Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PITANJA PUBLIKE

Kalmeta: Zašto bih ja kao ministar bio odgovoran ako netko krade u ministarstvu?

Božidar Kalmeta
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
06.02.2019.
u 16:08

Iz odgovora bivšeg HDZ-ovog ministra tako proizlazi da nije znao ništa o kooperantskim tvrtkama koje su radile na izgradnji cesta, te koje su, prema USKOK-ovoj optužnici poslužile da se iz HAC-a izvuče 20 milijuna kuna.

S tim nisam bio upoznat. Za to nisam znao. Za to sam doznao iz medija... Rečenice su to koje je u velikoj sudnici zagrebačkog Županijskog suda ponavljao Božidar Kalmeta, odgovarajući na pitanja sutkinje Gordane Mihele Grahovac.

Iz odgovora bivšeg HDZ-ovog ministra tako proizlazi da nije znao ništa o kooperantskim tvrtkama koje su radile na izgradnji cesta, te koje su, prema USKOK-ovoj optužnici poslužile da se iz HAC-a izvuče 20 milijuna kuna. Nije znao ni zašto su se neki poslovi dobivali javnim natječajem, a neki izravnom pogodbom, a upitan da pojasni svoje odgovore, Kalmeta je kazao:

- Tko je mogao sve to stići pratiti?

- Svjedok Premilovac je ovdje iskazivao da se preko kooperantskih tvrtki iz HAC-a izvuklo 20 milijuna kuna i to tako što su im se plaćali troškovi za nepostojeće radove. To se događa u vašem ministarstvu. Pa kako ste se vi osjećali kada ste to čuli? - pitala je sutkinja.

- Odlično - odgovorio je Kalmeta. (pet minuta kasnije pojasnio je da to bio sarkastičan odgovor, op.a.). - Vaš suradnik Sapunar je na sudu priznao izvlačenje tog novca. Jeste li vi za to znali? - pitala je dalje sutkinja.

Božidar Kalmeta
1/6

- Nisam za to znao, jer da sam znao ja bih prvi to prijavio - odgovorio je Kalmeta.

- Ali to je vaše ministarstvo. Kako niste znali što vam suradnici rade? Je li do vas o tome došla neka, kako ste ranije kazali, ćakula (glasina, op.a.)? - pitala je dalje sutkinja. - Bilo je svakakvih ćakula o meni, no u ćakulama se nije pričalo o izvlačenju novca. Za to sam doznao kada je pukla afera oko HGK - pojašnjavao je dalje Kalmeta. - Pa jeste li, kada ste čuli za to, nekoga zvali, pitali? Jeste li zvali Livakovića? - pitala je dalje sutkinja.

- Nisam, što ću ga zvati - odgovorio je Kalmeta.

- Pa doznajete da je netko iz vašeg ministarstva izvukao 20 milijuna kuna... - počela je sutkinja, no Kalmeta ju je prekinuo: - Što ja imam s tim? Ne želim preuzimati odgovornost za nešto s čim nemam veze. Pa i u drugim se ministarstvima kralo, pa ministre u to nisu uvlačili. Samo mene se u to uvlači. Zašto bih trebao biti odgovoran za kriminal u svom ministarstvu? Pa ako je netko krao, neka odgovora - kazao je Kalmeta, razotkrivši tako još jednom svu raskoš funkcioniranje države Hrvatske.

S iznošenjem obrane počeo je i Zdravko Livaković koji je zanijekao krivnju.

- Nisam primio nikakva novac, a ako ga nisam primio nisam ga imao s kim ni podijeliti. Nije mi ugodno što se ovdje pravdam od optužnice, čiji je cilj kriminalizacija cestogradnje. Optužnica je uopćena, jer se ja s nikim nisam zločinački udružio., a i prepuna je paušalnih ocjena - kazao je Livaković.

Naveo je i kako smatra da je optužnica protiv njega podignuta kako bi se zadovoljili i uvjeti iz Poglavlja 23 tijekom pregovora Hrvatske za ulazak u EU.

- Tamo se tražila borba protiv korupcije pa im je trebao neki korupcijski kapitalac - kazao je Livaković.

Naveo je i da ga osim Josipa Sapunara nitko nije teretio, no kazao je da je Sapunar “lagao te da je nagodbom s tužiteljstvom kupio svoju slobodu”. Livaković je ustvrdio i da je bio izložen i medijskom linču, a naveo je i da je “optužnica nastala na temelju medijskih napisa”.

>> Evo kako će se u Hrvatskoj plaćati cestarina

Komentara 14

Avatar Prodanović
Prodanović
17:22 06.02.2019.

Glupa sutkinja, kralo se u HAC-u, a ne u ministarstvu, sve je organizirao i najviše ukrao Sapunar i zbog toga se i nagodio, platio 7-8 milijuna za Fimi Mediu i Remorker, ostalo mu još 50-tak milijuna i boli ga neka stvar, radi kao profesor na svojoj Visokoj školi za diplomaciju, koja je fiktivno na drugoj osobi, sada mu je tamo i Zoki Milanović u upravljačkim tijelima, lovu je iz HAC-a dijelio sa Čačićem i Sanaderom i sada utapa Kalmetu (nije da ga obožavam, ali tu je ispao Dudek)!

ST
Stipan
17:31 06.02.2019.

Neka laje tko GOD hoće, ali Kalmeta je za Zadar puno napravio. Što su oko njega krali ., da je vidio sigurno nebi dozvolio. Neka svatko odgovara za svoja nedjela.

Avatar Narod
Narod
06:36 07.02.2019.

Repovi udruzenja Bajic Ostojic, trgovina s kriminalcima sloboda ako optuze politicku konkurenciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije