Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zategnuti odnosi

Merkel nazvala Putina i Porošenka. Otkriveno o čemu su razgovarali

Angela Merkel i Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
27.11.2018.
u 12:50

Ruski predsjednik Putin u razgovoru s Merkel optužio je ukrajinsku stranu za eskalaciju sukoba

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom na umjerenost i suzdržanost u svezi s najnovijim sukobom u području Kerčkih vrata između Azovskog i Crnog mora, priopćio je u utorak glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

„Njemačka kancelarka je istaknula potrebu smirivanja napetosti i dijaloga“, rekao je Seibert, dok Rusija još uvijek razmatra hoće li osloboditi više od 20 zatočenih ukrajinskih mornara koji su zarobljeni u vodama u blizini Krima.

On je rekao kako je ruski predsjednik Putin u razgovoru s Merkel optužio ukrajinsku stranu za eskalaciju sukoba.

„Ruski predsjednik je njemačku kancelarku zamolio da utječe na vodstvo u Kijevu da ne poduzima nepromišljene korake“, rekao je Seibert. Putin je, osim toga, govorio o „provokativnim akcijama“.

Njemački savezni ured za odnose s javnošću je priopćio kako su tijekom razgovora Merkel i Putin razmotrili mogućnost analize slučaja uz sudjelovanje stručnjaka za granice obje strane.

Njemački političari jedinstveno optužuju Rusiju za rasplamsavanje sukoba.

Vanjskopolitički glasnogovornik zastupničkog kluba vladajuće demokršćanske Unije CDU/CSU u Bundestagu Juergen Hardt je nedvosmisleno optužio Rusiju i zatražio od Moskve da Ukrajini omogući prilaz Azovskom moru.

„U protivnom Zapad mora razmisliti o novim sankcijama protiv Rusije“, rekao je Hardt.

Predsjednica oporbene stranke Zeleni Annalena Baerbock zatražila je od Europske unije da reagira na „ruske provokacije“.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen pozvala je u utorak Rusiju da oslobodi zatočene ukrajinske mornare, zatočene tijekom vikenda, te je istaknula kako obje strane moraju pokazati da nastoje smiriti situaciju.

Von der Leyen je, govoreći na berlinskoj sigurnosnoj konferenciji, kazala kako okolnosti još nisu u potpunosti jasne, no da je od iznimne važnosti izbjeći da situacija izmakne kontroli.

"To je pitanje poštivanja teritorijalnog integriteta i volje da razmirice ne eskaliraju", rekla je Von der Leyen dodavši da je Moskva proteklih godina kršila ta načela te da u postojećoj situaciji obje strane, Rusija i Ukrajina, moraju pokazati da aktivno doprinose smirivanju napetosti.

VIDEO Politički kraj Angele Merkel

Njemačka ministrica pozvala je na trenutačno oslobađanje ukrajinskih mornara i brodova, istaknuvši da "Ukrajina mora podnijeti dokaze o stvarnim događajima" te da "Rusija mora osigurati siguran prolaz kroz morske prolaze" i da "ne smije djelovati disproporcionalno".  

Moskva je tijekom vikenda otvorila vatru i zaplijenila tri ukrajinska ratna broda u blizini Krima, regije oko koje se spore Rusija i Ukrajina i koju je Rusija anektirala.

Europska unija, SAD i NATO pozvali su na trenutačno oslobađanje mornara i njihovih plovila.

Ukrajinska mornarica priopćila je da je ruska pogranična straža u nedjelju otvorila vatru na njene brodove u vodama koje odvajaju Crno i Azovsko more ispred obala Krimskog poluotoka.

Rusija je 2014. anektirala Krim, na kojemu se nalazi velika ruska pomorska baza, nakon što je Ukrajina smijenila svog proruski orijentiranog predsjednika, nakon masovnih prosvjeda kojima su se tražile bliže veze Ukrajine sa zapadnim zemljama.   

Ukrajinski parlament podržao je u ponedjeljak odluku kojom predsjednik Porošenko proglašava uvođenje izvanrednog stanja u pograničnom području s Rusijom i uz obalu Crnog mora, koje stupa na snagu u srijedu i trebalo bi trajati 30 dana.

Ako se situacija normalizira izvanredno stanje biti će ukinuto u bilo koje doba, kazao je čelnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Oleksandr Turčinov.

Komentara 10

MP
miroslav.petkovic.7564
14:06 27.11.2018.

Prorosenkovic posla vojnike i casnike da izginu! Nesretni Ukrainci samo nasjedaju. A Prorosenkovic prodaje stoine tona cokolada u Rusiju. Multi milijarder.Pa ovi mornari bili su poslani da izginu kao glineni golubovi. Jos sa otkrivenim cjevin na brodovin. Kad vojni brod plovi onda moraju bit pokrite cjevi. Zatim u Rus teritorijalnim vodama. Pa tako i Slovenci kod nas dolaze. A ovo je ujedno poruka i Natovcin da ne cackaju mecku. Njemacke je strah rata kao djavo kriza. U Njemac se nalaze nuklearke. A Amere strah suradnje Rusko Njemacke. Do tog ce doci u dogledno vrjeme. Samo preko Rusa mogu stat na noge. Ovako uvjek amer sateliti.

KO
kordunmoj75
13:49 27.11.2018.

Prljava ukrajina,je smetnja normalnom radu europe,jer zbog te smrdljive kaljuze i mi smo mnogo na gubitku,nasa privreda i izvoznici,koji su suradjivali s Ruskim tvrtkama,a da nepricamo o Njemackom izvozu,ili Francuskom,sve je to zakuhala okupatorsko,teroristicka,najveca svjetska sila,ona preko oceana,samo dabi onini bili na profitu,ali nama europljanima tesko ulazi iz guzice u glavu.

Avatar GRDASIC
GRDASIC
18:57 27.11.2018.

Šokirao bih Europu na Putinovom mjestu: bilo kakve nove sankcije ili prijetnje od strane EU i NATOA bit će protumačene kao OBJAVA RATA i od dana stupanja na snagu tih sankcija SLUŽBENO SE OPOZIVAJU AMBASADORI I RUSIJA I EUROPA SU SLUŽBENO U RATU. To pritom znači i kidanje svih veza i kontakata u svim infrastrukturnim oblicima. Ruše se mostovi razaraju se ceste postavljaju se barikade i vojska. Dosta je s provokacijama i sankcijama očigledno je da želite rat pa neka bude rat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije