Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbrka oko naslovnice

Mira Šuvar: Moj muž nije autor ‘Bijele knjige’, tražim zabranu

šuvar
Foto: Arhiva VL
1/3
08.07.2010.
u 22:00

Šuvar je bio glavni naručitelj i organizator pisanja knjige, ali mi ni ne tvrdimo da je on autor, kazao je urednik Despot

“Bijela knjiga Stipe Šuvara” tek se prije nekoliko dana pojavila na kioscima, a već bi mogla postati “zvijezda” još jedne hrvatske sudske sapunice. Udovica bivšega komunističkog moćnika Stipe Šuvara, Mira Šuvar, najavila je tužbu protiv izdavača Večernji posebni proizvodi jer smatra kako naslovnica sugerira da je autor “sporne knjige” njezin pokojni muž, a to, tvrdi, nije točno.

– Kada se, uz veliku reklamu u Večernjem listu i elektronskim medijima, u prodaji pojavila luksuzno tiskana “knjiga” pod naslovom “Bijela knjige Stipe Šuvara” zatražila sam njezinu zabranu pod tim naslovom. Moj je odvjetnik, gospodin Milivoj Žugić, uputio nakladniku Večernji posebni proizvodi d.o.o. opomenu pred tužbu. Upozorio je da moj suprug nije autor teksta koji je nakladnik nazvao “Bijelom knjigom Stipe Šuvara” i zatražio da u roku od tri dana odustane od izdavanja “knjige” pod tim naslovom, te najavio da će u protivnom njezinu zabranu zatražiti putem suda. Budući da je nakladnik “knjigu” objavio i nije je povukao iz prodaje, moj je odvjetnik pripremio tužbu – kazala je Mira Šuvar.

Zvonimir Despot, urednik “Bijele knjige”, tvrdi da je na naslovnicu stavio ime Stipe Šuvara zato što je želio da čitatelji znaju o kojoj je knjizi riječ.

– Stipe Šuvar bio je glavni naručitelj i organizator pisanja knjige. Ta je knjiga nerazdvojivo povezana s njegovim imenom. Ništa se bez njegova znanja nije moglo objaviti u knjizi – ističe Despot te dodaje da izdavač knjige – Večernji posebni proizvodi – nigdje ne tvrdi kako je Šuvar autor. Stoga nije bilo razloga da se zaustavi izdavanje knjige, što znači da će se knjiga i dalje moći kupiti.

 

Komentara 11

FE
Felicijen
22:22 08.07.2010.

Zašto čeprkaju po kostima možda jedinog političara iz bliže povijesti koji je do svog kraja usprkos svemu i svima ostao dosljedan svojim uvjerenjima bez obzira na to da li su bila ispravna za razliku od svih ostalih političara koji su brže bolje preokretali svoje kapute prema potrebama situacije koja se mijenjala. Kako samo dr Tomcu, primjerice, nije neugodno!?

MI
Miro
23:29 08.07.2010.

Niüta se gospođa, drugarica Šuvar ne treba ljutiti na izdavača Šuvarove bijele knjige, jer osim Tita, većeg despota u Hrvatskoj nije bilo, koji je tom knjigom smijerao zauvijek začepiti usta svakoj slobodnoj misli, a za onu smjeliju riječ ljude strapti u zatvor. Šuvar je bio naodaniji žbir Jože Broza u Hrvatskoj i na svojoj duši nosi mnoge sudbine ljudi!!!

OB
-obrisani-
22:30 08.07.2010.

Hoću li ju ja morati vratiti ako ju sud zabrani? A tko će onda meni vratiti novce? Ha, ha...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije