Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Napuštene i izgubljenje životinje iz Jastrebarskog zbrinjava Veterinarska ambulanta Pokupsko Cerje

Povjerenstvo za nabavu roba i usluga izabralo je između dvije ponude, a ona iz Pokupskog Cerja bila je 11.966 kuna manja od ponude Veterinarske stanice Jastrebarsko
06. rujna 2018. u 20:15 3 komentara 1322 prikaza
Foto: GettyImages
Pogledajte galeriju 1/4

Iako u gradu Jastrebarskom postoji registrirano sklonište za napuštene životinje u sklopu Veterinarske stanice Jastrebarsko d.o.o., u njemu se više ne zbrinjavaju napuštene i izgubljene životinje s gradskog područja.

Jaskanci su to doznali iz obavijesti Veterinarske stanice, a vrlo brzo proširila se informacija koja je stigla i u našu redakciju - grad Jastrebarsko potpisao je ugovor s Veterinarskom ambulantom Pokupsko Cerje d.o.o. Kako na službenim gradskim stranicama nije bilo nikakvih obavijesti o bilo kakvim promjenama u zbrinjavanju napuštenih životinja, zatražili smo ih pismenim putem. Zanimalo nas je jesu li točne informacije o ugovoru s Pokupskim Cerjem, kada je proveden natječaj za zbrinjavanje napuštenih životinja i tko se na njega javio. Tražili smo i odgovore na pitanja po kojem kriteriju je odabrana Veterinarska stanica Pokupsko Cerje, što je sve obuhvaćeno ugovorom i koliko to košta Grad?

– Poziv na dostavu ponude, sukladno Pravilniku o provođenju postupka jednostavne nabave grada Jastrebarskog, dostavljen je u lipnju 2018. na adrese dva gospodarska subjekta koji imaju sjedište na području Zagrebačke županije, sukladno Zakonu o zaštiti životinja. Pozivi su poslani Veterinarskoj stanici Jastrebarsko d.o.o. i Veterinarskoj ambulanti Pokupsko Cerje d.o.o., a odabralo se prema kriteriju najniže cijene. Naime, Veterinarska stanica Jastrebarsko d.o.o. dostavila je ponudu na ukupan iznos od 82.900 kuna (bez PDV-a), a Veterinarska stanica Pokupsko Cerje d.o.o. na ukupan iznos od 70.934,00 kuna (bez PDV-a) – stoji u odgovoru Grada koji potpisuje Ivan Batušić, viši stručni suradnik za odnose s javnošću.

 
 | Autor : GettyImages Foto: GettyImages
 

Dodaje kako su ugovorom obuhvaćene usluge hvatanja i obrade pasa i mačaka, što uključuje liječenje i smještaj pasa i mačaka u skloništu, te usluge uklanjanja uginulih životinja. Ugovor je potpisan za razdoblje od 1. kolovoza do 31. prosinca 2018. godine.

Kako je, osim skloništu u gradu, poziv na ponudu poslan i skloništu koje je udaljeno 46 kilometara od Jastrebarskog, iako ih unutar županije ima nekoliko koji su bliže, čiji je to bio prijedlog, nismo uspjeli doznati.

 

Imaju i opravdanje - sve je po propisima

Iz grada Jastrebarskog objašnjavaju samo kako su u odabiru poslovnog partnera s kojim su potpisali ugovor o sakupljanju i zbrinjavanju napuštenih ili izgubljenih životinja napravili sve sukladno svojem Pravilniku i Zakonu o zaštiti životinja. I doista, u to nema sumnje. Izabrano je sklonište unutar županije, a postupak je odrađen po Pravilniku. U kojem piše da slanje poziva za ponude obavlja Povjerenstvo za javnu nabavu, a njega pak imenuje gradonačelnik. No, Povjerenstvo ponude šalje na adrese koje su odabrane u odjelu u čijem je djelokrugu predmet nabave, u ovom slučaju zbrinjavanje napuštenih životinja. Pa su tako pozivi po nečijem naputku poslani u Jastrebarsko i Pokupsko Cerje. A onda je to isto Povjerenstvo između dvije ponude izabralo onu jeftiniju, prema kriteriju niže cijene, kako stoji u Pravilniku o provođenju postupka jednostavne nabave. I Gradu čiji je godišnji proračun 58.460.100 kuna uštedilo 11.966 kuna (bez PDV-a).

A mogli su, osim cijene, birati i prema nekim drugim kriterijima, i to stoji u Pravilniku. Nije im, očito, ništa bilo nejasno ili sumnjivo ni u troškovniku prema kojem je ugovor i potpisan. Je li on baš po Zakonu? Tim je troškovnikom predviđeno da će na ulicama Jastrebarskog biti uhvaćeno 15 pasa, ali samo osam ih ima osiguran smještaj u skloništu za cijelo vrijeme trajanja ugovora, za što će Grad platiti 36.000 kuna (bez PDV-a). No, istovremeno u troškovniku je obračunato cijepljenje i čipiranje 21 psa, kao i kastracija svih njih. Kako će ovih 6 koje neće uhvatiti djelatnici skloništa stići do Pokupskog Cerja? Predviđeno je i da će devet pasa trebati liječenje, a prema troškovniku liječenje jednog psa košta 100 kuna. Uračunate su i četiri eutanazije, svaka je 200 kuna, iako nije jasno o kakvim je eutanazijama riječ. Ako se misli na neizlječive pse, to je gotovo četvrtina od uhvaćenih, petina od čipiranih, odnosno polovica pasa smještenih u sklonište.

 | Autor : Privatni album Foto: Privatni album

Hvatat će Pokupsko Cerje na ulicama Jastrebarskog i mačke, barem tako piše u troškovniku. No, od njih osam koliko planiraju uloviti kastrirat će samo dvije, cijena jede kastracije je 400 kuna, jednako kao i za psa. Dvije mačke trebat će liječenje, koštat će isto kao liječenje psa, a dvije eutanaziju. Cijena eutanazije mačke, a uključuje i zbrinjavanje, je samo jednu kunu. Toliko košta i jedan dan smještaja mačke u skoništu. Čime će se te mačke eutanazirati i kako će se hraniti, nitko očito nije tražio dodatna objašnjenja.

Prema podacima grada Jastrebarskog, u 2017. godini u skloništu u Jastrebarskom zbrinuta su 82 psa. Troškovnik prema kojem je potpisan ugovor s Pokupskim Cerjem predviđa zbrinjavanje manjeg broja pasa tijekom pet mjeseci. U ugovoru stoji da će Grad skloništu mjesečno plaćati izvršene usluge. No, što će biti s prekobrojnim životinjama, koje se ne uklapaju u troškovnik? Povećanje iznosa razlog je za raskid ugovora, stoji u jednom članku ugovora. U njemu, između ostalog, piše da se psi i mačke, ali i lešine, moraju zbrinuti u roku sat vremena od poziva ovlaštene osobe Grada. Da bi stigli iz Pokupskog Cerja, a udaljenost je 46 kilometara, djelatnici skloništa morat će biti jako brzi.

Novi ugovor Napuštene životinje iz Slatine zbrinjavaju se u skloništu u Virovitici Svatko po svome Kako se zbrinjavaju napuštene životinje u Ličko-senjskoj županiji u kojoj nema skloništa zbrinjavanje životinja Komunalni redar rekao je da sam macu trebala ostaviti gdje sam je pronašla

 

Autombil, gorivo
Veliki vodič kroz goriva
Kako kaloričnost goriva utječe na vaš motor?

A1 izdvaja za Vas

  • berija:

    70 000 kuna za izgubljene i napuštene pse i mačke za 5 mjeseci??? "Izgubili" su ih i napustili ljubitelji životinja. Treba opičit porez na kućne ljubimce i tim novcem to plaćati. Ja zasigurno neću "izgubiti" ni napustiti psa. Nemam uvjete ... prikaži još! držati ga kako spada, pa ga niti nemam.