Naslovnica Vijesti Svijet

Rusi 'zatvorili' prolaz: Ovako su uspjeli blokirati ukrajinske brodove

Moskva uspijeva držati pod kontrolom područje između Azovskoga i Crnog mora nakon što je izgradila most koji prekoračuje Kerčka vrata između Krima i južne Rusije
25. studenoga 2018. u 22:32 156 komentara 18396 prikaza
Ruska blokada
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Rusija je u nedjelju zabranila ulazak trima brodovima ukrajinske mornarice u Azovsko more preko Kerčkih vrata postavljanjem velikoga teretnog broda ispod mosta pod ruskom kontrolom, dok se dužnosnici obiju zemalja međusobno optužuju za provokativno ponašanje. 

Ministar obrane Shoigu i Korobov (desno) Nakon duge bolesti Preminuo vođa ruskih vojnih obavještajaca

Bilateralni sporazum objema zemljama daje pravo na korištenje mora među njima, koje je s Crnim morem povezano uskim morskim prolazom, Kerčkim vratima. 

Ruska blokada | Autor : Reuters/Pixsell Foto: Reuters/Pixsell

Napetosti na tom području eskalirale su otkad je Rusija pripojila ukrajinski Krim 2014. 

Moskva uspijeva držati pod kontrolom područje između Azovskoga i Crnog mora nakon što je izgradila most koji prekoračuje Kerčka vrata između Krima i južne Rusije. 

Galerija - Pozdravljanje Vladimira Putina i Donalda Trumpa

Ruska blokada
1 / 4

Reuters prenosi da je u nedjelju zahvaljujući velikome teretnom brodu blokiran kanal ispod mosta te da su očevici vidjeli dva ruska ratna zrakoplova Suhoj Su-25 kako nadlijeću teritorij. Ruska državna televizija izvijestila je da su u to područje poslani ruski borbeni zrakoplovi. 

Napetosti su se pojačale pošto je Rusija pokušala presresti tri broda ukrajinske mornarice u Crnome moru, optuživši ih za ilegalni ulazak u ruske teritorijalne vode. 

Ukrajina tvrdi kako je Rusija zaplijenila tri njezina broda i ranila pomorce

Ukrajinska mornarica objavila je da su ruske specijalne snage zaplijenile njezina tri broda u Crnom moru te da su pritom ozlijeđena dva pomorca. To je priopćeno nakon što je ranije javljeno da je Rusija otvorila vatru na ukrajinske brodove kojima je zapriječila prolaz kroz Kerčka vrata u Azovsko more.

Zasad nema odgovora na ove optužbe s ruske strane, no ruske novinske agencije pozivaju se na izvore iz sigurnosne službe FSB koja tvrdi da ima neosporne dokaze da je Ukrajina orkestrirala "provokaciju", što će uskoro objaviti.  

Ukrajinsko vijeće za nacionalnu sigurnost objavilo je da je predsjednik Petro Porošenko sazvao sastanak svog vojnog kabineta kako bi raspravili o novonastaloj situaciji.

>> Pogledajte kako je ovaj Rus zapalio trgovinu

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Picgauer:

    Slava Ukrajini.!

  • trade_mark:

    ono što su srbi na balkansoj razini, to su rusi na svjetskoj razini. dakle, rusi su srbi na 50-tu potenciju.

  • herold:

    Rusi žele spriječiti Ukrajince da odu na zapad kao i Srbi kad su uz pomoć JNA pokušali to isto učiniti sa Slovenijem i Hrvatskom gdje su na kraju sasvim zasluženo dobili po njuški i bili protjerani u svoju zemlju. To ... prikaži još! isto trebaju učiniti i Ukrajinci sa Rusima u svojoj zemlji inače neće nikad imati mira. Ako su Afganistanci uspjeli protjerat Ruse iz svoje zemlje početkom osamdesetih onda bi to mogli i Ukrajinci u svojoj zemlji