Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Napuštene životinje iz Slatine zbrinjavaju se u skloništu u Virovitici

Ugovor s Veterinarskom stanicom Beli Manastri raskinut je radi nepravilnosti koje je u njihovom skloništu utvrdila veterinarska stanica, kažu u Gradu Slatini
08. kolovoza 2018. u 22:28 0 komentara 297 prikaza
Foto: GettyImages
Pogledajte galeriju 1/2

Grad Slatina nakon nepune dvije godine raskinuo je ugovor za provođenje komunalne djelatnosti skloništa za životinje potpisan s Veterinarskom stanicom Beli Manastir d.o.o.

Napuštene životinje od 1. srpnja zbrinjavaju se u Skloništu za životinje u Virovitici, a prema ugovoru koji je Slatina potpisala s trgovačkim društvom Feliks d.o.o. Na naš upit kao prvi razlog raskida ugovora s Belim Manastirom Grad navodi obavijest Službe veterinarske inspekcije prema kojoj su saznali da su utvrđene veće nepravilnosti u Skloništu za nezbrinute i izgubljene životinje Veterinarske stanice Beli Manastir.

– Zbog toga je zabranjeno daljnje primanje životinja u navedeno sklonište, što znači da je Veterinarska stanica beli Manastir prestala obavljati ugovorene komunalne poslove skloništa za životinje koje joj je Grad do tada uredno plaćao – odgovara Marin Kokorić, pročelnik Upravnog odjela za razvoj Grada Slatine. Dodaje kako, uz ove nepravilnosti, Veterinarska stanica nije ispoštivala ni rokove gradnje skloništa u Slatini, prema kojima je do kraja 2017. sklonište trebalo biti izgrađeno, a 2018. registrirano i otvoreno.

sklonište beli manastir Vidjela sam kako se psi grizu, jedan izgriženi je i eutanaziran

– S obzirom da radovi na gradnji skloništa nisu ni započeli, postalo je očito da Veterinarska stanica Beli Manastir d.o.o. ne može ispuniti svoju ugovornu obvezu stavljanja u funkciju skloništa do kraja 2018. godine – ističe u svom odgovoru pročelnik.

Novi ugovor potpisan je na četiri godine, a njime se Feliks d.o.o. obvezuje zbrinuti napuštene pse i mačke iz Slatine i 14 prigradskih naselja. Ugovor obuhvaća sakupljanje, prijevoz, smještaj, označavanje, kastraciju, veterinarsku zaštitu, traženje vlasnika te udomljavanje pronađenih životinja. S gradskih ulica isto društvo zbrinjava i ranjene i bolesne životinje, i to u roku četiri sata od primljene dojave da je takva životinja pronađena. U skloništu se mora osigurati smještaj za 75 životinja godišnje, a svaka životinja mora se smjestiti najkasnije 24 sata od prijave ovlaštene osobe. Cijena ugovora je 330.000 kuna godišnje.

Ostaje jedino nejasno je li u tu cijenu uključen i smještaj onih pasa koje vlasnici ne žele preuzeti iz skloništa. U ugovoru stoji da se ti psi po nalogu komunalnog redara mogu smjestiti u isto, a ubrajaju se u broj pasa za koje sklonište mora osigurati smještaj.

Očito vidjeli tek nakon obavijesti inspekcije

Prvi glas Gradu Slatini da u skloništu Beli Manastir nešto nije u redu bila je obavijest Službe veterinarske inspekcije. Znači li to da se do tada, pune dvije godine, nisu raspitivali što se događa sa psima, kako su, za to vrijeme nisu dobivali ili tražili izvješća? Ako ih baš i nije zanimalo, ali trebali su znati jer za sve to su plaćali. Možda im je bilo svejedno jer nisu plaćali iz svog džepa, već iz džepova onih koji i njih plaćaju. Iz istih su džepova plaćali i za stavke iz ugovora po kojima je Beli Manstir u Slatini morao graditi sklonište. Tu, u njihovom gradu, njima pod nosom, ne gotovo sto kilometara dalje. Kad ih već nije zanimalo radi li sklonište pravilno, kako je psima, ovo su sigurno morali vidjeti. Teško da nisu zamijetili da se ne događa baš ništa. I to, sudeći po odgovoru, nije bio dovoljan razlog za još raniji raskid ugovora. Jer sve to događalo se puno prije od izvještaja koji navode. Da se psi u Belom Manastiru nisu poklali, da građani sve to nisu dojavili inspekciji i tražili da nešto poduzme, bi li u Slatini još uvijek čekali da Beli Manastir počne graditi sklonište u njihovom gradu?

ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.