Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori za EU

Nervoza u SDP-u: Sigurni Picula i Borzan, i dalje utrka za zadnje mjesto

Zoran Milanović,Milorad Pupovac
Foto: Danijel Kasap/PIXSELL
07.02.2014.
u 20:00

Razumiju ustupanje 3. i 4. mjesta HNS-u i IDS-u, ali mnogi se čude što na listi radi Pupovac

Iako je svima jasno da mlađi partneri uvijek prođu bolje od starijeg “brata” na koalicijskim listama, velikodušnost koju predsjednik SDP-a Zoran Milanović iskazuje prema partnerima stvara nervozu u dijelu stranke, posebice kod onih koji priželjkuju visoko mjesto na zajedničkoj listi na svibanjskim izborima za Europski parlament.

Velikodušni Milanović

Dok im je razumljivo što je SDP morao namiriti partnere iz Kukuriku koalicije mjestima koje sigurno vode u Bruxelles – treće mjesto obećano je Jozi Radošu iz HNS-a, a četvrto Ivanu Jakovčiću iz IDS-a, ulazak Milorada Pupovca na njihovu listu nije svima po volji. Iako većina nezadovoljnika priznaje da Pupovac ima svoje vjerne birače čiji broj ne mogu zanemariti, ipak im nije potpuno jasno što Pupovac radi na njihovoj listi budući da SDSS nije član vladajuće koalicije.

Tješi ih samo to što im iz vrha stranke tvrde da će Pupovcu ponuditi zadnje, 11. mjesto na listi, pa će u Europarlament moći ući samo preko preferencijskih glasova – odnosno ako osvoji više od 10 posto od ukupnog broja glasova koje će dobiti “Kukuriku-lista”.

– Malo je čudno što će član stranke koja se protivila prijedlogu državnog proračuna biti naš kandidat. Nadam se samo da Pupovac neće dobiti i više, da neće dobiti mjesto koje sigurno vodi u Bruxelles jer bi se onda naša lista trebala nazvati “koalicijska lista SDP-ovih partnera” – kaže nam naš sugovornik iz SDP-a.

I njegov kolega, SDP-ov ministar jučer nam je tvrdio da će Pupovac dobiti 11. mjesto na listi, a ako bude tražio više, pregovori će se prekinuti.

Zadnjeg putnika bira šef

U SDP-u računaju da će Kukuriku osvojiti pet ili šest od 11 hrvatskih mjesta u Europarlamentu, što znači da će samo tri njihova člana imati sigurna mjesta. Svi naši sugovornici slažu se da su prva dva mjesta rezervirana za Tonina Piculu i Biljanu Borzan, dok je posljednje sigurno mjesto još otvoreno. Kandidata ne manjka, lobiranja su već počela, a konačnu odluku donijet će diskrecijskim pravom šef stranke Zoran Milanović.

Komentara 12

CV
crna vrana
20:11 07.02.2014.

Baš lijepo - Glas za SDP je glas za SDSS ! Boljeg slogana za oporbu nema !

DU
Deleted user
17:11 07.02.2014.

Ma moze on biti velikodusan koliko hoce! Svi oni kandidati koji imaju imalo dodirnih tocaka sa SDP-om ionako nece proci! U stvari to Milancetu i nije najlosija taktika: on duboko u sebi zna da SDP nema sanse pa sada daje mjesta "partnerima" koji ce sigurno propasti (ne vjerujem da ce i jedan jedini normalan covjek u RH birati Pupovca!!!), pa da onda moze reci: Eto vidite, oni drugi nisu prosli!!! Kukurikuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

CA
cortesova arkebuza
20:18 07.02.2014.

Uzalud vam trud SPD-ovce,pa tko će vama dati svoj glas. Stvarno nije važno tko je broj 1,2,3 ili 4,5. Ne poznajem NIKOGA,stvarno nikoga tko SPD-ovcima želi dati svoj glas.Znamo i zašto je to tako,a Pupovac je u cijeloj priči zapravo nevažan faktor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije