Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na ovoj naplatnoj postaji noću će se moći plaćati samo ENC-om

Ističu da je svrha "ENC ONLY" sustava smanjenje troškova poslovanja uz zadržavanje postojećeg standarda korištenja naplatnih postaja.
30. siječnja 2019. u 13:12 14 komentara 599 prikaza
Foto: Nino Strmotic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Izlaz s autoceste na naplatnoj postaji Vučevica od petka pa nadalje, isključivo u noćnim satima, jedino će se moći koristiti uz elektroničku naplatu cestarine (ENC), a riječ je o pilot projektu naplate cestarine na manjim i niskofrekventnim naplatnim postajama, izvijestili su u srijedu iz Hrvatskih autocesta (HAC).

autocesta, cestarina, naplatne kućice predložen novi sustav Plaćanje cestarine bez zaustavljanja? Stručnjaci su podijeljeni: Cijene treba modelirati

Kako napominju u priopćenju, izlaz u "ENC ONLY" sustavu funkcionirati će isključivo u noćnim satima, od 22 sata do 6 sati ujutro, a naplatna postaja Vučevica je prva koja će raditi u tom režimu.

Ističu da je svrha "ENC ONLY" sustava smanjenje troškova poslovanja uz zadržavanje postojećeg standarda korištenja naplatnih postaja. Također, cilj je i potaknuti korištenje ENC uređaja te osvijestiti korisnike da ENC-om ostvaruju značajan popust na cestarinu od minimalno 21,74 posto.

"Planira se implementacija ENC ONLY sustava na više niskofrekventnih postaja kao prijelaznog rješenja do uvođenja novog sustava naplate cestarine koji će se bazirati na elektroničkoj, beskontaktnoj naplati", najavljuju iz HAC-a.

Autocesta A1 SLOBODNI PROTOK OTKRIVAMO Od 2022. cestarinu će svi plaćati bez zaustavljanja

Pojašnjavaju da je naplatna postaja Vučevica uvrštena u pilot projekt iz razloga što tijekom godine u noćnoj smjeni prosječno prođe oko 10 vozila, od čega četiri koriste ENC.

Iz HAC-a napominju i da su stalni korisnici koji u noćnim satima koriste izlaz Vučevica o novom načinu plaćanja cestarine obaviješteni putem letaka i nove prometne signalizacije na autocesti, a također, HAC je putem besplatnog info telefona 0800 0422 osigurao stalnu podršku na "ENC ONLY" naplatnim mjestima, što uključuje i mogućnost daljinskog podizanja rampe u slučajevima hitnih i izvanrednih situacija.

Iz HAC-a su početkom godine, kao jedan od poslovnih ciljeva za ovu godinu naveli odabir novog sustava naplate cestarine. Tijekom 2018. španjolska tvrtka IDOM S.A.U., kao odabrani konzultant, intenzivno je radila na detaljnim analizama mogućih tehnoloških rješenja sustava.

Autocesta A3 Zagreb - Lipovac prihodi od cestarine Autocesta Bregana - Zagreb - Lipovac zaradila milijardu kuna

U prvom kvartalu 2019. trebalo bi biti poznato koji će se sustav za naplatu cestarine primjenjivati. Sredinom godine planira se krenuti s pripremom natječajne dokumentacije za nabavu odabranog sustava, a s implementacijom ili primjenom sustava trebalo bi krenuti 2021.

Pogledajte i video: Evo kako će se u Hrvatskoj plaćati cestarina

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar vila velebita
  vila velebita:

  Dugo već koristim ENC, ali mislim da njihova odluka po kojoj ne mijenjaju stare i dotrajale uređaje nije korektna. Kad ti se potroši baterija moraš kupiti novi uređaj! Dobro pa banke tako ne rade s čitačima kartica i tokenima!!!

 • Avatar Prodanović
  Prodanović:

  Konačno i iz HAC-a nešto pametno, samo to treba na što više naplata sa malim prometom!

 • Deleted user:

  Šta tko nema ENC mogli su još staviti i naplatu karticom i nema problema.4 od 10 prolazaka koristilo ENC znači manje od 50% pa bi bilo logičnije da su uveli i kartice.