Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Glas poduzetnika:

'Na temelju turističke sezone nije moguće govoriti da je tržište rada stabilno i oporavljeno'

Puni kafići na Trgu kralja Tomislava u Samoboru
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/2
02.09.2021.
u 15:46

UGP: Izuzetno je bitno da mjere za očuvanje radnih mjesta i dalje ostanu na snazi za poslodavce koji imaju pad veći od 50 posto

Na najave ministra Aladrovića o smanjenju državnih potpora sektorima koji imaju dobre rezultate reagirala je Udruga Glas poduzetnika odakle poručuju da na temelju nekoliko uspješnih tjedana ljetne turističke sezone nije moguće govoriti o tome da je tržište rada stabilno i oporavljeno od covid krize.

- Dapače, treba uzeti u obzir i činjenicu da zbog aktualnih mjera i ograničenja koja su na snazi određenim sektorima i dalje nije omogućeno poslovanje pa tako velik broj poduzetnika ni u ovim uvjetima ne radi u punom kapacitetu ili čak uopće – upozoravaju u UGP-u te dodaju da podržavaju najavu ministra o kretanju u fazu stvaranja novih radnih mjesta, no naglašavaju i da su agencije i povremeni prijevoz putnika i dalje u teškoj situaciji, a veći događaji su bili odgođeni ili otkazani.

- Iako smo zahtijevali da se omogući potpuno otvaranje i rad u zatvorenim prostorima caffe barova još od 15. svibnja, kao što je bilo omogućeno u većini zemalja EU, to je nažalost omogućeno tek tri i pol mjeseca kasnije, kada je turistička sezona već na izmaku i nakon što je više od 1000 ugostiteljskih objekata trajno zatvoreno. Isto tako, jasno je da nisu svi ugostiteljski obrti i turističke djelatnosti smješteni samo na obali, već imamo i kontinentalne poduzetnike koji rade cijelu godinu, a ne samo tijekom ljetne sezone. Također, ako je suditi prema trenutačnoj epidemiološkoj situaciji koja se ponovno pogoršava, jasno je da nam predstoji neizvjestan period, što odluku o ukidanju poticaja za očuvanje radnih mjesta čini još nelogičnijom – zaključuju u UGP-u.

Smatraju kako je izuzetno bitno da mjere za očuvanje radnih mjesta i dalje ostanu na snazi za najugroženije sektore i poduzetnike za kolovoz 2021., odnosno za poslodavce koji imaju pad veći od 50 posto. Traže i da se u potpore za očuvanje radnih mjesta vrate poslodavci koji zapošljavaju manje od deset zaposlenih (mikropoduzetnici) bez obzira na djelatnost koji imaju pad oveći od 50 posto.

- Od srpnja 2021. s popisa je isključena njihova kategorija ciljanih skupina poslodavaca za prijavu na potpore za očuvanja radnih mjesta pa je opstanak mnogih mikropoduzetnika doveden u pitanje. Smatramo da je ključno da Vlada RH i mikropoduzetnicima pruži sigurnost te da i oni u narednim mjesecima imaju podršku države – poručuju poduzetnici koji ovaj potez smatraju diskriminatornim.

Neprimjerenim drže uvjetovati pružanje potpora stupnjem procijepljenosti zaposlenika, pri čemu potporu od 4000 kuna po radniku, odnosno potporu u 100-postotnom iznosu, mogu dobiti samo tvrtke u kojima najmanje 70 posto zaposlenika ima EU digitalne covid potvrde, dok one s manje od 70 posto EU digitalnih covid potvrda potpore dobivaju proporcionalno, odnosno u skladu s postotkom cijepljenih zaposlenika. U srpnju i kolovozu uputili su ministru rada dva službena dopisa s ovim zahtjevima na koje nisu dobili nikakav odgovor.

- Nadamo se da najava ministra o otvaranju novih radnih mjesta podrazumijeva kretanje u strukturne reforme koje će omogućiti poduzetnicima olakšavanje poslovanja kako bi mogli otvoriti više radnih mjesta, a ne otvaranje novih radnih mjesta u javnoj upravi. Reforme koje UGP već dulje vrijeme zagovara i koje smatramo nužnima su porezna reforma i smanjivanje poreza na rad i doprinosa, smanjivanje i ukidanje prireza, smanjivanje PDV-a i ukidanje posebnog poreza na potrošnju, reforma pravosuđa, digitalizacija i reforma javne lokalne uprave i smanjenje glomaznog javnog aparata, pojednostavljenje procedura i obveza poduzetnika prema državi te u konačnici smanjenje rashodovne strane proračuna – poentirao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor UGP-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije