Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOVRO KUŠČEVIĆ

'Izražen je pijetet žrtvama, totalitarna obilježja riješit će se posebnim zakonom'

Skidanje ploče u Jasenovcu
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
07.09.2017.
u 13:31

Zašto smo ovo čuli od HOS-a? Ja ne vidim od koga drugog možemo ovo čuti - odgovorio je Kuščević na pitanje novinara.

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare da je premještanjem HOS-ove spomen ploče iz Jasenovca u Novsku izražen pijetet prema 11 poginulih pripadnika HOS-a i žrtvama Jasenovca, a da će se upotreba obilježja i znakova totalitarnih režima riješiti novim zakonom.

"Spomen ploča na spomen 11 poginulih pripadnika HOS-a je premještena iz Jasenovca i postavlja se na spomen područje u gradu Novska. Time je postignuto rješenje, a ujedno izražen pijetet prema 11 poginulih pripadnika HOS-a, ali i prema svim žrtvama koncentracijskog logora Jasenovac", kazao je Kuščević istaknuvši da je sadašnja Vlada po prvi put u povijesti Hrvatske pristupila rješavanju tog problema.

Ne prejudicira se korištenje totalitarnih obilježja

Ploča je premještena na novu lokaciju u Novsku koja se suglasila da se ona premjesti na tzv. područje Trokut, gdje se nalaze obilježja svih brigada koje su sudjelovale u oslobađanju Zapadne Slavonije, dodao je Kuščević.

"Nikako se na taj način ne prejudicira korištenje bilo kakvog totalitarnog obilježja, pozdrava ili nešto drugo, konkretno riječi 'Za dom spremni'. U ovom slučaju radi se o čisto tehničkom usklađenju statuta sukladno Zakonu o udrugama", poručio je.

Naime, kako je pojasnio, sve udruge u Hrvatskoj imaju dužnost uskladiti se s novim zakonom, a riječ je uglavnom o tehničkim usklađenjima poput uvođenja likvidatora, naziva sjedišta, gospodarske djelatnosti, rješavanja sporova i sukoba interesa unutra udruga...

Napomenuo je da su udruge HOS-a s grbom koji sadrži u sebi pozdrav "Za dom spremni" registrirane od 1998. godine, a da će se pitanje znakova i obilježja totalitarnih režima u cijelosti riješiti donošenjem posebnog zakona.

Vijeće za suočavanje s posljedicama s totalitarnim režimima, kaže, donijet će preporuke na temelju kojih će Vlada izraditi prijedlog zakona i uputiti ga u saborsku proceduru.

Na upit znači li takav zakon i mogućnost revidiranja grbova registriranih od 1998. Kuščević je odgovorio potvrdno. "Vjerujem da će se tada svi simboli totalitarnih režima regulirati", rekao je.

Skidanje ploče u Jasenovcu
1/22

SDP-ova interpelacija riješena

Komentirao je i SDP-ovu interpelaciju u kojoj traže skidanje HOS-ove ploče u Jasenovcu. "Činjenicom da je došlo do premještanja ploče, a to je bilo jedno od osnovnih pitanja SDP-a, taj problem je riješen", smatra Kuščević.

Konstatirao je da ovo nije ničija pobjeda, ni HOS-a niti Vlade, već u prvom redu pobjeda obitelji 11 poginulih pripadnika HOS-a, ali i jasenovačkih žrtava.

Na novinarski upit hoće li biti sankcija za pozdrave "Za dom spremni" na konferenciji za novinare HOS-a Kuščević je odgovorio kako to treba sankcionirati ako je bilo obilježja prekršaja, a ako nije ne.

Komentara 18

Avatar HKNKRZ
HKNKRZ
13:46 07.09.2017.

Ovo njihova pobjeda ? Kako ga nije stid izrugivati se poginulim Hosovcima. FUJ!

Avatar Retardo
Retardo
14:03 07.09.2017.

Kakve veze obitelji imaju sa zajedničkim spomen obilježjem dragovoljcima HOS-a? Obitelji izražavaju pijetet i sjećanje na mjestima posljednjih počivališta svojih članova obitelji, ovo je zajedničko spomen obilježje na 11 dragovoljaca HOS-a koji su poginuli upravo na tom mjestu, i zato im je i podignuto zajedničko spomen obilježje. Dakle, Kuščeviću, jezik za zube, danas ste otplesali žikino kolo po mjestu na kojem su poginuli hrvatski dragovoljci po Pupovčevom nalogu, budi bar toliko kulturan pa DRŽI JEZIK ZA ZUBIMA, skupa sa svojom četničkom subraćom iz vlade.

Avatar x-y
x-y
14:12 07.09.2017.

eto vam ovcice vas adz....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije