Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOVORIO U DOKUMENTARCU

VIDEO Davna izjava Navaljnog upućena Rusima od koje danas prolaze trnci: 'Ako me ubiju? Reći ću vam nešto vrlo očito...'

FILE PHOTO: Jailed Russian opposition leader Alexei Navalny attends a court hearing via video link
Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS
1/8
19.02.2024.
u 12:55

"Ma daj.. Nema šanse", uz smijeh je prvo prije nekoliko godina odgovorio na pitanje što bi poručio Rusima u slučaju da ga ubiju. A zatim se uozbiljio. U nagrađivanom dokumentarcu obratio se ruskom narodu na materinjem jeziku

U početnim trenucima "Navaljnog", Oscarom nagrađenog dokumentarca iz 2022. o Alekseju A. Navaljnom, redatelj Daniel Roher postavlja sada preminulom ruskom vođi opozicije prilično ozbiljno pitanje.

"Alekseje, želio bih razgovarati o nečemu čega smo se jutros dotakli. I možda ćeš me mrziti, ali stvarno želim da razmisliš. Ako te ubiju, ako se to dogodi, koju poruku ostavljaš ruskom narodu?" pita glas iza kamere u dokumentarcu objavljenom 2022., a koji bi se danas mogao gledati kao svojevrsna javna oporuka ruskog političara.

"Ma daj, Daniele... Ne, nema šanse. Kao da snimaš film za slučaj moje smrti. Kažem, spreman sam odgovoriti na tvoja pitanja, ali neka to bude drugi film. Dobro, napravimo triler od ovog filma, a u slučaju da me ubiju, neka to bude in memomoriam", odgovara Navaljni s blagim osmijehom.

Da podsjetimo, ruski oporbeni vođa, 47-godišnji Aleksej Navaljni, preminuo je u petak tijekom služenja zatvorske kazne u regiji Jamalo-Nenec na dalekom ruskom sjeveru. Prema ruskim vlastima, izgubio je svijest dok je šetao dvorištem, no mnogi u te izvještaje ne vjeruju. "Ako je to istina, onda nije 'Navaljni je umro', već 'Putin je ubio Navaljnija', i samo to. Ali ja im ne vjerujem nimalo", napisao je na X-u, bivšem Twitteru, Navaljnjijev glavni savjetnik Leonid Volkov.

VEZANI ČLANCI:

A ako ste pogledati dokumentarac o Navaljniju, mogli biste imati iste sumnje. Dokumentarac se, naime, usredotočuje na pokušaj trovanja Navaljnija 2020. godine, kako je potvrdila njemačka bolnica Charite u Berlinu, bojnim otrovom novičokom.

Navaljni se, naime, naglo razbolio dok je putovao domaćim letom u Rusiji 20. kolovoza te je najprije dva dana liječen u bolnici u sibirskom gradu Omsku, prije nego što je evakuiran u Berlin. Ruski dužnosnici odbacili su tvrdnje o trovanju, rekavši da nisu pronašli čvrst dokaz da je Navaljni otrovan novičokom, kemijskim oružjem razvijenim u doba Sovjetskog Saveza.

Navaljni je trovanje, za koje je krivio ruskog predsjednika Vladimira Putina, jedva preživio i s obitelji se preselio u Njemačku, ali 17. siječnja 2021. vratio se u Moskvu i odmah je bio uhićen. Film prikazuje mnoštvo njegovih pristaša ispred zračne luke, kao i prosvjede nakon njegova uhićenja. U sljedećim mjesecima Navaljni je optužen za razne zločine – uključujući pronevjeru, prijevaru i ekstremizam – i već je služio dugu kaznu u zatvoru u trenutku svoje smrti.

FILE PHOTO: Jailed Russian opposition leader Alexei Navalny attends a court hearing via video link
1/10

Na kraju filma Roher ponovno pita Navaljnija koju bi poruku ostavio ruskom narodu ako bi bio zatvoren ili čak ubijen. "Moja poruka? Ako me ubiju, poruka je jasna. Ne odustajte", odgovarao je na engleskom, a zatim na zahtjev novinara poruku je poslao i na materinjem jeziku:

"Imam vam reći nešto vrlo očito. Nije vam dopušteno odustati. Ako me odluče ubiti, to znači da smo nevjerojatno jaki. Moramo iskoristiti ovu moć da ne odustanemo, da zapamtimo da imamo ogromnu moć koju ugnjetavaju ti zlikovci. Ne shvaćamo koliko smo zapravo jaki. Jedino što treba da zlo pobijedi jest da dobri ljudi ne učine ništa. Zato nemojte biti pasivni."

VIDEO Preminuo Aleksej Navaljni, veliki kritičar ruskog predsjednika Putina

Komentara 24

ZZ
Zo-ZG
13:35 19.02.2024.

Izniman i rijetko hrabar čovjek u Rusiji! Pokoj mu duši!

Avatar Keep_calm
Keep_calm
13:45 19.02.2024.

Nije dao život uzalud.

Avatar Barbie*
Barbie*
13:37 19.02.2024.

Mučenik..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije