Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojne napetosti

Hitan sastanak u UN-u zbog Rusije i Ukrajine: 'To je bio ludi čin'

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
26.11.2018.
u 07:10

U incidentu su ranjena tri ukrajinska vojnika, izvijestila je Moskva, dok je ukrajinska vojska izvijestila da su ranjena šestorica

Vijeće sigurnosti UN-a održat će danas hitan sastanak zbog vojnih napetosti između Ukrajine i Rusije, koja je jučer potvrdila da je u Kerčkim vratima zaplijenila tri ukrajinska broda, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Sastanak su, prema istim izvorima, zatražile i Rusija i Ukrajina. Moskva je zatražila da se sastanak održi u 11 sati (17 sati po srednjoeuropskom vremenu), rekao je za AFP jedan diplomat.

Vladimir Putin
1/7

Kijev je zapljenu brodova nazvao "ludim činom Rusije protiv Ukrajine", tvrdeći da je "napad" bio "unaprijed smišljen". Moskva je potvrdila da je "uporabu oružja", tvrdeći da su ukrajinski brodovi "uhvaćeni u ilegalnoj akciji u ruskim teritorijalnim vodama".

U incidentu su ranjena tri ukrajinska vojnika, izvijestila je Moskva, dok je ukrajinska vojska izvijestila da su ranjena šestorica. Kerčka vrta, koja povezuju Crno i Azovsko more, strateški su važna i Rusiji i Ukrajini.

Bilateralni sporazum Ukrajini i Rusiji daje pravo na korištenje Azovskog mora, koje je s Crnim morem povezano uskim morskim prolazom, Kerčkim vratima. 

Napetosti na tom području eskalirale su otkad je Rusija pripojila ukrajinski Krim 2014. godine.

Europska unija i NATO pozvali su na smirivanje napetosti u Azovskom moru i zatražili od Moskve da omogući slobodu prolaza kroz Kerčka vrata.

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

Ključne riječi

Komentara 59

MP
miroslav.petkovic.7564
08:02 26.11.2018.

Antisa nesto nasa TV lose izvjestava o demonstracijan u Parizu da ljudi neobracaju paznju .Ha ha demokracija tuku narod u Parizu.ko volove u kupusu.

MP
miroslav.petkovic.7564
07:57 26.11.2018.

Nesretni Ukrainci usto se uvalise ! Prije pet godina imali su placu petsto dolara sad dvista eura! Ovo sa brodovima i prije mjesec dana to isto su napravili. Rusi nisu reagirali radi dobrosudsjedstva. Ali sad vise ne moze.Salje ih Prorosenko u da poginu ko glineni golubovi. Onda da podigne frku u svjetu.Ameri mu pomoc obecali a blizi se vrjeme izbora pa mora zakuvat. I dalje su u Ukraini Rusija najveci investitor. Druge mozes zaboravit. Kad sam prolazio kroz Poljsku vidio sam nesretne Ukraince spavaju po parkinzima u kombi busevima na ljutoj zimi..Sta napravise od sebe. Tamo u Kirogavskoj oblast u UA nema plina ni grijanja. Majke djecu salju prije spavanja u krevet sa nekoliko boca vruce vode da im se krvet koliko toliko zagrije. Gorka istina. Ja neznam sta su htjeli sa ova tri broda tj Kanua. posla ih Prorosenko da zezaju Ruse a prodaje cokoladu u Rusiju na stotine tona bogatas. A osam miliona Ukrainaca pobjeglo u stampedu glavom bez obzira cetri miliona radi u Rusiji isto toliko na zapad otislo Strava ako je ima!

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
07:59 26.11.2018.

Rat u Siriji se polako dovodi kraju-trebaju Ameri drugu frontu ;-) Sad ce opet zahuskati tupe ukrajince i eto opet krvi do koljena....Rat u Jugi sam i donekle razumijo-ratovali su narodi protiv naroda s drugom religijom itd ali ovaj ratat u Ukrajini???Ratuju pravoslavci protiv pravoslavaca tkzv brat protiv brata..Tu vidimo koji su majstori Ameri kada o uspiju napraviti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije