Naslovnica Vijesti Svijet

NATO, pomagaj! Ukrajinska kampanja uoči izbora ili Putinova provokacija?

Ukrajina je najavila uvođenje ratnog stanja i stavila vojsku u pripravnost kao odgovor na akciju Rusije. Zapadne sile pozivaju na razum i smirivanje situacije koja bi se mogla oteti kontroli
27. studenoga 2018. u 09:22 63 komentara 5859 prikaza
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL

Ukrajina je jučer najavila uvođenje ratnog stanja i stavila vojsku u pripravnost kao odgovor na akciju Rusije koja je zaplijenila i pucala na tri ukrajinska vojna broda i njihove posade u vodama oko spornog poluotoka Krima.

Napad ruskog broda Odgovor protivnicima Proglašeno izvanredno stanje u Ukrajini, sukob s Rusima na granici eskalacije

Unatoč tome što je između Rusije i Ukrajine već nekoliko godina relativan mir, stvari bi se sada mogle drastično promijeniti.

Povod najvećoj eskalaciji napetosti između dviju zemalja od 2014. nedjeljni je incident u kojem su dva ukrajinska ratna broda i jedan tegljač pokušali doploviti iz Azovskog do Crnog mora, prolazeći pri tome kroz Kerčki tjesnac.

Riječ je o uskom morskom prolazu koji se pruža između poluotoka Krima i kopnenog dijela Rusije i spaja Azovsko more s Crnim morem kao što Bospor spaja Crno more sa Sredozemnim.

Ruska blokada nova kriza Rusi otvorili Kerčka vrata pored Krima za plovidbu

Od životnog interesa

Prije nekoliko mjeseci Rusija je otvorila veliki most preko Kerčkog tjesnaca spajajući na taj način kopneni dio Rusije s Krimom koji je anektirala 2014. Upravo taj most bio je jedan od ključnih elemenata incidenta jer je Rusija ispod luka mosta postavila tanker blokirajući tako prolaz.

Ukrajinski brodovi ipak su pokušali probiti se pokraj tankera, no presreli su ih ruski ratni brodovi pri čemu su se i zabili u ukrajinski tegljač. Brodovi su zadržani, a ukrajinski mornari, od kojih su trojica ozlijeđena, uhićeni su.

U Siriji oružje nije rezervirano samo za muškarce, nose ga i žene Velike sile ratuju U svijetu se vode četiri velika rata

Potpuno je bilo jasno da je samo pitanje vremena kada će doći do incidenta na tom području.

Sjeverne obale Azovskog mora su ukrajinski teritorij nad kojim Kijev ima kontrolu, a ondje je i nekoliko manjih ratnih luka. Jedini put do Crnog mora, odnosno do ukrajinskih obala vodi kroz Kerčki tjesnac i naravno da Ukrajina želi slobodnu komunikaciju svojih plovila jer neki gradovi poput Mariopulja ovise o prometu roba kroz kerčki prolaz.

Uostalom, o slobodnoj plovidbi postoji i ugovor između Moskve i Kijeva koji je potpisan 2003. godine. No puno se toga u posljednje desetljeće i pol promijenilo.

Petro Porošenko i ekumenski patrijarh Bartolomej potpisali su sporazum o suradnji U Istanbulu Potpisan sporazum koji utire put priznavanju Ukrajinske pravoslavne crkve

S druge strane, Rusija je 2014. anektirala Krim i što se Moskve tiče, to je sada bezuvjetno ruski teritorij. Kao i Kerčki tjesnac u kojem se sada primjenjuju svi ruski zakoni i pomorska pravila. I prilično je jasno da Rusi neće dopustiti nenajavljeni prolazak stranog ratnog brodovlja kroz svoje more.

Pogledajte video: Vojna vježba hrvatskih MiG-ova i Eurofightera britanskog RAF-a

 

S druge strane, Kijev i dalje drži da je Krim nedjeljivi dio Ukrajine i sigurno će pokušati provesti svoje brodovlje pokraj obala Krima.

– Ukrajinsko vojno osoblje brutalno je zatočeno, suprotno međunarodnom pravu – rekao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko na sastanku vijeća za nacionalnu sigurnost. U takvoj situaciji, napetost se već mjesecima može rezati nožem, pogotovo od kada je Krim mostom spojen s ruskim kopnom.

Vladimir Putin Vojne napetosti Hitan sastanak u UN-u zbog Rusije i Ukrajine: 'To je bio ludi čin'

Moskva će oštro odgovoriti na bilo kakav pokušaj podrivanja njezina suvereniteta i sigurnosti – odgovorio je Porošenku ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

Nedjeljni incident doveo je do usijanja odnose između dviju zemalja koji su u protekle dvije godine bili koliko-toliko stabilizirani.

Rusija tvrdi da je riječ o nasilnom incidentu koji je započela Ukrajina, a Kijev tvrdi da je riječ o sili Moskve, pogotovo uzme li se u obzir da su Ukrajinci, kako tvrde, najavili prolazak brodovlja.

Parlament u Kijevu raspravljao je jučer o uvođenju izvanrednog stanja što je samo korak do objave otvorenog rata, stanja u kojemu dvije zemlje nisu bile ni za vrijeme najžešćih okršaja u istočnoj Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko
1 / 4
ruski predsjednik Vladimir Putin

Teško je sada predvidjeti što će se događati sljedećih dana, no šanse za otvoreni sukob ipak su manje nego za smirivanje tenzija. Naime, prilično je jasno da Ukrajina ne bi imala prevelike šanse u otvorenom ratu sa svojim istočnim susjedom.

Porošenko je pozvao jučer u pomoć NATO savez, a šef NATO-a Jens Stoltenberg sazvao je hitnu sjednicu zajedničke komisije Atlantskog saveza i Ukrajine i dao potpunu podršku Kijevu.

Krim kao Kosovo

Prilično je izgledno da je taj sukob u nastajanju potaknut s namjerom.

S jedne strane, Rusiji je to prilika da pokaže Zapadu da neće dopustiti da se itko igra s njezinim interesima, pogotovo ne na Krimu nakon posljednjih tenzija na Kosovu, uvođenja carina na srpsku robu i upada specijalaca ROSU u Sjevernu Mitrovicu. Jer sve se češće u svjetskoj javnosti povlače paralele između Krima i Kosova.

Kosovska Mitrovica Kosovska Mitrovica Rafali probudili Kosovo, specijalci uhitili četiri Srbina, Vučić sazvao izvanrednu sjednicu!

S druge strane, razlog za dizanje tenzija ima i ukrajinska strana. Pred tom su zemljom izbori, a sada prilično nepopularan predsjednik Porošenko pokušat će izboriti još jedan mandat. I trenutačno mu je potreban neprijatelj te dizanje tenzija i emocija kako bi mogao igrati na tu kartu.

Nažalost, u tim političkim kalkulacijama i igricama koje bi mogle poslužiti jednoj ili drugoj strani ili pak objema stranama vjerojatno će, kao i obično, stradati mali ljudi. Rusi će dokazati da ne daju suverenitet Krima, Porošenko će ojačati svoj politički položaj, no izbiju li stvarni otvoreni sukobi, žrtve će padati s obje strane.

Pogledajte video: Vojna vježba Velebit 18

Pod pritiskom Rusija otvorila Kerčka vrata

Rusija je jučer ponovno otvorila Kerčka vrata pored Krima za plovidbu nakon što su ruski brodovi otvorili vatru i zaplijenili tri ukrajinska broda, što je izazvalo opasnu novu krizu između dviju zemalja.

Europska unija u izjavi je naglasila da očekuje od Rusije da omogući slobodnu plovidbu kroz Kerčka vrata i pozvala obje strane da djeluju u smjeru smirivanja situacije.

“Ruske vlasti moraju osloboditi ukrajinske mornare, vratiti brodove i suzdržati se od daljnjih provokacija”, poručio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • stomiovotreba:

    Nije Trump lud da podrzava ukrajinske korumpirane fasiste koje je Obama drzavnim udarom doveo na vlast. Zidovi u americkom Kongresu vec su zabranili dostavu oruzja Ukrajini.

  • cigrovski.darko:

    Ukrajinci su prekrasan, topao i radišan narod, tako sličan nama Hrvatima. No isto tako, kao i mi naivan. Šteta je da su dosadašnja politička vodstva Ukraine bila na jednoj ili drugoj strani ili istoka ili zapada, a trebalo je lukavo, ... prikaži još! bar jednom u povijesti naplatiti svoj geostrategijski položaj i da taj užasno napaćeni narod barem jednom osjeti blagodat, svoje bogate resursima, zemlje. Bojim se da je ovaj nepotreban incident pred zimu, kada nitko normalan ne započinje rat, samo paravan za nesposobnu Ukrajinsku vlast koja želi ratnim stanjem pacificirati nezadovoljstvo napačenog naroda ili predizborni trik. Naravno da tom nezadovoljstvu pridonose postupci druge strane, no to je i za očekivati, ipak su oni zainteresirana strana u sukobu. Trenutno za Ukrajinu nema drugog načina rješavanja krize nego slično kao u RH , za područje oko Vukovara, dogovorom, uz puno veće ustupke, ali bolje je vrabac u ruci nego golub na grani. Krim nažalost trebaju zaboraviti, isti kao i Srbi Kosovo, to je tako,(i Kosovo i Krim osamostalili su se relativno zakonskim načinom odlukom parlamenta ili referendumom, gdje jednog zapad priznaje drugog ne) ako žele svojoj djeci osigurati miran život, ili kao Izraelci prihvatiti da se djeca rode sa zvukom sirena za uzbunu i u starosti ti isti umiru sa tim sirenama, trećeg nema, za sada.

  • miroslav.petkovic.7564:

    bjelo crveni ne uzimaju Rusi niciji teritorij to je njihovo ..Krim su Rusi dobili vojno u ratu protiv osmajlija.Sta ce nesretni Ukrainci sa vakin politicari za kave nemaju.Sve sto su napravili u SSSR isad tako stoji.Nikakva napredka. Ti prolazis kroz ... prikaži još! tjesnac sa otkritim oruzjem.Oruzje na brodu mora bit pokrito. Pises nesto sat vojske nemas.