Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
godišnjica oslobođenja Buče

Plenković u drugom posjetu Ukrajini: Hrvatska će nastaviti stajati uz vas koliko god bude potrebno

Plenković u Ukrajini
Foto: Vlada RH
1/23
31.03.2023.
u 15:49

S predsjednikom Zelenskim, moldovskom predsjednicom Sandu, slovačkim premijerom Hegerom i slovenskim premijerom Golobom sudjelovat će u Kijevu na sastanku na vrhu ''Buča - odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini'', u povodu godišnjice oslobođenja Buče.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković doputovao je jutros u Kijev gdje se sastao s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsjednikom Vlade Ukrajine Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom. U Kijevu je premijer položio vijenac pred Zidom sjećanja na poginule za Ukrajinu te je potom u Buči sudjelovao na komemoraciji za žrtve ruske agresije.

15:48 - Osim Plenkovića, u Kijev je stigao i ministar branitelja Tomo Medved koji se sastao s ukrajinskom kolegicom Irinom Friz, sa kojom je razgovarao o inicijativi o primanju ranjenih ukrajinskih vojnika u Hrvatsku. Više čitajte OVDJE.

15:42 -  Premijer Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održali su zajednički sastanak. "Ovo je bio moj drugi posjet Buči, nakon onog prošlog posjeta Ukrajini i tada su dojmovi bili još svježi. Bilo je to samo mjesec i koji dan nakon što su ukrajinske snage oslobodile Buču nakon ruskog napada i zločina koji su se dogodili. Evo, prošla je godina dana od toga oslobađanja i cilj je bio da se baš na tu godišnjicu upozori na te zločine i brojne tragedije koje su se dogodile tijekom ruske agresije na Ukrajinu", kazao je Plenković nakon sastanka sa Zelenskim. "Današnji posjet dio je naše snažne i kontinuirane podrške Ukrajini u ovakvim teškim okolnostima u kojima se našla", dodao je. Više pročitajte OVDJE

15:10 - "Čast mi je ponovno biti u Kijevu i susresti se sa Zelenskim. Na godišnjicu oslobođenja Buče, ponovio sam našu snažnu podršku i da će Hrvatska nastaviti stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno", napisao je premijer.

14:46 - Premijer Andrej Plenković održava sastanak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Foto: Vlada RH

14:39 - "Ovom prilikom prisjećamo se užasa koje je ruska vojska počinila na samom početku agresije na Ukrajinu. Zločini počinjeni ovdje jasno pokazuju prirodu ruske agresije na Ukrajinu. Nekima u međunarodnoj zajednici na samom početku nije bilo jasno, ali nama je, i to toga prvoga dana 24. veljače odmah smo znali da je cilj agresije širenje zla, straha i pokušaj da se osvoji ukrajinski teritorij, međutim to nije uspjelo, zato što je ukrajinsko vodstvo, ukrajinska vojska, policija i ukrajinski narod pokazao cijelome svijetu što znači biti patriotima, što znači boriti se za svoj narod. U borbi za vrijednosti koje svi dijelimo Ukrajina ima solidarnost međunarodne zajednice bez presedana kakvo desetljećima nismo vidjeli i nastavit će se tako i dalje", rekao Plenković na zajedničkoj konferenciji za novinare. 

"Naša potpora Ukrajini kroz diplomatsku, vojnu, ekonomsku tehničku i humanitarnu pomoć nastaviti i u budućnosti, a zločini koji su počinjeni zaslužuju kaznu, zaslužuju odgovornost i tu odgovornost ćemo tražiti. Danas je prilika da kažemo vrlo jasno da svi oni koji su počinili zločine za to moraju i platiti", kazao je premijer. 

"Ja kao premijer Hrvatske želim naglasiti da vas razumijem i zato smo htjeli pokazati svoje prijateljstvo i solidarnost od samoga početka ovoga rata i naša će se potpora nastaviti", zaključio je Plenković. 

Više čitajte OVDJE

13:30 - "U Kijevu sam položio vijenac pred Zidom sjećanja na poginule za Ukrajinu. Zajedno s predsjednikom Zelenskim  sudjelujemo u Buči na komemoraciji za žrtve ruske agresije. Odajemo počast herojima koji su dali svoje živote u obrani ukrajinske slobode i demokracije", napisao je premijer na Twitteru.

12:58 - Premijer Plenković sastao se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Održana je konferencija za novinare.

10:30 – "Danas sam u posjetu Ukrajini s potpredsjednikom Vlade Medvedom. Održali smo po dolasku u Kijev sastanak s premijerom Denysom Shmyhalom. Hrvatska snažno pomaže Ukrajini i zalaže se za njezin europski put, teritorijalnu cjelovitost i reintegraciju okupiranih područja!", napisao je premijer na Twitteru.

10:28 – Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je u petak da Ukrajina nikad neće oprostiti odgovornima za brutalne ruske zločine u Buči, gradu pokraj Kijeva koji su ukrajinske snage oslobodile prije godinu dana. Ukrajinske snage oslobodile su gradove Buču i Irpin, smještene sjeverozapadno od Kijeva, krajem ožujka prošle godine nakon povlačenja ruskih snaga koje su odustale od pokušaja zauzimanja ukrajinske prijestolnice. Nakon što je Ukrajina oslobodila Buču, svijet su obišle zastrašujuće slike mrtvih tijela na ulicama. Ruska okupacija trajala je 33 dana, a u tom je razdoblju život izgubilo 1400 ljudi, uključujući 37 djece, kaže Kijev.

"To je simbol zločina vojske okupatorske zemlje. Nikada nećemo zaboraviti. Kaznit ćemo svakog počinitelja", napisao je na društvenim mrežama.

10:23 – Premijer Plenković položio cvijeće i zapalio svijeću ispred Zida sjećanja na poginule za Ukrajinu

Plenković u Ukrajini
1/24

10:20 – Zajedno s predsjednikom Zelenskim, moldovskom predsjednicom Sandu, slovačkim premijerom Hegerom i slovenskim premijerom Golobom sudjelovat će u Kijevu na sastanku na vrhu ''Buča – odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini'', u povodu godišnjice oslobođenja Buče. Potom će se održati i zajednička konferencija za medije.

Ujedno će prisustvovati komemoraciji za žrtve ruske agresije, uz ceremoniju podizanja zastave Ukrajine, kao i na dodjeli državnih odlikovanja ukrajinskim braniteljima. Predsjednik Vlade Plenković položit će i vijenac pred Zidom sjećanja na poginule za Ukrajinu.

Ovo je drugi posjet predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Ukrajini od početka ruske agresije 24. veljače 2022. U svibnju prošle godine premijer Plenković sastao se u Kijevu s ukrajinskim državnim vrhom, a posjetio je Irpinj i Buču, gdje je osobno svjedočio posljedicama strašnih razaranja u kojima je stradao veliki broj ukrajinskih ljudi.

Hrvatska Vlada konzistentna je i jasna u snažnoj potpori Ukrajini i osudi ruske agresije od njenog početka. Nastavljamo pružati političku, diplomatsku, ekonomsku, vojnu, tehničku i humanitarnu pomoć te se snažno zalagati za europski put Ukrajine, njezinu neovisnost, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost te reintegraciju okupiranih područja. Solidarnost s ukrajinskim narodom Hrvatska pokazuje i prihvatom i zbrinjavanjem ukrajinskih izbjeglica. Od samog početka ruske agresije Hrvatska je uključena u aktivnosti vezane za osiguranje odgovornosti za počinjene zločine u Ukrajini, a što je i tema sastanka na vrhu u Kijevu. Uz podršku aktivnostima Međunarodnog kaznenog suda, razmjenu iskustava s ukrajinskim tužiteljima te sudjelovanje u grupi zemalja koje razmatraju uspostavu posebnog suda za procesuiranje zločina agresije, Hrvatska naglašava i važnost pravovremenog prikupljanja dokaza za buduće kaznene procese, poručili su iz Vlade.

Video: Plenković na pitanje bi li uhitio Putina da dođe u RH: Naravno da bi reagirala policija

 

Komentara 54

Avatar Zavratnica
Zavratnica
10:02 31.03.2023.

Kad će napokon AP i Zelenski objaviti tko je ispalio raketu na Zagreb?

DU
Deleted user
10:30 31.03.2023.

umislio se da je glavnokomandirajuci nato-a ...

PV
prcko.vita
09:44 31.03.2023.

A zašto našoj djeci dolaze pozivi u vojsku, da se jave u vojni odsjek da ih evidentiraju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije