Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaboravili na oprez

Nanosi snijega od dva metra i olujni vjetar, a oni idu na Biokovo?!

HGSS
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
31.12.2014.
u 08:16

Ivica Rižner: Supruzi mi je pozlilo, palo joj je željezo, morali smo je nositi

– Svi smo, hvala Bogu, dobro, supruga, troje djece i ja, kao i svi drugi iz grupe koji smo ostali zameteni u mećavi u nedjelju na Vrdovu, na Dinari – rekao nam je jučer Ivica Rižner, koji je sa suprugom, troje djece i prijateljem Mirkom Sapunarom i njegovim sinom u nedjelju u dva džipa krenuo iz Splita put Sinja, na grudanje. Iskusni su planinari, djecu su već vodili na Biokovo i druge planine, svaki slobodan trenutak provode u prirodi. 

– Sve se dogodilo slučajno. Planirali smo otići do prvih kuća u brdu, malo se grudati i vratiti se natrag. U Sinju nam se pridružilo još nekoliko prijatelja i kolega, među njima je bio i pripadnik HGSS-a. Upravo nas je on potaknuo da krenemo malo više jer je ljepše. Otišli smo u 6 auta, od kojih su dva džipa. Mećava se digla iznenada. Nismo mogli dalje i prijatelj je zvao svoje kolege iz HGSS-a, koji su nas spasili – kazuje Ivica Rižner, jedan od 12 odraslih i četvero djece koje se članovi HGS-a spasili u nedjelje iz mećave koja je bjesnjela na temperaturi od minus 17 stupnjeva Celzijevih i uz udare bure od 150 km na sat. 

Nanosi snijega bili su visoki od metar i pol do dva pa su i spasioci, koji su krenuli iz Sinja, zapeli na putu. Pod nemogućim uvjetima izašli su u noć i krenuli po unesrećene, koji su čekali u autima.

Sklonili ih kod stočara

– Nije nam bilo hladno, temperatura je unutra bila 25 stupnjeva. Zapeli smo oko 16 sati, a oni su po nas došli oko 21 sat. Prošli smo dobro. Djeca su bila ušuškana, nisu bila ni svjesna što se događa – kaže Rižner. Spasioci su u međuvremenu nedaleko od zametenih izletnika pronašli kuću stočara Ranka Đapića, u kojoj su pripremili sve za njihov prihvat. Probili su se do izletnika, za što su morali angažirati dva rovokopača, formirali kolonu i doveli ih na sigurno i toplo.

– Najteže je bilo iz zagrijanih automobila izaći na hladnoću. Mojoj je supruzi pozlilo, palo joj je željezo, morali smo je nositi. No, nikakvih posljedica nema – ispričao je Rižner.

– Sreća da je izbjegnuta tragedija! U uvjetima koji su vladali tijekom mećave, kada je temperatura oko minus 20, a vjetar olujni, ljudsko tijelo ponaša se kao da je minus 70 i jednostavno se ugasi – kaže Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, čiji pripadnici ovih dana diljem Hrvatske spašavaju planinare, izletnike i avanturiste zarobljene u raljama prirode. Snijeg, niske temperature, olujni vjetar, sve su to meteorolozi danima najavljivali, ali kada se nevrijeme obrušilo, mnogi su bili iznenađeni i spasiocima zadali pune ruke posla.

– Na riječkom području imali smo 5-6 intervencija, više njih u Slavoniji, na splitskom području 15-ak – kaže Prizmić

Malo zaboravite prirodu

Jučer su, četvrti dan, bila zarobljena šestorica tinejdžera koje je nevrijeme zateklo na Biokovu, na vrhu Vošac, na 1422 metra nadmorske visine. Na izlet su krenuli u subotu. U planinarskom su domu, na toplom i imaju hrane, a do njih su se jučer oko podneva probile spasilačke ekipe.

– Vrijeme je i dalje iznimno loše. Ne idite u prirodu ni sada, a ni nekoliko dana nakon što snijeg prestane padati jer će tada opasnost predstavljati lavine – upozorava Prizmić. 

U utorak je snijeg padao i na moru kod Palagruže, a meteorolozi predviđaju da je pred nama jedan od najhladnijih dočeka Nove godine.

>>Ispisana meteorološka povijest – snijeg je zabijelio Palagružu

>> U novogodišnjoj noći od - 15 do - 21, snijeg za vikend

Komentara 46

Avatar gusjenica
gusjenica
08:24 31.12.2014.

Kako god da okremeš ovu priču, ostaje gorak okus u ustima i ne možeš se oteti dojmu da se ovdje radi o prepotentnom idiotizmu. Osobno, naplatio bih im spašavanje.

ME
melanija
08:24 31.12.2014.

palo joj zeljezo? di, na nogu? a gluposti.... sad im treba dobro naplatiti taj cirkus.

BE
belimo
08:44 31.12.2014.

Po ljeti spašavaju Češke "planinare" a po zimi naše idiote. Treba uvesti tarifu za takve slučaje te naplatiti sve realne troškove i opaliti maksimalnu kaznu za ugrožavanje tuđih života. Vozila ostaju u kvaru i zametena na autoputima i magistralnim cestama koja se redovito čiste a gdje neće u planini!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije