Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijedan 1,7 milijardu eura

Na snazi novi paket mjera: Jednokratna pomoć stiže umirovljenicima, stradalima u potresu...

Zagreb: U tijeku je 198. sjednica Vlade RH
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.04.2023.
u 13:55

Do kraja travnja će jednokratno biti isplaćena i naknada korisnicima doplatka za djecu radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata, a bit će obuhvaćeno 128 tisuća obitelji s 230 tisuća djece, što je ukupno 9 milijuna eura. Iznos naknade ovisi o broju djece u obitelji

Umirovljenicima, korisnicima doplatka za djecu, korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi, stradalima u potresu i nezaposlenima u travnju će, temeljem odluka Vlade, biti isplaćene jednokratne novčane naknade u sklopu četvrtog paketa mjera pomoći. Paket mjera za zaštitu kućanstva i gospodarstva od rasta cijena Vladin je odgovor na globalnu ekonomsku krizu i inflatorne pritiske, ukupno vrijedan 1,7 milijardu eura, a za zaštitu od inflacije najugroženijih građana osigurat će se 169 milijuna eura.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković i ministri predstavili su četvrti paket mjera pomoći sredinom ožujka, a na snagu je stupio 1. travnja. Cijena električne energije ostat će ista idućih šest mjeseci, do kraja rujna, a cijena plina godinu dana, do travnja iduće godine. Cijena energenata idućih mjeseci ostaje ista i za lokalnu samoupravu pa se troškovi struje i plina za dječje vrtiće, škole, gradsku upravu i komunalna poduzeća neće mijenjati. Najveći dio četvrtog paketa mjera pomoći odnosi se na ublažavanje rasta cijena energije, za što će država osigurati 1,181 milijardu eura, za zaštitu od inflacije predviđeno je 169 milijuna eura, a za posebne potpore i poticaje 347 milijuna eura.

Za jednokratne naknade umirovljenicima bit će ukupno izdvojeno oko 64 milijuna eura, a mjera će se odnositi na 696 tisuća umirovljenika s mirovinom do 610 eura. Najviše, 160 eura, tako će u travnju, temeljem Vladine odluke iz ožujka, dobiti oni s mirovinom do 260 eura, onima s primanjima između 260,01 i 330 eura dobit će 120 eura, umirovljenici čija su mjesečne mirovine u rasponu od 330,01 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinama od 470,01 do 610 eura jednokratno će primiti 60 eura.

Do kraja travnja će jednokratno biti isplaćena i naknada korisnicima doplatka za djecu radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata, a bit će obuhvaćeno 128 tisuća obitelji s 230 tisuća djece, što je ukupno 9 milijuna eura. Iznos naknade ovisi o broju djece u obitelji te će one s jednim djetetom dobiti 45 eura, s dvoje djece 70 eura, s troje djece 100 eura, s četvero djece 130 eura, a s petero i više djece 160 eura.

 

Jednokratno će biti isplaćeno, temeljem odluke Vlade, i 150 eura korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi i sustavu skrbi o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata radi ublažavanja posljedica rasta troškova života.

Također jednokratnu novčanu pomoć, u iznosu od 265 eura po osobi, najviše do 1327 eura po kućanstvu, dobit će i stradali u potresu koji su u privremenom smještaju. Odluka se odnosi na 8.795 osoba.

Vlada je donijela i odluku o isplati novčanog primanja nezaposlenim osobama radi ublažavanja posljedica porasta cijena te će 60.000 nezaposlenih, odnosno onih koji su prijavljeni na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje na dan 1. ožujka, dobiti 100 eura, a ukupna je vrijednost naknada šest milijuna eura.

"Cilj Vlade RH, a nastavljamo s istim, je dati odgovor na krizu s kojom smo suočeni, ona je globalna i želimo s mjerama koje poduzimamo postići tri temeljna cilja, prvo za građane i poduzetnike smanjiti cijene energenata, zaštita od inflacije, i dati posebne potpore različitim ciljnim skupinama", kazao je ranije Plenković.

VIDEO Danas je Cvjetnica, prvi dan Velikoga tjedna: Znate li što se slavi?

Komentara 6

Avatar Dragovit
Dragovit
08:30 03.04.2023.

Slanina prije 1. siječnja 2023. kg 90 kn. Sada 20 € iliti 150 kn. Svaki treći kupac nekretnine u Hrvatskoj stranac, Hrvati s prosječnom plaćom mogu samo gledati. Gasi svjetlo, motaj kablove, utovaruj u kombi i ključ u bravu te svatko za sebe. Snađite se drugovi. Zazivat ćemo još ''socijalizam'', ali ga neće biti.

NO
Nordik
14:54 02.04.2023.

Nikad manje helikoptera, nikad više helikopterskog novca.

FR
franjo
08:28 03.04.2023.

Sve te jednokratne pomoći su bacanje prašine u oči ali nitko nema rješenje ili viziju za bolju budućnost za sve žitelje hrvatske . Imamo sve više superbogatih i sve više siromašnih i ove tužne mjere sigurno nisu rješenje .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije