Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Mikulić u obrani: Nevin sam, a od svega ovog imam samo narušene obiteljske odnose

Milivoj Mikulić je na zagrebačkom Županijskom sudu iznio vrlo detaljnu obranu u kojoj se osvrnuo na sve iskaze svjedoka koji su tvrdili da je bio među onima koji su iz HAC-a preko kooperantskih tvrtki izvukli oko 15 milijuna kuna
18. veljače 2019. u 17:02 3 komentara 822 prikaza
Milivoj Mikulić
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

O svemu što mi se stavlja na teret optužnicom ponavljam što sam rekao i prvi dan u istrazi - nisam sudjelovao u niti jednoj radnji za koju me se tereti. Nevin sam. Nakon svega, od ovog postupka samo imam narušene odnose u obitelji, a s bratom nisam pričao godinama nakon Kalmetine. Čak i majku koja je u Imotskom posjećujemo odvojeno. Inače, želim reći i da HAC nije obrt ili barem to nije bio u moje vrijeme, niti su se tamo novci bacali lopatom. Nije imao tri nego 2500 zaposlenih i nije radio ništa izvan ili mimo procedura. Niti jedna stranica građevinske knjige, niti jedna situacija nije upućena na plaćanje u Sektor financija, a da je prethodno nije ovjerio Nadzorni odbor ili ako je trebalo projektant - kazao je među ostalim Milivoj Mikulić, jedan od optuženih u aferi HAC - Remorker.

Božidar Kalmeta PITANJA PUBLIKE Kalmeta: Zašto bih ja kao ministar bio odgovoran ako netko krade u ministarstvu?

On je na zagrebačkom Županijskom sudu iznio vrlo detaljnu obranu u kojoj se osvrnuo na sve iskaze svjedoka koji su tvrdili da je bio među onima koji su iz HAC-a preko kooperantskih tvrtki izvukli oko 15 milijuna kuna, kako se navodi u optužnici. To se prije svega odnosi na iskaze Josipa Sapunara, Igora Premilovca i Drage Tadića. Sapunar i Premilovac su bili optuženi na početku postupka, no priznali su krivnju te su osuđeni temeljem sporazuma s tužiteljstvom. Analizirajući njihove iskaze, Mikulić je kazao, kako je iz Premilovčeva iskaza vidljivo da je sav novac išao Sapunaru na ruke i to od 2001. do 2010.

– Isplate preko Remorkera i vezanih tvrtki za koje se i ja inkriminiram, a odnose se na HAC, dogodile su se prije i poslije mog mandata. Isplata gotovine o kojoj je iskazivao Tadić, dogodila se nakon mog mandata u HAC-u. Optužnica me tereti da sam zajedno s drugima od Tadića uzeo dio gotovinske isplate od milijun kuna, no to nije istina – kazao je Mikulić.

Milivoj Mikulić
1 / 6
PILOT PROJEKT Na ovoj naplatnoj postaji noću će se moći plaćati samo ENC-om

Dodao je da ga Tadić nikada nije izravno optužio za to, te je pojasnio da je Tadić iskazivao kako je od Sapunara, koji je primio novac, čuo da za to zna cijela uprava. Po Mikuliću to je uprava koja je bila na funkciji u svibnju 2007., kada on, kako je rekao, nije bio član uprave 11 mjeseci.

U obrani je Mikulić pojašnjavao da je u upravu HAC-a imenovan u rujnu 2004. i to na preporuku tadašnjeg ministra vanjskih poslova, a smijenjen je u lipnju 2006. i to kako je kazao, po direktnom nalogu tadašnjeg premijera.

– Ured sam napustio dva dana kasnije, a odlučno tvrdim da od tada nisam nogom stupio u HAC, što se može utvrditi po videoarhivi. Do ovog postupka nisam kontaktirao nikoga od suoptuženika osim Kalmete i Livakovića. Livakovića sam površno poznavao, a Kalmetu sam jednom ili dva puta sreo i to prilikom sastanaka na kojima je bilo 20-ak drugih ljudi. Sve dok nisam imenovan u HAC, nisam bio siguran da je on u stanju spojiti moje ime s mojim likom – kazao je Mikulić.

autocesta, cestarina, naplatne kućice predložen novi sustav Plaćanje cestarine bez zaustavljanja? Stručnjaci su podijeljeni: Cijene treba modelirati

Prije dolaska u HAC, Mikulić je radio u Bechtelu, a naveo je da je prilikom imenovanja u Upravu HAC-a tražio da mu se ispune dva uvjeta - da može raditi u skladu sa svojom savješću te da zbog njegovog imenovanja netko drugi ne dobije otkaz.

>> Evo kako će se u Hrvatskoj plaćati cestarina

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
  • jadranskomore:

    Kod nas je sve sranje sta se god napravi, ko se nije vozio autoputem od varazdina do zagreba ja mu preporucujem da se vozi, to je dionica kojom dnevno prodju mozda 2000 vozila u prosjeku a izgleda kao da si ... prikaži još! na konju a popravljaju ga svake godine, vani dnevno autoputem prodje 120000 vozila i za svo vrijeme Koje sam ja vani 40 godina do danas nije bio niti jednom saniran. Koliko love toliko muzike, ak hoces da se farba tunel bojom od 20 kuna litra moze-ak hoces da se farba bojom koja kosta 350 kuna moze ako imas lovu jasno.

  • jadranskomore:

    Pa sad ispada da radovi i materijal nisu nista kostali sve je on uzeo, lako je mazati oci idiotima koji se Doma drze za maminu suknju.