javnosti zbog njezina imidža nekoga tko nije samo zagovornik liberalnih zapadnih vrijednosti, već figura koju Zapad koristi da svrgne Putina", smatra Stanovaja. "Kod kuće u Rusiji, to je njezino prokletstvo", dodaje.

Također upozorava da usporedbe s Tihanovskom možda neće ići Juliji u korist jer se bjeloruska političarka u egzilu smatra u biti nemoćnom. A tu je i ogromna praznina koju Navaljna želi ispuniti.

Ipak, za razliku od svog supruga, Navaljna je trenutačno izvan Rusije, izvan dosega Kremlja. "U određenom smislu, Navaljni se sada reinkarnirao u svoju ženu, ali za razliku od Navaljnog ona nije u Rusiji", kaže Stanovaja. "Za ruski režim, naravno, ovo su prilično loše vijesti", zaključuje ruska politologinja.

VIDEO Preminuo Aleksej Navaljni, veliki kritičar ruskog predsjednika Putina

Komentara 49

G1
Gustav 13
14:59 20.02.2024.

Rusija je zemlja bezakonja, zakoni samo postoje ako se ogrijesite protiv Putina, nadju vam bezbroj zlocina i s vama ravno u Sibir

Avatar southman
southman
11:27 20.02.2024.

Pošten i čestita žena.

MA
Madam
14:56 20.02.2024.

Kaze Julija, uzeli su pola mene,pola duse,a li necu dopustiti gadovima da me vide kako placem.Samo hrabro Julija i nastavi borbu za pravednu Rusiju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije