Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priprema za izbore

Novi izraelski premijer mogao bi postati radikalni Lieberman

Benjamin Netanyahu
Reuters
31.10.2012.
u 09:00

Cronin: Lieberman je bolji od ljevičara jer on bar kaže što misli o Palestincima

Koliko god tvrdi stavovi Izraela prema Palestincima ili Irancima bili, oni će se vrlo brzo dodatno pooštriti. Izraelski premijer Netanyahu udružio je, naime, svoju vladajuću stranku Likud s ekstremno desnom partijom Yisrael Beiteinu koju je do sada vodio Netanyahuov koalicijski partner i ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman.

Likudovci nezadovoljni

Nova će, još uvijek neimenovana stranka na izbore prvi put izaći u siječnju 2013. godine, a predviđanja govore kako bi mogla dobiti relativnu većinu u parlamentu. Prema jednim istraživanjima, osvojit će 45 od 120 mjesta u Knessetu, koliko kombinirano Netanyahuova i Liebermanova stranka i danas drže kao koalicijski partneri, dok druge prognoze govore da će osvojiti samo 35 zastupničkih mjesta, što je još uvijek čini najjačom strankom u izraelskom parlamentu. Ipak, nisu svi Likudovi birači zadovoljni takvim razvojem događaja.

– To ujedinjenje ugrozit će demokraciju u Izraelu – ustvrdio je Michael Eitan, jedan od ministara u današnjoj Netanyahuovoj vladi. To mišljenje dijeli i dio tradicionalnih Likudovih birača kojima se ne sviđa tvrdi pristup umjesto mirovnih razgovora s Palestincima, pa bi broj zastupnika mogao pasti upravo zbog njihova okretanja drugim političkim opcijama. Dosadašnji vođa Likuda ipak ne krije optimizam.

– Učinili smo veliki korak u ujedinjenju desnice u Izraelu – ustvrdio je Netanyahu. S ujedinjenjem stranke pojavile su se i analize koje govore kako bi, ako ga dobije, sljedeći premijerski mandat Netanyahu mogao podijeliti s Liebermanom.

Daljnja radikalizacija

– I do sada su pred Knesset dolazili mnogi zakoni koji su Palestince stavljali u neravnopravan položaj, a situacija će se dodatno pogoršati. Može se očekivati daljnja radikalizacija društva. Ipak, Lieberman mi je puno draži od izraelskih ljevičara. On bar iskreno i otvoreno kaže što misli o Palestincima, za razliku od ljevičara – kaže za Večernji list David Cronin, irski novinar koji je zbog zločina prema Palestincima prije godinu dana pokušao civilno uhititi Liebermana tijekom njegova posjeta Europarlamentu.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
13:47 31.10.2012.

Ništa dobro. Ovog tipa uspoređujem sa Goebelsom,iz njega govori samo mržnja i netrpeljivost. Kada se Likud spetlja sa tim ekstremistima u izbornoj kampanji,prisjesti će za stol i male ultra desničarske ortodoksne stranke i time je svaki put dijaloga miniran. Svee za što se umjereni,rekao bi normalni građani Izraela zalažu pomelo bi se sa stola. Strava,gore ne može biti. btw. VL kasni,ovo je vijest od ponedjeljka

ST
Stockholm
17:22 31.10.2012.

31.10.2012. u 13:47h miha je napisao/la: Ništa dobro. Ovog tipa uspoređujem sa Goebelsom ... *************************************************************************** Boze moj kakvih samo gluposti!

Avatar oris2
oris2
18:05 31.10.2012.

Libermana arapi poshtuju jer ga se boje, on govori njihovim rijecnikom :bez odanosti drzavi nema gradjanstva.!S njime nema zahebavanja ali to je samo dio Bibiove igre.On je postao iskusni politichki macak kojega zanima samo vlast .Svoje suparnike uspjeva izbaciti izz igre a to me podsjecha na Sharona kad je bio predsjednik.Postao je dobar strateg u vanjskoj i unutrashnjoj politici a to nije lako,uspjeshno drzhi uruci Ehuda Baracka pa i Obamu,tako da ja mislim ako mu Liberman bude pravio problema on che ga isto izbaciti iz igre...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije