Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oteto zaboravu

“Naoružani” trubama tjeraju ptice i kradljivce

pudar
15.09.2010.
u 17:48

- Obilazim ljude u vinogradu da provjerim je li riječ o vlasnicima ili o nepoznatim posjetiteljima koji žele ubrati bačvu tuđeg grožđa. Na svu sreću, nikoga još nisam ulovio u krađi – objašnjava Vlado.

- Svoju vam lokaciju ne mogu otkriti, ali čim se pojavite kod prvih vinograda ja ću vas primijetiti i kuda god pođete imat ću vas “na oku” – polutajanstveno nam je kazao Vlado Krupanjsky, jedan od sedamdesetak kaptolačkih pudara, čija je zadaća da u vrijeme zriobe grožđa čuva brojne vinograde o nepoželjnih posjetitelja, kako ptica tako i ljudi.

Volonterski rad

Kaptolačka udruga vinogradara, vinara i voćara, zasad jedina u Slavoniji, prije tri godine vratila je u vinograde pudarsku službu koju besplatno obavljaju njezini članovi te na taj način obnovila tradiciju koja je postojala prije nekoliko desetljeća. “Naoružan” dalekozorom, trubom i petardama pudar Vlado zaskočio nas je iza jednog čokota te na djelu pokazao kako se neprimjetno šulja vinogradima i pazi na svakog posjetitelja.

Pomno vode dnevnik

– Obilazim ljude u vinogradu da provjerim je li riječ o vlasnicima ili o nepoznatim posjetiteljima koji žele ubrati bačvu tuđeg grožđa. Na svu sreću, nikoga još nisam ulovio u krađi. Vjerojatno se pročulo da postoje pudari pa se ljudi ne usude – objašnjava Vlado kojeg kao i ostale pudare najviše zabrinjavaju jata ptica koje po vinogradima prave pustoš.

Predsjednik Udruge Ferdinand Novak dodaje da pudari imaju i uređaj za mjerenje postotka sladora u grožđu kako bi vlasnike vinograda obavijestili kad im je vrijeme da krenu u berbu. Za cjelodnevnu službu mora se pripremiti i dobar pudarski ruksak iz kojeg je naš pudar izvadio šljivovicu, vino, slaninu, luk i kruh te i nas počastio. Pokazao nam je i pudarski dnevnik u koji se bilježe sve aktivnosti te promjene na terenu. A kako bi gotovo zaboravljenu tradiciju približili i ostalim građanima - ne samo Kaptola nego i šire - Udruga će ove subote organizirati prvu “Pudarijadu”. Predstavit će se služba, ali i okušati u kuhanju pudarskog kotlića.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
19:45 15.09.2010.

Simpatičan lik ovaj pudar. Vinko i rakija, kruh i slanina. I onda kući pjevajući. ;o)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije