Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTREBE TRŽIŠTA RADA

Objavljeno koja nam zanimanja najviše trebaju, a i na koje bi fakultete trebalo smanjiti broj upisa

Zagreb: Hrvatski zavod za zapošljavanje
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
11.01.2024.
u 18:24

Hrvatski zavod za zapošljavanje predlaže smanjivanje broja upisanih na ekonomiji, filozofiji, kineziologiji, komunikologiji

Nastavnički smjer matematike, fizike, kemije, biologije, rehabilitacija, logopedija, farmacija, medicina, građevinarstvo, strojarstvo, rani i predškolski odgoj, elektrotehnika i informacijska tehnologija, računarstvo, glazbena pedagogija sveučilišni su studiji u kojima je potrebno povećati broj upisanih i stipendiranih studenata. Jasna je to uputa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji svake godine objavljuje preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja na temelju potreba tržišta rada.

– Na osnovi prognoziranog položaja pojedinih zvanja na tržištu rada izrađene su preporuke u pogledu povećanja ili smanjenja broja upisanih učenika i studenata u pojedine obrazovne programe. Pritom su u obzir uzeti i podaci o broju već upisanih učenika i studenata u pojedine obrazovne programe te promjene upisnih kvota za srednje škole i visoka učilišta tijekom protekle godine. Analize, prognoze i preporuke izrađene su na razini lokalnih tržišta rada kako su ih odredile područne službe i uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – poručuju iz Zavoda za zapošljavanje. Kada je riječ o srednjim školama na području Zagreba i Zagrebačke županije, značajan je broj preporuka za povećanje stipendija i upisnih mjesta, znatno veći nego studijskih programa, pa je tako jasno da su nužni krovopokrivači i izolateri, mesari, pekari, elektroinstalateri, fasaderi, zidari, bravari, konobari, kuhari, slastičari, kao i medicinske sestre, dentalni, farmaceutski, zdravstveno-laboratorijski tehničari i primalje.

POVEZANI ČLANCI:

S druge strane, na području Zagreba i Zagrebačke županije preporučuje se da se, u srednjim školama u kojima se školuju ekonomisti, grafički urednici, hotelijersko-turistički tehničari, modni, prehrambeni i veterinarski tehničari, kao i tehničari cestovnog prometa smanji broj upisnih mjesta ili smanji broj postojećih stipendija. Kada je riječ o studijima, preporuka je smanjiti broj upisanih na komunikologiji, novinarstvu, filozofiji, kineziologiji, sociologiji, agroekologiji, ekonomiji, kao i smanjiti mjesta na stručnim studijima fizioterapije, poslovne ekonomije i ekonomije poduzetništva.

– Premda su jasne i izravne, preporuke imaju kvalitativni karakter. Preporučuje se povećanje ili smanjenje broja upisanih i stipendiranih učenika i studenata u pojedinim obrazovnim programima, ali se ono ne određuje kvantitativno. S druge strane, budući da se preporuke izrađuju i upućuju svake godine, opetovanom pojavljivanju pojedinih obrazovnih programa treba pridavati sve veću težinu i uzimati ga u obzir sve ozbiljnije prilikom donošenja odluka. Promjene obrazovne upisne politike i politike stipendiranja na temelju preporuka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pridonijet će usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta rada, odnosno umanjiti strukturnu neusklađenost između ponude rada i potražnje za radom, što je jedan od glavnih dugoročnih problema hrvatskog tržišta rada – poručili su iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Domovinski pokret želi da se u srednje škole uvede predmet vojne obuke: 'To može biti početak'

 

Komentara 20

EJ
ejStef
19:04 11.01.2024.

Eh, iz ovoga proizlazi da bi svi samo filozofirali i brbljali, nitko ne bi radio...

CA
cavecanem
19:30 11.01.2024.

Predlažem da se hitno sastane plenum Filozofskog i da osudi ovu kapitalističku podvalu.

Avatar Idler 3
Idler 3
19:12 11.01.2024.

Kladil se bi kak filozofski, politički i novinski faks ne trrbaju več nikeg upisivat 😊

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije