Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
piše Iliana Ivanova

Oblikovanje sutrašnjice: Prilagođavanje društva na buduće izazove putem obrazovanja

Rijeka: Studenti na Filozofskom fakultetu u kampusu na Trsatu
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
24.01.2024.
u 08:32

Naša je vizija da svi, neovisno o osobnoj situaciji ili socioekonomskom položaju, moraju dobiti priliku da ostvare svoj potencijal

Danas, na Međunarodni dan obrazovanja (24. siječnja), razmišljamo o ključnoj ulozi obrazovanja i osposobljavanja u jačanju europskog gospodarstva i društva. Obrazovanje povećava autonomiju ljudi, posebno mladih, i omogućuje im da aktivno i informirano sudjeluju u društvu. Drugim riječima, ulaganje u obrazovanje ulaganje je u našu budućnost.

U zadnjih nekoliko godina države članice EU-a, institucije EU-a i obrazovna zajednica udružile su snage kako bi izgradile europski prostor obrazovanja. Ta inicijativa utjelovljuje našu zajedničku viziju kvalitetnog, uključivog obrazovanja i prekograničnog cjeloživotnog učenja za sve.

Europski prostor obrazovanja uključuje suradnju na svim razinama, europskoj, nacionalnoj i regionalnoj, kako bi se poboljšala kvaliteta i pravednost u obrazovanju. Cilj je razvoj vještina, motiviranje nastavnog osoblja i jačanje europskog visokog obrazovanja te istodobno podupiranje naše tranzicije prema zelenoj i digitalnoj budućnosti.

Program Erasmus+ glavni je stup europskog prostora obrazovanja. Od njegova osnutka 1987. u obrazovnoj razmjeni sudjelovalo je 14 milijuna osoba. Samo u 2022. poduprli smo gotovo 26 000 projekata s proračunom od 4 milijarde eura. Ostvarili smo suradnju s 73 000 organizacija i omogućili obrazovanje 1,2 milijuna studenata i nastavnika u inozemstvu.

VEZANI ČLANCI:

Brojke za Hrvatsku jednako su dojmljive: dodijelili smo 39 569 543 milijuna eura bespovratnih sredstava za financiranje 412 projekata u kojima su sudjelovale 873 organizacije i mobilizirano je 15 528 pojedinaca.

Uspostavljaju se i druge ključne sastavnice europskog prostora obrazovanja, kao što su akademije za stručno usavršavanje nastavnog osoblja u okviru programa Erasmus+ ili preporuke o digitalnom obrazovanju i vještinama koje su nedavno donijele države članice EU-a. Tim se inicijativama podupire vlade u pružanju visokokvalitetnog, uključivog i pristupačnog digitalnog obrazovanja i osposobljavanja.

Naša je vizija da svi, neovisno o osobnoj situaciji ili socioekonomskom položaju, moraju dobiti priliku da ostvare svoj potencijal. Inicijativom Putevi do školskog uspjeha države članice EU-a potiče se da donesu sveobuhvatne strategije za uključiva i poticajna okruženja za učenje, s naglaskom na uspjeh učenika i dobrobit u školama.

Prekogranična mobilnost u svrhu učenja još je jedan ključni aspekt kojim se poboljšavaju znanje, vještine i kompetencije. Njime se poboljšava mogućnost zaposlenja i potiče građanski angažman. Prijedlog „Europa u pokretu”, koji je Komisija podnijela u studenom, osmišljen je kako bi se potaknula mobilnost u svrhu učenja, s posebnim naglaskom na pomoć onima koji imaju slabiji pristup takvim mogućnostima.

VEZANI ČLANCI:

U budućnosti namjeravamo pokrenuti novu ključnu inicijativu: združena europska diploma. Tom će se diplomom ukloniti preostale prepreke mobilnosti i države članice usmjeriti u uspostavi uvjeta za uspjeh sveučilišta i studenata. Studentima će se omogućiti da sudjeluju u zajedničkim obrazovnim programima širom EU-a i dobiju diplomu koja pokazuje njihovo međunarodno iskustvo, akademsku izvrsnost, jezičnu sposobnost i kulturnu prilagodljivost, zbog čega će biti zanimljivi globalnim poslodavcima.

Europski prostor obrazovanja pokazao se neprocjenjivim za javne uprave i dionike u području obrazovanja u Europi. Omogućio je zajedničko djelovanje u krizama kao što je pandemija bolesti COVID-19 i u pružanju potpore ukrajinskom narodu u bijegu od ruske ratne agresije. Osim toga, s obzirom na to da se ove godine održavaju europski izbori, a ruska ratna agresija služi kao podsjetnik na to da se vrijednosti koje cijenimo u EU-u ne smiju uzimati zdravo za gotovo, uloga obrazovanja u oblikovanju odgovornih i aktivnih građana postaje još važnija.

U 2025. analizirat ćemo naša postignuća i preostale izazove u okviru europskog prostora obrazovanja te oblikovati sljedeću fazu naše suradnje do 2030. Naša zajednička predanost izgradnji još snažnijeg europskog prostora obrazovanja, u kojem svi imaju pristup kvalitetnom, uključivom i cjeloživotnom obrazovanju i osposobljavanju, i dalje je nepokolebljiva.

Komentara 1

TR
trpimir2022
15:12 24.01.2024.

EU je najjača kada treba spriječiti odvajanje plastičnih čepova . . .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije